File de vitel cu sos de piper verde
#1
Postat 01 January 2010 - 07:36 PM
Acest fel de mancare se prepara repede si este un deliciu, intre preferatele mele. Sosul l-am facut din cartea asta, eu o am in engleza, dar am vazut ca a aparut si la noi tradusa. O recomand, imi place foarte mult .
Aveti nevoie de:
2-4 fileuri muschiulet de vitel / vita groase cam de 2,5 cm (eu prefer antricot de vitel)
sare, piper, condimente
ulei de masline
unt
*eu nu prepar niciodata carnea de vita in aceeasi zi in care o cumpar, ci o las in punga inchisa bine, la frigider 1-2 zile, am observat ca e mai frageda asa :roll:
Pentru sos:
1 lingura piper verde
150 ml vin alb sec
2 linguri de coniac
200 ml creme fraiche (eu folosesc smantana dulce-pentru frisca)
1 lingurita mustar
parunjel tocat (sau ceapa ciorii)
sare
Piperul verde se pune 10 minute in apa cu sare (asta daca nu-l aveti deja in saramura, se comercializeaza si asa). Vinul impreuna cu coniacul se da la fiert la foc mic cam 10 minute, pana se reduce la jumatate.
Se adauga smantana dulce, se amesteca bine si se mai lasa la foc mic inca aprox 10 minute pana sosul se ingroasa usor.
Acum se adauga mustarul, apoi piperul scurs si la sfarsit patrunjelul tocat si se sareaza dupa gust. Se va servi fierbinte, peste carne.
Fileurile de vitel se sareaza, condimenteaza si se ung cu ulei de masline.
In tigaia in care ati incins cam 2 linguri de unt si 2 de ulei de masline se prajesc fileurile dupa plac, pentru mine asta inseamna undeva intre mediu copt si in sange, adica cam 3 minute pe o parte si inca 3 pe cealalta, totusi, nu recomand sa prajiti carnea mai mult de 5 minute pe o parte. Carnea se scoate si se lasa sa se odihneasca acoperita 5 minute inainte de a fi servita.
#4
Postat 01 January 2010 - 07:55 PM
*Eu cumpar antricotul maturat(tras în vid,si pastrat la o anumita temperatura) chiar si timp de 1 luna ...sa vezi atunci fragezeala
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#5
Postat 01 January 2010 - 08:05 PM
Eataly a spus:
Maya a spus:
*Eu cumpar antricotul maturat(tras în vid,si pastrat la o anumita temperatura) chiar si timp de 1 luna ...sa vezi atunci fragezeala
Cred ca din asta am descoperit si eu la Metro si m-am indragostit. Acum doar asa cumpar, cate o bucata de 2-3 kg (doar asa se gaseste)...produs de o ferma din Bacau sau Buzau . Folosesc cat imi trebuie, restul portionez si la congelator. Pana sa o descopar nu credeam ca exista asa carne de vita buna made in Romania
raluca elena a spus:
Ma bucur ca v-am facut pofta :mrgreen:
#9
Postat 01 January 2010 - 08:41 PM
KikenHana a spus:
Ma bucur ca v-am facut pofta :mrgreen:
Hana, excelenta idee si multam de info pt carnea de vitel Daca gasesc si la Metro in Bucuresti, o sa iau sa fac (ce traume am eu de la carnea de vitel batran din magazine nu-ti imaginezi, e bine sa stiu ca pe undeva gasim si carnita buna! )
#10
Postat 01 January 2010 - 08:41 PM
KikenHana a spus:
poate bacau! auzeam eu ceva de-ar fi fost pe-aici :roll:
bine mai arata, v-a priit, nu?
#11
Postat 01 January 2010 - 09:36 PM
moatza a spus:
poate bacau! auzeam eu ceva de-ar fi fost pe-aici :roll:
bine mai arata, v-a priit, nu?
Da...cred ca Bacau ...oricum ceva cu B .
Bunny a spus:
Hana, excelenta idee si multam de info pt carnea de vitel Daca gasesc si la Metro in Bucuresti, o sa iau sa fac (ce traume am eu de la carnea de vitel batran din magazine nu-ti imaginezi, e bine sa stiu ca pe undeva gasim si carnita buna! )
Bunny si eu am fost uimita cat de buna e carnea asta. Nu stiu acum cum se numeste firma , dar cert e ca produsele lor se gasesc in zona refrigeratelor...si cel putin aici, la Metro Tg Mures erau singurele produse refrigerate din carne de vita. Au 2 sortimente, refrigerate simplu, ambalate sub folie si in vid. Cele in vid au o culoare mai inchisa si sunt complet invelute intr-o folie groasa. scria ca daca nu sunt deschise pot fi patrate in conditii de refrigerare pana la 4 luni. Ultima data am luat un antricot intreg de vreo 2,5 kg, o spata de vreo 3 kg (ce n-am folosit am portinat si la congelator le-am bagat) si o punga cu ”carne de lucru”, asa scria pe ea, tot de vreo 3 kg, in care sunt diverse bucati, ce raman dupa transare....din asta am facut carne tocata si sunt foarte multumita de rezultat 8-) . Eu zic ca e o afacere buna sa iei asa, mai multa carne odata...pretul era intre 19 lei(carnea de lucru) si 21-23 lei/kg la restul...foarte bine, zic eu, de vreme ce in alimentare am vazut si 34 lei/kg la carne vita
stella a spus:
Foarte bun . Mersi.
#12
Postat 01 January 2010 - 09:49 PM
KikenHana a spus:
Bunny si eu am fost uimita cat de buna e carnea asta. Nu stiu acum cum se numeste firma , dar cert e ca produsele lor se gasesc in zona refrigeratelor...si cel putin aici, la Metro Tg Mures erau singurele produse refrigerate din carne de vita. Au 2 sortimente, refrigerate simplu, ambalate sub folie si in vid. Cele in vid au o culoare mai inchisa si sunt complet invelute intr-o folie groasa. scria ca daca nu sunt deschise pot fi patrate in conditii de refrigerare pana la 4 luni. Ultima data am luat un antricot intreg de vreo 2,5 kg, o spata de vreo 3 kg (ce n-am folosit am portinat si la congelator le-am bagat) si o punga cu ”carne de lucru”, asa scria pe ea, tot de vreo 3 kg, in care sunt diverse bucati, ce raman dupa transare....din asta am facut carne tocata si sunt foarte multumita de rezultat 8-) . Eu zic ca e o afacere buna sa iei asa, mai multa carne odata...pretul era intre 19 lei(carnea de lucru) si 21-23 lei/kg la restul...foarte bine, zic eu, de vreme ce in alimentare am vazut si 34 lei/kg la carne vita
Ce am vazut eu la noi in Bucuresti la raionul de carne refrigerata era vita Argentina (din ceea ce ma inspira), cu un pret cat casa de mare! Din Romania nu imi amintesc sa fi vazut ceva interesant, dar imi fac drum pe acolo si daca gasesc iau cu siguranta
#13
Postat 02 January 2010 - 10:52 AM
Incearca o data sa pui piperul de la inceput impreuna cu vinul si cognacul. Ideea ar fi sa scoti cat mai multa aroma din el si nu sa fie doar de decor.
Despre maturarea carnii de vita s-a vorbit mult. O zi-doua e chiar putin. Din ce am citit se trece si de 10 zile.
Muschiul de vita nu il sarez decat dupa ce l-am prajit. Sarea fiind hidrofila tinde sa scoata sucul din carne, care isi poate pierde din savoare si ... suculenta. Ar fi doar in avantajul sosului, deci "dupa facultati" cum spunea Moromete.
Eu cumpar piper verde de la Metro si il pun singur in borcanase cu o marinata din apa sare si un pic de otet, data in colcot si turnata peste boabe direct in borcanase.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#15
Postat 02 January 2010 - 04:35 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Cel din Madagascar vine deja în saramură şi mi'se pare mai bun decît cel uscat, din India...La cel uscat pune şi cîteva seminţe de anason în borcan, îi dă o aromă puţin dulceagă (dacă'ţi place)
#16
Postat 02 January 2010 - 06:09 PM
Bebe a spus:
W Mamadeus Paparotti a spus:
Cel din Madagascar vine deja în saramură şi mi'se pare mai bun decît cel uscat, din India...La cel uscat pune şi cîteva seminţe de anason în borcan, îi dă o aromă puţin dulceagă (dacă'ţi place)
Chestia e Bebe, că cel puțin deocamdată, la noi nu vine deloc din ăla în saramura :roll: . Am sa fac chestia cu anasonul ca-mi place mult si asta
#17
Postat 04 January 2010 - 02:07 PM
Pot însa cumpara si bucati mai mici,adica o jumatate,sau doar 2 felii.De obicei,aleg o bucata in jur de 2 kg,si o împart.Fac o tura atunci cînd o desfac,si restul bag la conge.
(Nu stiu daca te-ai laudat cu noua ta camera,ca de blog n-ai zis nika ,dar sa stii ca am remarcat imediat pozele facute cu Fentaxu' Sa-l folosesti sanatoasa!)
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#19
Postat 08 January 2010 - 05:48 PM
Maya a spus:
Pot însa cumpara si bucati mai mici,adica o jumatate,sau doar 2 felii.De obicei,aleg o bucata in jur de 2 kg,si o împart.Fac o tura atunci cînd o desfac,si restul bag la conge.
(Nu stiu daca te-ai laudat cu noua ta camera,ca de blog n-ai zis nika ,dar sa stii ca am remarcat imediat pozele facute cu Fentaxu' Sa-l folosesti sanatoasa!)
Cred ca muschiul ala in vid e acelasi lucru cu ce gasesc eu, doar ca la noi (cel putin in Tg Mures) se gaseste asa doar in cantitati gastro (pt restaurante ), adica peste 2,5 kg. Important e ca e bun
(Iup, nu m-am laudat, da am pus Fentaxuț la treaba . Ma bucur ca ai remarcat :mrgreen: )