Acest fel de mancare se prepara repede si este un deliciu, intre preferatele mele. Sosul l-am facut din cartea asta, eu o am in engleza, dar am vazut ca a aparut si la noi tradusa. O recomand, imi place foarte mult

Aveti nevoie de:
2-4 fileuri muschiulet de vitel / vita groase cam de 2,5 cm (eu prefer antricot de vitel)
sare, piper, condimente
ulei de masline
unt
*eu nu prepar niciodata carnea de vita in aceeasi zi in care o cumpar, ci o las in punga inchisa bine, la frigider 1-2 zile, am observat ca e mai frageda asa :roll:
Pentru sos:
1 lingura piper verde
150 ml vin alb sec
2 linguri de coniac
200 ml creme fraiche (eu folosesc smantana dulce-pentru frisca)
1 lingurita mustar
parunjel tocat (sau ceapa ciorii)
sare
Piperul verde se pune 10 minute in apa cu sare (asta daca nu-l aveti deja in saramura, se comercializeaza si asa). Vinul impreuna cu coniacul se da la fiert la foc mic cam 10 minute, pana se reduce la jumatate.

Se adauga smantana dulce, se amesteca bine si se mai lasa la foc mic inca aprox 10 minute pana sosul se ingroasa usor.

Acum se adauga mustarul, apoi piperul scurs si la sfarsit patrunjelul tocat si se sareaza dupa gust. Se va servi fierbinte, peste carne.

Fileurile de vitel se sareaza, condimenteaza si se ung cu ulei de masline.

In tigaia in care ati incins cam 2 linguri de unt si 2 de ulei de masline se prajesc fileurile dupa plac, pentru mine asta inseamna undeva intre mediu copt si in sange, adica cam 3 minute pe o parte si inca 3 pe cealalta, totusi, nu recomand sa prajiti carnea mai mult de 5 minute pe o parte. Carnea se scoate si se lasa sa se odihneasca acoperita 5 minute inainte de a fi servita.