Majestatea Sa, Sparanghelul
#1
Postat 04 January 2010 - 05:27 PM
Multi au auzit de al, altii au si mancat. Dar ca sa ii impac si pe unii si pe altii o s-o iau de la capat.
Sparanghelul este de doua feluri, alb si verde.
Se spune ca cel mai bun sparanghel este cel cultivat in Limburg, in Olanda. Si nu pot decat sa va spun ca cel mai bun sparanghel mancat de mine a fost ala din Limburg. L-am mancat si la el acasa si in alte parti unde a fost adus de acolo.
Sparanghelul verde imi place facut pe gratar. Si toti cei carora le-am dat sa manance sparanghel verde la gratar au mancat de si-au lins degetele. Si nu e greu de facut. Si daca nu va abateti de la "reteta" nu se poate sa nu iasa bine.
Asadar, va trebuie sparanghel verde (recomandabil cat mai proaspat - primavara este sezonul sparanghelului), carbuni incinsi, ulei de masline, lamaie.
Sparanghelul verde trebuie intai pregatit oleaca. Se taie o bucatica de maxim 1 cm din tulpina (capatul opus varfului tulpinii), cat sa scapati de partea care s-a mai intarit a tulpinii. Apoi puneti sparanghelul pret de o ora in apa rece. Dupa aia il scoateti, il scrgeti bine de toata apa, insa cu mare atentie sa nu-l rupeti. Dupa aia, il puneti pe un platou si-l stropiti bine cu ulei de masline. Il luati in mana si-l mangaiati pe tot asa incat tate tulpinile de sparanghel sa fie "unse". Dupa aia il puneti pe gratar. Carbunii nu trebuie sa fie foarte incinsi (ca nu faceti potcoave), altfel se va arde sparanghelul inainte sa-ti dai seama. Tineti cont ca sparanghelul se face foarte repede si trebuie avut grija sa nu-l ardeti. Este facut cand raman pe el urmele de la gratar (putin arse). Il intoarceti. Si tot asa pana e gata.
Atentie, nu trebuie tinut pe gratar pana se face fleasca. Trebuie sa fie trecut putin, foarte putin, de "al dente" dar si "rumenit". Il luati de pe gratar, il puneti pe un platou curat, il stropiti cu zeama de lamaie (daca vreti) si apoi il puneti la bataie.
Este acompaniamentul ideal pentru somon facut la gratar si udat cu un vin d'alsace pinot gris dar si carnea la gratar ii va aprecia savoarea.
Evident, sparanghelul verde poate fi si fiert sau facut in tigaie cu alte chestii insa, deocamdata, raman la partea cu gratarul. Si desi spuneam ca Limburg-ul este patria sparanghelului, putini olandezi stiu ca sparanghelul verde este cel mai bun facut pe gratar.
Daca cumva se intampla ca ramana sparanghel, nu-i bai. E bun si rece. Tot ca garnitura. Sau taiat in bucatele de fro 3 cm si aruncat in oole ce le faceti omleta in tigaie.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#2
Postat 04 January 2010 - 05:31 PM
Va trebe sparanghel alb cat sa umple cam 800 g (Poa sa fie si juma de kil, cum va lasa buzunarul), apa cat sa intre int-un litru, sare, piper, nucsoara rasa proaspat, 49 g de unt si cam tot atatea de faina. Si, daca vreti, smantana d-aia lichida si neacra care se bate ca sa faceti frisca din ea.
1. Taiati "fundurile" sparanghelului ca-s cam tari si nu le aruncati.
2. Curatati sparanghelul de coaja, de la cap la coada, da' nu aruncati cojile. Pentru curatat folositi ceva ca in poza...
3. Puneti un vas cu apa la fiert, vas in care fierbeti binebine cojile si fundurile sparanghelului.
4. Taiati sparanghelul acum in bucati de fo 3-4 cm lungime si puneti bucatile la fiert.
5. Dupa ce s-a fiert nu aruncati apa.
6. Scoateti sparanghelul fiert, puneti varfurile la o parte si, in functie de cat sparanghel ati avut, mai pastrati cateva bucati impreuna cu varfurile (ca sa nu fie supa prea goala) iar restul de sparanghel il pasati in pasatoare.
7. Puneti in oala asta si apa in care au fiert cojile si fundurile de sparanghel, fara coji si funduri pe care le aruncati.
8. Puneti untu' intr-o tigaie mare si adanca si-l topiti si apoi adaugati incetincet faina si amestecati si iar adaugati si amestecati. O sa se ingroase. Mai adaugati din apa in care ati fiert sparanghel cate putin si iar amestecati si tot asa pana va iese cam un litru de supa legata.
9. Dupa asta adaugati sparanghelul pasat in supa si amestecati bine si lasati sa fiarba oleaca la foc foarte mic. Cateva minute.
10. Luati de pe foc si adaugati in supa bucatile de sparanghel puse deoparte.
Trebuie mancata calda. Sare, piper, nucsoara rasa pe deasupra, cine vrea. Cine vrea mai adauga si un fir de smantana d-aia lichida (de facut frisca). Si cine nu, nu.
Sa nu va puna dracu' sa folositi vegeta sau concentrate de supa (cum mai fac cate unii) ca gaia va mananca. De ce v-am pus sa fierbeti cojile si fundurile de sparanghel?!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#3
Postat 04 January 2010 - 05:36 PM
Si acu' sa va zic despre asperges à la Flamande, sau, mai pre limba noastra, cum manca olandejii sparanghel alb.
Sparanghelul se fierbe dupa cum am povestit mai devreme (la supa de sparanghel), se scurge bine si se pune pe un platou. Nu trebuie fiert mult ci sa fie oleaca al dente. Sa nu se inconvoaie prea mult daca-l iei de fund si-l tii la orizontala.
Intre timp, se fierb oo. Se fierb sa fie tari si apoi se scoate coaja si se pun pe o farfurie sau intr-un castron. Se topeste unt si apoi se pune untul intr-un castronas.
Toate astea de mai sus trebe facute in asa fel incat sa fie gata concomitent. Dupa aia se pun pe masa.
Se mananca asa. Intai se ashaza pe farfurie. Niste fire de sparanghel, un ou si sunca maruntita cu cutitul binebine. Oul se marunteste, in farfurie, si el, bine bine. Apoi se stropeste cu unt topit sparanghelul, binebine. Daca vreti, si oul maruntit si sunca maruntita. Apoi se rade deasupra sparanghelului ceva nucsoara.
Acum: se ia un fir de sparanghel cu degetele de la o mana, de cur si varful de la sparanghel se ridica cu furculita. Varful se zdrobeste cu furculita, in farfurie, si se amesteca apoi cu putin ou zdrelit si cu putina sunca zdrelita si apoi se ia iarasi cu fuculita (nu se lasa din mana cealalta curul sparanghelulul, ceva ou zdrelit, oleaca de sunca zdrelitai) si se ridica apoi concomeitent cu mana cealalta, orizontal, si se baga furculita (cu zdrelitura aia pe ea) in gura. Se mesteca (intre timp se scoate furculita din gura lasand acolo, in gura, incarcatura) cu ochii inchisi si se zice "mmmmmmmm".
Se repeta pana se termina tot din farfurie. Apoi se repeta ritualul.
Se bea vin alb, ceva intre sec si demisec, putin fructos la gust si cu "body".
Mitocanii, insa, taie sparanghelul in bucatele si il mananca asa: nu folosesc prea mult unt topit ca cica nu e sanatos, habar n-au ce-i aia nucsoara asa ca nu folosesc, incarca furculita cu o bucatica de sparanghel, ceva ou zdrelit, ceva sunca zdrelita si baga-n gura. Si tin si ochii deschisi si nici "mmmmm" nu zic. Mai mult, zic doar ca "mda, nu e cine stie ce", mai bine luam pasta de mici din colt. Si beau bergenbier.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#4
Postat 04 January 2010 - 06:04 PM
eu supa o fac fara faina; dupa ce a fiert sparanghelul, tai varfurile , mixez restul , pun in cratita cu apa de la fiert, un pic de unt, sare , piper si la sfarsit smantana , adaug varfurile, si un pic de verdeatza gen hatzmatzuchi ( cerfeuil) , dupa ce iau cratita de pe foc.
iar pe dansele, doar cu vinaigrette ( ulei, sare, otet) le servesc , nici macar cu sos holandez )
#5
Postat 04 January 2010 - 06:12 PM
in schimb am cumparat sparanghel salbatic (deh , asa cerea reteta) dar nu recomand si nici nu voi mai cumpara....bleahhhhhh
#6
Postat 04 January 2010 - 08:50 PM
stella a spus:
eu supa o fac fara faina; dupa ce a fiert sparanghelul, tai varfurile , mixez restul , pun in cratita cu apa de la fiert, un pic de unt, sare , piper si la sfarsit smantana , adaug varfurile, si un pic de verdeatza gen hatzmatzuchi ( cerfeuil) , dupa ce iau cratita de pe foc.
iar pe dansele, doar cu vinaigrette ( ulei, sare, otet) le servesc , nici macar cu sos holandez )
E mai buna fara faina, asa-i. Dar faina ii da oleaca de consistenta.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#7
Postat 04 January 2010 - 08:52 PM
Nicoleta a spus:
Pai nu te simti ca l-ai mancat cu sos olandez, adica alta reteta.
Citeaza
bleahhhhh!
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#8
Postat 05 January 2010 - 11:12 AM
e foarte interesant. eu ma chinui cu unul din alea clasice )
#9
Postat 05 January 2010 - 12:17 PM
stella a spus:
e foarte interesant. eu ma chinui cu unul din alea clasice )
Voila! Is diverse forme, lama conteaza. Si se gaseste de cumparat in mai orice supermarket.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#11
Postat 05 January 2010 - 09:32 PM
vinaigrette alaturi. si apoi ca desert capsuni cu zahar .
sau in supa cu crutoane si hatzmatzuki .
merci Dragos, ala al 2lea am si eu...ma interesa prima unealta, dar bag sama e acelasi printzip
#12
Postat 05 January 2010 - 09:35 PM
stella a spus:
cu placere. e acelasi printzip dar costa triplu
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#13
Postat 06 January 2010 - 09:38 AM
Pentru a gati sparanghel a la Bismark'' in timp ce fierpe sparanghelul,intr-o tigaita,cu unt prajim oua moi(cam unul pt. fiecare portie),scoatem sparanghelul bine scurs pe o farurie,pozitionam'' ochiul'' :shock: (si cind zic ochiul ma refer la ou ) deasupra firelor de sparanghel,stropim cu untul din tigaita,presaram cu sare, piper negru(proaspat risnit), si parmezan ras.
Un alt mod e sa infasori fiecare tija de sparanghel cu fisii de speck(sau bacon,desi nu-i acelasi lucru)si sa le tragi la gratar sau la tigaie,servite doar cu un strop de piper negru.
Sau pinzzimonio,adica intr-un castronel se pune ulei extravergine de calitate se bate cu sare si piper(lamaie sau putin otet balsamic cine vrea)formind astfel un dresing,se moaie fiecare fir in acest dresing pe masura ce se ''serveste''
Sincer nu-s mare fan sparanghel desi sunt ff.sanatosi contin multe saruri minerale,prefer anghinarea(carcciofo in italiana)
#14
Postat 06 January 2010 - 10:31 AM
Mai pateste cineva ca mine?
#15
Postat 30 May 2012 - 11:12 AM
Eu nu am avut ocazia sa-l manac pe cel olandez, dar regele sparanghelului in Italia e asta:
Asparago di Santena:
Curatat si spalat, pus intr-o tava "spreaiati" cu ulei :
si bagati la cuptor pana obtineti consistenta dorita:
#16
Postat 30 May 2012 - 11:26 AM
Eataly, la 30 May 2012 - 11:12 AM, a spus:
si bagati la cuptor pana obtineti consistenta dorita:
Sacrilegiu! Nu la cuptor! Pentru nimic in lume!
Fie pe gratar in curte, fie in tigaia de gratar pe aragaz.
Dupa ce-s gata, in farfurie, se stropesc oleaca cu lamaie si-s si mai buni.
De-a berbeleacul, vorba ceea,
De n-ar fi fost pe lume vinul,
Tutunul, dracul si femeia!"
#18
Postat 30 May 2012 - 12:01 PM
Dar daca mai sunt simbata mai ca ma faci sa-i incerc si asa
#20
Postat 30 May 2012 - 12:26 PM
Acu au inceput dovleceii de 2 saptamini.