Multi au auzit de al, altii au si mancat. Dar ca sa ii impac si pe unii si pe altii o s-o iau de la capat.
Sparanghelul este de doua feluri, alb si verde.

Se spune ca cel mai bun sparanghel este cel cultivat in Limburg, in Olanda. Si nu pot decat sa va spun ca cel mai bun sparanghel mancat de mine a fost ala din Limburg. L-am mancat si la el acasa si in alte parti unde a fost adus de acolo.
Sparanghelul verde imi place facut pe gratar. Si toti cei carora le-am dat sa manance sparanghel verde la gratar au mancat de si-au lins degetele. Si nu e greu de facut. Si daca nu va abateti de la "reteta" nu se poate sa nu iasa bine.
Asadar, va trebuie sparanghel verde (recomandabil cat mai proaspat - primavara este sezonul sparanghelului), carbuni incinsi, ulei de masline, lamaie.
Sparanghelul verde trebuie intai pregatit oleaca. Se taie o bucatica de maxim 1 cm din tulpina (capatul opus varfului tulpinii), cat sa scapati de partea care s-a mai intarit a tulpinii. Apoi puneti sparanghelul pret de o ora in apa rece. Dupa aia il scoateti, il scrgeti bine de toata apa, insa cu mare atentie sa nu-l rupeti. Dupa aia, il puneti pe un platou si-l stropiti bine cu ulei de masline. Il luati in mana si-l mangaiati pe tot asa incat tate tulpinile de sparanghel sa fie "unse". Dupa aia il puneti pe gratar. Carbunii nu trebuie sa fie foarte incinsi (ca nu faceti potcoave), altfel se va arde sparanghelul inainte sa-ti dai seama. Tineti cont ca sparanghelul se face foarte repede si trebuie avut grija sa nu-l ardeti. Este facut cand raman pe el urmele de la gratar (putin arse). Il intoarceti. Si tot asa pana e gata.
Atentie, nu trebuie tinut pe gratar pana se face fleasca. Trebuie sa fie trecut putin, foarte putin, de "al dente" dar si "rumenit". Il luati de pe gratar, il puneti pe un platou curat, il stropiti cu zeama de lamaie (daca vreti) si apoi il puneti la bataie.
Este acompaniamentul ideal pentru somon facut la gratar si udat cu un vin d'alsace pinot gris dar si carnea la gratar ii va aprecia savoarea.
Evident, sparanghelul verde poate fi si fiert sau facut in tigaie cu alte chestii insa, deocamdata, raman la partea cu gratarul. Si desi spuneam ca Limburg-ul este patria sparanghelului, putini olandezi stiu ca sparanghelul verde este cel mai bun facut pe gratar.
Daca cumva se intampla ca ramana sparanghel, nu-i bai. E bun si rece. Tot ca garnitura. Sau taiat in bucatele de fro 3 cm si aruncat in oole ce le faceti omleta in tigaie.