Pasta de zahar-retete,tehnica ,secrete!
#1
Postat 07 January 2010 - 03:01 PM
#2
Postat 07 January 2010 - 07:02 PM
- 5 gr de gelatina in foi pusa la inmuiat in 30 ml de apa
- 50 de grame de glucoza lichida
- 450 de grame de zahar pudra cumparat (adica care sa aiba o cantitate mica de amidon in el)
Intr-un ibric pun gelatina pe foc mic, cind se incalzeste devine lichida nu viscoasa cum e cind e rece,
in acel moment pun gelatina care a absorbit apa
si amestec pina ce se dizolva (Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid!)
Pun in bolul lui Ken zaharul si in mijloc gelatina topita in glucoza
Amestec
pina ce se formeaza bila (aceeasi operatie se poate face si cu un robot normal sau manual)
ca sa n-am deloc probleme pun pelicula transparenta sau foaie de copt pe care presar amidon pe masa si intind pasta pe ea
in felul asta e mult mai simplu de luat odata intinsa si pus pe tort si modelat apoi pe el
Daca vreau sa o colorez amestec colorant praf in zaharul pudra
si apoi continuu in acelasi fel
Eu prefer sa o fac si sa o pun pe tort imediat, nu ia mai mult de 15 minute totul. Facind in felul asta n-am avut niciodata nici un fel de probleme.
Nu e nici un secret si este o reteta foarte simpla si usoara, cu conditia ca sa fie respectata ea si ingredientele date, la carte.
#3
Postat 07 January 2010 - 07:29 PM
- pentru Revelion
- ziua lui Marco 8 ani
- ziua lui Marco 11 ani
- tortul pentru nepotul meu cind juca karate, in cazul asta tortul era acoperit cu frisca si desenul pus deasupra era din pasta de zahar
- tortul de proba pentru nunta sora-mi
- tortul pentru nunta sora-mi, trandafirii sunt facuti tot din pasta de zahar
- un tort pentru bunicul, decorat de nepot
- ziua lui Marco 12 ani
#4
Postat 07 January 2010 - 10:50 PM
#5
Postat 07 January 2010 - 10:57 PM
5 gr de gelatina sunt circa 2 foi, cred ca o jumatate de lingurita ar fi suficienta
din cite imi amintesc mi se pare ca unele fete au topit glucoza in tableta, dar altele au inlocuit-o cu miere sau cu un sirop concentrat care nu stiu daca continea glucoza
daca vrei poti incerca cu o jumate din cantitate doar asa ca sa vezi daca iti iese
#6
Postat 08 January 2010 - 10:06 AM
Din experienta mea,pentru o pasta reusita iti trebuie un zahar bun. Eu lucrez cu "margaritar" sau "coronita". Nici un alt zahar existent pe piata nu-i bun. Ma refer la marcile care se comercializeaza la noi.
Gloxinia spunea de un zahar foarte bun,pe care-l cumpara de la unguri dar eu pot doar sa visez la el .
De obicei fac pasta cu o zi,doua inainte,o bag la frigider in punguta legata bine..Cand imi trebuie,scot pasta si o framant foarte bine cu putin amidon .
O alta regula,pt a-ti iesi tortul cat mai neted este sa nu intinzi pasta foarte subtire.
O sa caut o poza cu o sectiune de tort sa vezi cam cat de groasa o intind,pt ca nu stiu sa-ti spun in mm.
Din nou,foarte important,iti trebuie o gletiera pt tort. Daca nu ai posibilitatea sa o comanzi de pe vreun site care comercializeaza minunatii pt torturi,incerca sa cauti pe la magazinele specializate in produse pt zugravit. Dar,atentie,gletiera trebuie sa fie foarte fina,sa nu aiba "grad" ,caci iti va zgaria pasta de zahar.
Cu ea,dupa ce pui pasta pe tort,netezesti cu nadejde si in felul asta suprafata va iesi neteda ,nu cu urme de degetele .
Eu folosesc gelatina granule. La o portie pun jumatate de plic.
Si in loc de glucoza,miere sau energizant.
asta-i energizantul,n-am gasit o poza mai mare..
Cam asta-i...daca imi mai amintesc ceva...revin
Imagini atasate
#7
Postat 08 January 2010 - 10:13 AM
Pun jumatate de pachet de gelatina granule Dr. Oetker la hidratat cu apa (n-o masor, cam 30 ml cred ca sunt, cum spune Adriana) cam 15 min. Apoi o pun pe putere mica la cuptorul cu microunde, pana se topesc granulele si se incalzeste putin lichidul. Amestec in el o lingura buna de miere, si apoi pun in castron cu zahar pudra; amestec cu spatula pana cand se face amestecul mai vartos.
Apoi pun pe masa zahar pudra si continui framantatul, ungandu-mi mainile cate un pic din cand in cand cu margarina Rama la cub.
Eu o fac si cu o saptamana - doua inainte, o ung cu rama (altfel se usuca la suprafata) si o pun in folie, nu neaparat la frigider. Cand imi trebuie, o framant putin cu mainile unse cu rama si intr-un minut isi revine perfect la textura initiala.
Nu am poze cu procesul 'tehnologic', imi pare rau, poate data viitoare.
Coloranti folosesc si din cei gel, si praf. Cei lichizi, la sticluta, nu-mi inspira incredere, de cand mi-au stricat pasta de marshmallows.
Ca si experiment, am incercat cu glucoza solida topita si cu noul gel de la Dr. Oetker, Vege-gel, sau cam asa ceva, care ar inlocui gelatina granule; se sfarama ca nisipul.
Am dat previzualizare, Mona a fost mai rapida ca mine.
Dar poate ajuta si experienta mea. Si da, zaharul conteaza ff mult. Am incercat multe tipuri si m-am oprit la Margaritar.
Editez, ca sunt blonda si ma prind greu.
Daca tot te-am prins aici, Mona, nu am apucat sa-ti multumesc pentru sfaturile pentru intins frisca, pe care mi le-ai dat la torturi. Am notat! Multumesc!
#8
Postat 08 January 2010 - 12:14 PM
#9
Postat 09 January 2010 - 04:05 PM
Adriana a spus:
5 gr de gelatina sunt circa 2 foi, cred ca o jumatate de lingurita ar fi suficienta
din cite imi amintesc mi se pare ca unele fete au topit glucoza in tableta, dar altele au inlocuit-o cu miere sau cu un sirop concentrat care nu stiu daca continea glucoza
daca vrei poti incerca cu o jumate din cantitate doar asa ca sa vezi daca iti iese
Multumesc,pt. ca imi dati voie sa ma adresez fara "dvs",imi e mult mai usor fara el!
Am citit si recitit mesajele voastre si imi fac curaj sa imbrac un tort in pasta de zahar.Luni e ziua finutei mele ,si vreau sa-i fac un tort imbracat in pasta de zahar ,care mi-i se pare o "tinuta" mai eleganta,dar daca Doamne fereste nu-mi iasa imi pregatesc un as in maneca :frisca.
Nu stiu de ce imi e asa groaza de pasta de zahar.Odata si-o data tot tre' s-o incerc ,asa ca luni ii dam bataie.
Am sa va tin la curent!
MONA,DELIOARA, va multumesc pt. ajutor,acu' ramane sa ma apuc de treaba.
#10
Postat 09 January 2010 - 06:42 PM
Anca_B a spus:
Probabil e frica pe care o avem fiecare dintre noi inainte de a face o chestie noua, si mie mi s-a intimplat pentru multe retete, si dupa ce le-am facut mi-am dat seama ca nu erau asa de grele. Eu iti tin pumnii sa iasa perfect.
#11
Postat 09 January 2010 - 06:45 PM
Anca_B a spus:
Adriana a spus:
Nu stiu de ce imi e asa groaza de pasta de zahar.Odata si-o data tot tre' s-o incerc ,asa ca luni ii dam bataie.
Am sa va tin la curent!
MONA,DELIOARA, va multumesc pt. ajutor,acu' ramane sa ma apuc de treaba.
Nu au de ce sa te temi ! Adriana a pus reteta, e fara gres ! Nu te panica daca compozitia nu ti se pare OK! Daca ai citit paginile,gasesti remediu pentru orice ! Daca e prea moale mai pui zahar,daca e prea tare, framinta-l bine ,pentru ca se mai inmoaie,sau umezete-ti putin palmele si framinta-l iar. Iar un lucru de care e bine sa tii seama, sa faci pasta cu o zi inainte, o ti la frigider, apoi 1 minut la microunde si framintat. La intins ,foloseste amidon, ii da o textura foarte fina ! Eu mai obisnuiesc sa pun in galatina dupa ce am topit-o, citeva picaturi de esenta de migdale ! Lumea ma intreba daca-i martipan, eu habar n-am cum e ala, ca normal ca nu am luat niciodata! Da trag concluzia c-o fi semanind !Bafta !
Adriana,pentru tine {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" /> Pot sa dau sfaturi la rindul meu, datorita tie !
#12
Postat 09 January 2010 - 07:10 PM
vrabiuta a spus:
Si pentru asta nu pot decit sa fiu foarte mindra, de tine si de mine
Acu am si eu o intrebare, chiar acu citeva zile am aruncat un bulgare de pasta de zahar care avea cred 6 luni, apoi citesc ca voi o inmuiati in microunde, dar cit timp? la ce putere? si cind si cum va dati seama ca e buna de remodelat?
#13
Postat 13 January 2010 - 12:39 AM
Adriana a spus:
vrabiuta a spus:
Si pentru asta nu pot decit sa fiu foarte mindra, de tine si de mine
Acu am si eu o intrebare, chiar acu citeva zile am aruncat un bulgare de pasta de zahar care avea cred 6 luni, apoi citesc ca voi o inmuiati in microunde, dar cit timp? la ce putere? si cind si cum va dati seama ca e buna de remodelat?
Pai daca e pietroi, il stropesti putin cu apa si il lasi la putere maxima 10 secunde. Verifici daca s-a inmuiat (il impungi fara mila cu degetul ) si tot asa. Ai grija sa nu il lasi prea mult caci in mijloc se face fierbinte (am patit-o si m-am ars ) Il lasi atata pana ajunge sa fie modelabil. Apoi il iei la framantat. Daca se sfarma mai pui putina apa sau mai nou am vazut ca merge foarte bine daca il framant cu mainile unse cu un strop de margaina.
Totusi daca am pasta mai veche de o luna o arunc De obicei imi raman bucati mici colorate divers, pe care le tin ca poate mai fac o floare sau ceva minuscul... Daca nu le folosesc intr-o luna, la cos cu ele! Nu cred ca merita sa imi risc sanatatea pentru atata. Poate or fi bune, cine stie?
si
#14
Postat 13 January 2010 - 12:49 AM
gloxinia a spus:
De buna e buna si nu-ti risti sanatatea, e zahar in proportie foarte mare, nu mucegaieste, nu fermenteaza, singura problema poate fi data de faptul ca devine pietroi si nu reusesti sa o mai remodelezi.
#15
Postat 13 January 2010 - 12:52 AM
Dragele mele va multumesc pt. incurajari si pt. sfaturi !Am sa revin cu concluziile pe care le-am tras cu privire la modelarea pastei de zahar!
A, sa nu uit:tortu este "tort crocant cu piersici" inspiratie Gabi Cara,iar ornarea este inspiratie "Lissa" ,ornamente din pasta de zahar ,reteta Adrianei!
Imagini atasate
#16
Postat 13 January 2010 - 11:33 AM
#17
Postat 13 January 2010 - 09:10 PM
Adriana a spus:
Abia acum mi-am dat seama ca pusesem trandafirii pe mousee-ul de cioco~!Si de n-as fi citit despre asta de cateva zeci de ori...!
dar,da l-am servit la vreo 2 ore de cand il terminasem de ornat,si n-am avut probleme!
#18
Postat 14 January 2010 - 08:49 AM
Anca_B a spus:
:roll: bine ca a fost bine.
#19
Postat 15 January 2010 - 10:45 AM
Aveam un tort de nunta de facut plus unul de borez si m-a pus draq sa incalzesc la micro o bucata de pasta pe care o aveam la frigider. Aveam vreo 4 kg de pasta proaspata dar era alba (pt tortul de nunta) si cea de la frigi era roz si-mi trebuia pt bluzita papusii de la tortul de botez. Eu lucrez pasta cu manusi ,mai putin trandafirii,dar de data asta nu le-am pus ca m-am gandit ca nu rontaie nimeni bluza papusii....
Si mi-am infipt degetul mare sa vad daca s-a inmuiat . Mi-a curs un sirop fierbiiiiinte pe toata palma de am stat doua saptamani cu arsuri !
Nu va spun cit am plans pana am framantat pasta pt tortul de nunta ....
Si asta doar din cauza de lene !
#20
Postat 22 February 2010 - 03:15 PM