Eu am plecat de la reteta de aiciAici
Si am continuat ca si el, adica cu ginger beer.
Va scriu reteta aici, dar o gasiti si in engleza in link.
Pentru Ginger Bug ziua 1
500 ml apa
22 gr ghimbir tocat sau ras pe razatoare
28 gr zahar brun eu
Ghimbirul il gasesc bio, deci necuratat si bine spalat.
Amestecam toate si le punem intr-un borcan sau sticla, acoperim cu hartie de bucatarie sau panza curata.Important sa respire.Ramane la temperatura camerei, nu frigider.
Dupa 24 de ore:
22 gr ghimbir ras
28 gr zahar Adaugam si mestecam totul, acoperim, lasam alte 24 ore.
Si tot asa pentru 2-3 zile pana cand fermenteaza.

Asa arata dupa 24 de ore.

Cand a fermentat, putem folosi cantitati mici pentru a obtine bauturi gazate.REstul de ginger Bug il pastram in frigider, cu capac si adaugam zahar si ghimbir ras o data pe saptamana.Cand avem nevoie de el, avem grija sa-l scoatem din frigider macar cateva ore inainte de folosire.
Din cand in cand scoatem cu o lingurita o parte din ghimbirul vechi si adaugam altul.
Eu la reimprospatare nu am mai tinut cont de cantitati.
Nu adaugam apa la reimprospatare, nu este nevoie, doar zahar si ghimbir.
Cand nu mai fermenteaza inseamna ca Ginger Bugul nostru a murit si o luam de la capat.
Eu il am pe al meu de doua luni si inca respira.
Pentru prepararea bauturilor avem nevoie de cateva picaturi, o lingurita pana la o lingura de Ginger Bug la litru.
Pentru ginger beer
2 litri apa, nu robinet
273 gr zahar
54 gr ghimbir ras
110 gr ginger bug strecurat.
sucul de la 3 lamai
Mentionez ca in a doua tura de ginger beer am adaugat cam o lingura de starter la 750 ml lichid.
Probabil prima tura este mai slab.
Punem apa la fiert 5 minute cu zaharul si ghimbirul ras.Lasam la racit la temperatura camerei strecuram adaugam sucul lamai si starterul
.
Imbuteliem in sticle cu dop ca in imagine.
In fiecare zi le deschidem sa respire.
Sunt gata in 3-6 zile depinde.

Fizzy Apple Juice(aproape cidru)
Suc de mere 750 ml
o lingura Ginger Bug
3-4 zile rabdare

Sucul de mere natural cumparat, nu am adaugat zahar.

Suc portocale
am avut 500 ml suc portocale proaspat stoarse
1 lingura zahar
1 lingura Ginger bug
3-4 zile rabdare


Important
Nu folositi sticle de plastic.
Deschideti dopul zilnic la sticle.
In ultumile zile ale fermentatiei recomand o chiuveta in apropiere, desi eu am ras la video-ul explicativ, sucul meu de portocale jumatate a ajuns pe jos dupa un salt in jet continuu de jumatate de metru in inaltime....

Am vrut gaz, am avut.

Cum arata Ginger Bug meu acum

Vedem daca e activ cand deschidem capacul:

Ok, it's alive!🤩😍