Adi, cu mare placere. Dau un copy paste de pe blogul Laurei Sava, care ne era colega de forum pe celalalt forum, aici:
https://www.laurasav...i-de-ciocolata/
De acolo au preluat-o si transformat-o atatea altele , ca acum exista jde mii de variante pe net...reteta a fost insa atunci pusa de Nadia S.
Blat:
- 60 g migdale pudra
- 100 g zahar pudra (60+40)
- 20 g cacao
- 4 albusuri
- un varf de sare
Mousse de ciocolata amaruie:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata amaruie
- 100 ml frisca batuta
- 1 foaie gelatina
Mousse de ciocolata cu lapte:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata cu lapte
- 2 foi gelatina
- 100 ml frisca batuta
Mousse de ciocolata alba:
- 200 ml smantana pentru frisca
- 200 g ciocolata alba
- 3 foi gelatina
- 100 ml frisca batuta
Mod de preparare:
Pentru blat, incalziti cuptorul la 180 de grade C (foc potrivit). Amestecati bine pudra de migdale (daca nu gasiti, macinati fin migdalele pentru a obtine pudra de care avem nevoie) cu 6o g zahar pudra si cacao. Bateti albusurile spuma cu varful de sare si adaugati zaharul pudra putin cate putin (cele 40 g). Turnati compozitia intr-o forma de tort cu inel detasabil, cu diam. de 24 cm, tapetata cu hartie de copt si lasati-o la cuptor cca. 13-15 minute. Imediat ce ati scos blatul din cuptor, rasturnati si scoateti hartia. Lasati-l la racit si cand e gata, asezati-l inapoi in forma.
Dintre creme, prima data se face crema cu ciocolata neagra, care va fi primul strat de jos. Astfel, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata rasa sau rupta in bucatele si se amesteca pana se topeste. Se da deoparte si se lasa la racit. Se amesteca apoi cu frisca batuta si se intinde, cat mai uniform, peste blatul din forma. Se da la frigider pana prinde un pic de consistenta. Aceasta crema se intareste cel mai repede si nu are nevoie nici de gelatina, asa ca va puteti apuca de cea de-a doua crema, cea cu ciocolata de lapte.
Pentru spuma de ciocolata cu lapte, se pun la inmuiat, in multa apa rece, cele 2 foite de gelatina; se lasa sa se inmoaie cca. 8-10 minute. In acest timp, se pune pe foc frisca lichida si se incalzeste. Se adauga ciocolata cu lapte, rupta in bucatele, si se lasa pe foc pana se topeste. Se amesteca des! Se scot foitele de gelatina din apa rece (apa se arunca) si se scurg bine de apa. Se pun in crema de ciocolata fierbinte si se amesteca energic. Se lasa crema sa ajunga la temperatura camerei si se adauga frisca batuta. Se toarna apoi peste crema de ciocolata neagra si se niveleaza. Se lasa cca. 30 de minute la rece.
Ultima crema e cea de ciocolata alba, la care veti folosi 3 foite de gelatina inmuiate si scurse, asa cum am mentionat mai sus. Se pune, asadar, frisca lichida pe foc impreuna cu ciocolata alba, rupta in bucatele, si se lasa pana cand ciocolata se topeste. Se adauga foitele de gelatina, bine scurse, si se amesteca energic! Se lasa la racit si se amesteca cu frisca batuta. Crema alba e cea mai „sensibila”, asa ca va sfatuiesc sa o puneti cu grija peste stratul de ciocolata cu lapte. Eu o pun mereu cu lingura, din loc in loc, pana umple forma, nu o torn. Cremele nu se amesteca intre ele, daca le asezati in felul asta, pe rand.
Tortul se lasa tortul la frigider peste noapte.
Laura da niste sfaturi in ce priveste gelatina, asta e partea mai delicata sa spunem. In rest , tortul asta se face atat de rapid si este mereu o senzatie.
Cu gelatina eu procedez mereu asa si iese de fiecare data impecabil: pun foile la inmuiat in apa rece si cand crema de ciocolata e calduta, le adaug si mestec bine si mi s-au dizolvat mereu fara nici un fel de probleme.
Ce nu mentioneaza ea e ca inelul in care se face ar trebui sa fie ceva mai micut, nu cel standard. Eu le-am folosit pe toate si cel mai frumos se vad straturile ( ma rog, cand ai rabdare sa il scoti cum trebuie) la cel mic si inalt. La celelalte doua ambele recipiente au fost cam mari si crema de blat nu s-a intins in toate colturile si ciocolata curs pe langa, de aia nu se vad straturile. In rest, mortal la gust!
Aceasta postare a fost editata de Lapona Enigel: 11 May 2019 - 01:19 AM