Mai am o tură cu mîncare și gata, deși mi s-a părut că am mîncat cam mult la Cracovia, observ că nu a fost chiar așa.
Următoarea zi, duminică, am vizitat cartierul evreiesc, Kazimierz, un loc impresionant, mi-a plăcut foarte mult. Sinagogi, muzee, locuri cu mare încărcătură emoțională ca ghetoul și fabrica lui Schindler, toate sînt aici sau pe aproape. Se fac tururi cu ghizi sau cu vehicule speciale care te pot duce acolo, au loc reprezentații aristice pe tema bine cunoscută a intenției de exterminare a evreilor.
Noi am colindat puțin pe jos, am intrat în Vechea Sinagogă, o construcție foarte frumoasă, acum muzeu, cu multe obiecte, piese de îmbrăcăminte, unelte, fotografii care ilustrează viața evreilor în acest loc, înainte de al doilea război mondial.
Între sinagogi și alte chestii istorice, sînt și multe restaurante, cu diverse specifice.
Noi am ales dintre toate astea pe cel care ne-a tras înăuntru cu un ospătar care mai ieșea pe-afară din cînd în cînd și începea să vorbească cu tine, să-ți spună ce specific au, ce mîncăruri au în meniu etc. Îi spunea Ariel restaurantului, și arăta foarte pitoresc și pe afară (e undeva în pozele de mai sus), era cu specific evreiesc, așa cum îmi doream, așa că am intrat. Era chiar foarte frumos, și ambientul și mîncarea, și servirea.
Aici e și ambient și ospătar vorbăreț.
Și mîncarea. Eu o supă de pasăre cu găluște, după mine, matzaball soup după ei.
El o ciorbă de pește.
Tot el și o frigăruie de miel cu garnitură de clătită de cartofi la grătar, latkes, cică.
Revelația culinară a călătoriei mele, cea mai bună dintre mîncărurile consumate la Cracovia a fost ”cholent”, o mîncare cu carne de vită, orz, multe rădăcinoase, excelentă mi s-a părut. Acum am căutat și am văzut că este una dintre mîncărurile tradiționale de Shabbat, poate o s-o încerc și eu cîndva.
Cam asta a fost partea culinară, au mai fost ba un cîrnat, ba o bere, ba ceva gen pateu mișto la mic dejun, trebuie să caut ce e și acela, pe lîngă pirogii ăia și varza umplută care merită atenția, o să mai caut rețete poate le fac și eu pe-acasă.
O să revin cu poze de prin oraș și muzee, că am făcut și de-astea
Aceasta postare a fost editata de Carmella: 09 March 2019 - 12:54 AM