Este varza care am avut-o pe lînga rata de Craciun.
Reteta asta de varza rosie,în Bayern apreciata lînga o rata/gîsca coapta,sos, si galuste din pîine sau cartofi,pe lînga o friptura de purcel,sau chiar vînat.Nu este o retata batuta-n cui,ci cam fiecare face dupa gust,zona,vîrsta.
Unii o fac cu untura de gîsca sau porc,ulei sau unt,iar condimentata este cu cuisoare,foi de dafin,scortisoara,piper,chimen..etc..Unii folosesc doar 1-2 din aceste condimente,altii niciunul,iar altii pe toate deodata .
Ingredientele care nu au voie sa lipseasca,sînt varza si merele .
* 1 kg varza rosie
* 1 ceapa rosie
* 2 linguri unt
* 2-3 mere
* 1-2 linguri zahar
* 200 ml apa
* 2-3 cuisoare
* o scoarta(?) de scortisoara
* 100 ml vin rosu(fac.)
* otet de vin rosu
* sare
* piper
Tocam varza,sau o dam pe razatoare(eu o prefer mai grob taiata)
Ceapa o tocam maruntel si o caramelizam împreuna cu zaharul,în unt.
Adaugam varza tocata.O lasam 5-10 minute la dunstuit cu capac,
învîrtind cînd si cînd.
Merele eu le tai cubulete/bucatele,
cine doreste le poate da pe razatoare..
..cum ziceam,eu prefer totul mai grob taiat/tocat.
Le adaugam la varza,împreuna cu cuisoarele si scortisoara,
condimentam cu sare si piper.
Adaugam vinul.Nu e neaparat nevoie de vin,dar cu..e mai bun .
Nu uitati apa !
Lasam sa fiarba...cît de moale ne place sa fie varza.
Scurt timp înainte de fi fiarta varza,adaugam otet de vin rosu,dupa gust.
Se poate înlocui cu otet de mere.
(singura diferenta este ca varza de Craciun am dat-o prin razatorul de la KA,sa fie mai fina )