Forum Culinar: Majestatea Sa, Sparanghelul - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Majestatea Sa, Sparanghelul

#1 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 04 January 2010 - 05:27 PM

Initial am vrut sa va zic ceva cu orez (daca tot imi duc traiul si prin Indonezia) dar m-am razgandit. Asa ca o sa va vorbesc despre sparanghel. Sparanghelul, regele neincoronat al legumelor.

Multi au auzit de al, altii au si mancat. Dar ca sa ii impac si pe unii si pe altii o s-o iau de la capat.

Sparanghelul este de doua feluri, alb si verde.

Imagine postata

Se spune ca cel mai bun sparanghel este cel cultivat in Limburg, in Olanda. Si nu pot decat sa va spun ca cel mai bun sparanghel mancat de mine a fost ala din Limburg. L-am mancat si la el acasa si in alte parti unde a fost adus de acolo.

Sparanghelul verde imi place facut pe gratar. Si toti cei carora le-am dat sa manance sparanghel verde la gratar au mancat de si-au lins degetele. Si nu e greu de facut. Si daca nu va abateti de la "reteta" nu se poate sa nu iasa bine.

Asadar, va trebuie sparanghel verde (recomandabil cat mai proaspat - primavara este sezonul sparanghelului), carbuni incinsi, ulei de masline, lamaie.

Sparanghelul verde trebuie intai pregatit oleaca. Se taie o bucatica de maxim 1 cm din tulpina (capatul opus varfului tulpinii), cat sa scapati de partea care s-a mai intarit a tulpinii. Apoi puneti sparanghelul pret de o ora in apa rece. Dupa aia il scoateti, il scrgeti bine de toata apa, insa cu mare atentie sa nu-l rupeti. Dupa aia, il puneti pe un platou si-l stropiti bine cu ulei de masline. Il luati in mana si-l mangaiati pe tot asa incat tate tulpinile de sparanghel sa fie "unse". Dupa aia il puneti pe gratar. Carbunii nu trebuie sa fie foarte incinsi (ca nu faceti potcoave), altfel se va arde sparanghelul inainte sa-ti dai seama. Tineti cont ca sparanghelul se face foarte repede si trebuie avut grija sa nu-l ardeti. Este facut cand raman pe el urmele de la gratar (putin arse). Il intoarceti. Si tot asa pana e gata.

Atentie, nu trebuie tinut pe gratar pana se face fleasca. Trebuie sa fie trecut putin, foarte putin, de "al dente" dar si "rumenit". Il luati de pe gratar, il puneti pe un platou curat, il stropiti cu zeama de lamaie (daca vreti) si apoi il puneti la bataie.

Este acompaniamentul ideal pentru somon facut la gratar si udat cu un vin d'alsace pinot gris dar si carnea la gratar ii va aprecia savoarea.

Evident, sparanghelul verde poate fi si fiert sau facut in tigaie cu alte chestii insa, deocamdata, raman la partea cu gratarul. Si desi spuneam ca Limburg-ul este patria sparanghelului, putini olandezi stiu ca sparanghelul verde este cel mai bun facut pe gratar.

Daca cumva se intampla ca ramana sparanghel, nu-i bai. E bun si rece. Tot ca garnitura. Sau taiat in bucatele de fro 3 cm si aruncat in oole ce le faceti omleta in tigaie.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#2 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 04 January 2010 - 05:31 PM

Pentru ca e mai simplu, pentru cei care nu au experianta fiertului sparanghelului alb, va povestesc cum sa faceti supa crema de sparanghel alb.

Va trebe sparanghel alb cat sa umple cam 800 g (Poa sa fie si juma de kil, cum va lasa buzunarul), apa cat sa intre int-un litru, sare, piper, nucsoara rasa proaspat, 49 g de unt si cam tot atatea de faina. Si, daca vreti, smantana d-aia lichida si neacra care se bate ca sa faceti frisca din ea.

1. Taiati "fundurile" sparanghelului ca-s cam tari si nu le aruncati.
2. Curatati sparanghelul de coaja, de la cap la coada, da' nu aruncati cojile. Pentru curatat folositi ceva ca in poza...

Imagine postata

3. Puneti un vas cu apa la fiert, vas in care fierbeti binebine cojile si fundurile sparanghelului.
4. Taiati sparanghelul acum in bucati de fo 3-4 cm lungime si puneti bucatile la fiert.
5. Dupa ce s-a fiert nu aruncati apa.
6. Scoateti sparanghelul fiert, puneti varfurile la o parte si, in functie de cat sparanghel ati avut, mai pastrati cateva bucati impreuna cu varfurile (ca sa nu fie supa prea goala) iar restul de sparanghel il pasati in pasatoare.
7. Puneti in oala asta si apa in care au fiert cojile si fundurile de sparanghel, fara coji si funduri pe care le aruncati.
8. Puneti untu' intr-o tigaie mare si adanca si-l topiti si apoi adaugati incetincet faina si amestecati si iar adaugati si amestecati. O sa se ingroase. Mai adaugati din apa in care ati fiert sparanghel cate putin si iar amestecati si tot asa pana va iese cam un litru de supa legata.
9. Dupa asta adaugati sparanghelul pasat in supa si amestecati bine si lasati sa fiarba oleaca la foc foarte mic. Cateva minute.
10. Luati de pe foc si adaugati in supa bucatile de sparanghel puse deoparte.

Trebuie mancata calda. Sare, piper, nucsoara rasa pe deasupra, cine vrea. Cine vrea mai adauga si un fir de smantana d-aia lichida (de facut frisca). Si cine nu, nu.

Sa nu va puna dracu' sa folositi vegeta sau concentrate de supa (cum mai fac cate unii) ca gaia va mananca. De ce v-am pus sa fierbeti cojile si fundurile de sparanghel?!
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#3 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 04 January 2010 - 05:36 PM

Daca nu v-am zis, va repet: ca sa nu fie tare, sparanghelul alb trebuie curatat de coaja (care este lemnoasa).

Si acu' sa va zic despre asperges à la Flamande, sau, mai pre limba noastra, cum manca olandejii sparanghel alb.

Sparanghelul se fierbe dupa cum am povestit mai devreme (la supa de sparanghel), se scurge bine si se pune pe un platou. Nu trebuie fiert mult ci sa fie oleaca al dente. Sa nu se inconvoaie prea mult daca-l iei de fund si-l tii la orizontala.
Intre timp, se fierb oo. Se fierb sa fie tari si apoi se scoate coaja si se pun pe o farfurie sau intr-un castron. Se topeste unt si apoi se pune untul intr-un castronas.

Toate astea de mai sus trebe facute in asa fel incat sa fie gata concomitent. Dupa aia se pun pe masa.

Se mananca asa. Intai se ashaza pe farfurie. Niste fire de sparanghel, un ou si sunca maruntita cu cutitul binebine. Oul se marunteste, in farfurie, si el, bine bine. Apoi se stropeste cu unt topit sparanghelul, binebine. Daca vreti, si oul maruntit si sunca maruntita. Apoi se rade deasupra sparanghelului ceva nucsoara.

Acum: se ia un fir de sparanghel cu degetele de la o mana, de cur si varful de la sparanghel se ridica cu furculita. Varful se zdrobeste cu furculita, in farfurie, si se amesteca apoi cu putin ou zdrelit si cu putina sunca zdrelita si apoi se ia iarasi cu fuculita (nu se lasa din mana cealalta curul sparanghelulul, ceva ou zdrelit, oleaca de sunca zdrelitai) si se ridica apoi concomeitent cu mana cealalta, orizontal, si se baga furculita (cu zdrelitura aia pe ea) in gura. Se mesteca (intre timp se scoate furculita din gura lasand acolo, in gura, incarcatura) cu ochii inchisi si se zice "mmmmmmmm".

Se repeta pana se termina tot din farfurie. Apoi se repeta ritualul.

Se bea vin alb, ceva intre sec si demisec, putin fructos la gust si cu "body".

Mitocanii, insa, taie sparanghelul in bucatele si il mananca asa: nu folosesc prea mult unt topit ca cica nu e sanatos, habar n-au ce-i aia nucsoara asa ca nu folosesc, incarca furculita cu o bucatica de sparanghel, ceva ou zdrelit, ceva sunca zdrelita si baga-n gura. Si tin si ochii deschisi si nici "mmmmm" nu zic. Mai mult, zic doar ca "mda, nu e cine stie ce", mai bine luam pasta de mici din colt. Si beau bergenbier.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#4 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 04 January 2010 - 06:04 PM

Da, deci eu d'ala olandezu nu mancai,dar cel de provence usor violet e un deliciu.
eu supa o fac fara faina; dupa ce a fiert sparanghelul, tai varfurile , mixez restul , pun in cratita cu apa de la fiert, un pic de unt, sare , piper si la sfarsit smantana , adaug varfurile, si un pic de verdeatza gen hatzmatzuchi ( cerfeuil) , dupa ce iau cratita de pe foc.
iar pe dansele, doar cu vinaigrette ( ulei, sare, otet) le servesc , nici macar cu sos holandez :drool:)

#5 Useril este offline   Nicoleta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 178
  • Inregistrat: 02-December 09

Postat 04 January 2010 - 06:12 PM

eu facui cu sunca, ou si sos olandez sparanghel (destul de des in sezon) dar era o reteta statica fara mod de consum si fara onomatopeice .....si nici mitocana nu ma simt din cauza asta :drool:

in schimb am cumparat sparanghel salbatic (deh , asa cerea reteta) dar nu recomand si nici nu voi mai cumpara....bleahhhhhh
"Maybe this world is another planet's Hell." - Aldous Huxley (1894-1963)

#6 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 04 January 2010 - 08:50 PM

stella a spus:

Da, deci eu d'ala olandezu nu mancai,dar cel de provence usor violet e un deliciu.
eu supa o fac fara faina; dupa ce a fiert sparanghelul, tai varfurile , mixez restul , pun in cratita cu apa de la fiert, un pic de unt, sare , piper si la sfarsit smantana , adaug varfurile, si un pic de verdeatza gen hatzmatzuchi ( cerfeuil) , dupa ce iau cratita de pe foc.
iar pe dansele, doar cu vinaigrette ( ulei, sare, otet) le servesc , nici macar cu sos holandez :drool:)


E mai buna fara faina, asa-i. Dar faina ii da oleaca de consistenta.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#7 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 04 January 2010 - 08:52 PM

Nicoleta a spus:

eu facui cu sunca, ou si sos olandez sparanghel (destul de des in sezon) dar era o reteta statica fara mod de consum si fara onomatopeice .....si nici mitocana nu ma simt din cauza asta :drool:


Pai nu te simti ca l-ai mancat cu sos olandez, adica alta reteta. :)

Citeaza

in schimb am cumparat sparanghel salbatic (deh , asa cerea reteta) dar nu recomand si nici nu voi mai cumpara....bleahhhhhh


bleahhhhh!
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#8 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 05 January 2010 - 11:12 AM

Draga tata de Chiftea, zi-mi si mie de instrumentul de curatat , atasat la imajini.unde se gaseste?
e foarte interesant. eu ma chinui cu unul din alea clasice :))

#9 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 05 January 2010 - 12:17 PM

stella a spus:

Draga tata de Chiftea, zi-mi si mie de instrumentul de curatat , atasat la imajini.unde se gaseste?
e foarte interesant. eu ma chinui cu unul din alea clasice :))



Voila! Is diverse forme, lama conteaza. Si se gaseste de cumparat in mai orice supermarket.

Imagine postata

Imagine postata
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#10 Useril este offline   Dan@ 

  • (*.*) who cares ?
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3,944
  • Inregistrat: 31-December 09

Postat 05 January 2010 - 01:07 PM

Mie imi place sparaghelul fiert al dente si folosit la salate sau ca garnitura la un gratar.

Imagine postata

Imagine postata


#11 Useril este offline   stella 

  • Ambasadoarea artistilor culinari
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 7,715
  • Inregistrat: 23-November 09

Postat 05 January 2010 - 09:32 PM

Mie -mi place sparanghelul fiert proaspat , adus la masa invelit in stergar alb :) si cu sos
vinaigrette alaturi. si apoi ca desert capsuni cu zahar :love3: .

sau in supa cu crutoane si hatzmatzuki .

merci Dragos, ala al 2lea am si eu...ma interesa prima unealta, dar bag sama e acelasi printzip

#12 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 05 January 2010 - 09:35 PM

stella a spus:

merci Dragos, ala al 2lea am si eu...ma interesa prima unealta, dar bag sama e acelasi printzip


cu placere. e acelasi printzip dar costa triplu :love3:
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#13 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 January 2010 - 09:38 AM

Eu am invatat sa pregatesc sparanghelul in Italia,se cumpara in primul rind cind e de sezon,trebuie sa fie fraged si tinar(nu rideti,pe serioaselea),se curata cum bine a explicat si Dragos,dar cutoarele nu se arnca,se pot folosi la minestrone(o supa fff.consistenta de legume),se fierb aldente' intr-o cratita cu apa asparagii stind in picioare(vertical vreau sa spun,normal ca asparagii n-au picioare :D )cu virfurile,cam de trei degete,cel putin deasupra apei,este si o cratita speciala pt. fiert sparanghelul (asparagiera),fiert aldente inseamna 5-8 minute.
Pentru a gati sparanghel a la Bismark'' in timp ce fierpe sparanghelul,intr-o tigaita,cu unt prajim oua moi(cam unul pt. fiecare portie),scoatem sparanghelul bine scurs pe o farurie,pozitionam'' ochiul'' :shock: (si cind zic ochiul ma refer la ou ) deasupra firelor de sparanghel,stropim cu untul din tigaita,presaram cu sare, piper negru(proaspat risnit), si parmezan ras.
Un alt mod e sa infasori fiecare tija de sparanghel cu fisii de speck(sau bacon,desi nu-i acelasi lucru)si sa le tragi la gratar sau la tigaie,servite doar cu un strop de piper negru.
Sau pinzzimonio,adica intr-un castronel se pune ulei extravergine de calitate se bate cu sare si piper(lamaie sau putin otet balsamic cine vrea)formind astfel un dresing,se moaie fiecare fir in acest dresing pe masura ce se ''serveste'' :D
Sincer nu-s mare fan sparanghel desi sunt ff.sanatosi contin multe saruri minerale,prefer anghinarea(carcciofo in italiana)

#14 Useril este offline   Geany 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 15,652
  • Inregistrat: 08-December 09

Postat 06 January 2010 - 10:31 AM

P.S scuzati greselile,dar am un pitic de trei ani care ma tot trage de maneci si-mi bate in tastatura ca vrea el sa se joace,nu prea mai are nimeni loc de el la calculator,cit despre i in loc de a,gramatica de pe vremea comunista a lasat urme adanci pe''cretina ''mea nu ma pot obisnui si pace.
Mai pateste cineva ca mine? :D

#15 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 May 2012 - 11:12 AM

"Roasted" l-ati mancat?E bun rau!Si simplu de facut.
Eu nu am avut ocazia sa-l manac pe cel olandez, dar regele sparanghelului in Italia e asta:

Imagine atasata: monthly_05_2012/post-9-13383689473068.jpg

Asparago di Santena:

Imagine atasata: monthly_05_2012/post-9-13383689791757.jpg

Curatat si spalat, pus intr-o tava "spreaiati" cu ulei :

Imagine atasata: monthly_05_2012/post-9-13383690588313.jpg

si bagati la cuptor pana obtineti consistenta dorita:

Imagine atasata: monthly_05_2012/post-9-13383690872153.jpg

#16 Useril este offline   dragos 

  • Ratatouille
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,237
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationZierikzee, NL

Postat 30 May 2012 - 11:26 AM

Vezi postareaEataly, la 30 May 2012 - 11:12 AM, a spus:


si bagati la cuptor pana obtineti consistenta dorita:




Sacrilegiu! Nu la cuptor! Pentru nimic in lume!

Fie pe gratar in curte, fie in tigaia de gratar pe aragaz.

Dupa ce-s gata, in farfurie, se stropesc oleaca cu lamaie si-s si mai buni.
"Pamantul s-ar fi dus, hainul,
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"

#17 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 May 2012 - 11:30 AM

:notworthy:

Imi pare rau Dragos, dar eu ador sacrilegiile!

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 May 2012 - 12:01 PM

Marco o zis BASTA ASPARAGI
Dar daca mai sunt simbata mai ca ma faci sa-i incerc si asa :notworthy:

#19 Useril este offline   Eataly 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 8,680
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationTorino

Postat 30 May 2012 - 12:03 PM

Adriana eu am inceput tarziu anul asta, nu stiu de ce! :notworthy:

#20 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,249
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 30 May 2012 - 12:26 PM

Eu cumparind numai de la producator in fiecare simbata incep cind le iese lor, de multe saptamini tot il cumpar, de aceea Marco saracul s-a saturat.
Acu au inceput dovleceii de 2 saptamini.

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi