Forum Culinar: Pasta de zahar-retete,tehnica ,secrete! - Forum Culinar

Salt la continut

  • 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Pasta de zahar-retete,tehnica ,secrete!

#1 Useril este offline   Anca_B 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 07 January 2010 - 03:01 PM

Va invit sa postam retete de pasta de zahar , care v-au reusit si care va plac.Sa ne impartasiti si noua care este tehnica sau secretul reusitei.

#2 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 January 2010 - 07:02 PM

Cea pe care o fac eu si care mi-a reusit intotdeauna si care a fost preluata de foarte multe fete e asta:
- 5 gr de gelatina in foi pusa la inmuiat in 30 ml de apa
- 50 de grame de glucoza lichida
- 450 de grame de zahar pudra cumparat (adica care sa aiba o cantitate mica de amidon in el)
Intr-un ibric pun gelatina pe foc mic, cind se incalzeste devine lichida nu viscoasa cum e cind e rece,
Imagine atasata: 54_5e738abdf587221f783cd86037e9dfc2.jpg
in acel moment pun gelatina care a absorbit apa
Imagine atasata: 54_878f5503415e2b3693a836198b9bccd5.jpg
si amestec pina ce se dizolva (Nu trebuie sa fiarba, trebuie numai sa devina lichid!)
Imagine atasata: 54_ce46c6605a6054705e4fdeb9224eac16.jpg
Pun in bolul lui Ken zaharul si in mijloc gelatina topita in glucoza
Imagine atasata: 54_0f20f036d30a934028020654af900df6.jpg
Amestec
Imagine atasata: 54_e405c834c5eae5f2f93cfd399945e3f2.jpg
pina ce se formeaza bila (aceeasi operatie se poate face si cu un robot normal sau manual)
Imagine atasata: 54_1e0a3e2d1a72a86b41b49a24b715f072.jpg
ca sa n-am deloc probleme pun pelicula transparenta sau foaie de copt pe care presar amidon pe masa si intind pasta pe ea
Imagine atasata: 54_d46912aa4768403a831a0e9d301b04e1.jpg
in felul asta e mult mai simplu de luat odata intinsa si pus pe tort si modelat apoi pe el
Imagine atasata: 54_6c6b01128b630b87361becfaf535fe5d.jpg

Daca vreau sa o colorez amestec colorant praf in zaharul pudra
Imagine atasata: 54_8b490de44ac720033352c1c6a4076829.jpg
si apoi continuu in acelasi fel
Imagine atasata: 54_898d510f54917fa5bed962bb06a679d0.jpg

Eu prefer sa o fac si sa o pun pe tort imediat, nu ia mai mult de 15 minute totul. Facind in felul asta n-am avut niciodata nici un fel de probleme.

Nu e nici un secret si este o reteta foarte simpla si usoara, cu conditia ca sa fie respectata ea si ingredientele date, la carte.

#3 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 January 2010 - 07:29 PM

Si torturile mele acoperite cu ea
- pentru Revelion
Imagine atasata: 54_97fb51c748e8402873985530761d69ce.jpg
- ziua lui Marco 8 ani
Imagine atasata: 54_bdc14f82dcb51377c41082619696fb4a.jpg
- ziua lui Marco 11 ani
Imagine atasata: 54_de4f661c7e4cb9e590ac25bc92248a51.jpg
- tortul pentru nepotul meu cind juca karate, in cazul asta tortul era acoperit cu frisca si desenul pus deasupra era din pasta de zahar
Imagine atasata: 54_54f9f96638fd112cefddaa3ae4edb689.jpg
- tortul de proba pentru nunta sora-mi
Imagine atasata: 54_eaf54e0d4016ead05782c49312c78afc.jpg
- tortul pentru nunta sora-mi, trandafirii sunt facuti tot din pasta de zahar
Imagine atasata: 54_f35f926f02b5a5901af5fb974019f8e9.jpg
- un tort pentru bunicul, decorat de nepot
Imagine atasata: 54_21cc71779ade40733ed612b7e78c6398.jpg
- ziua lui Marco 12 ani
Imagine atasata: 54_b7ae808387daf6ac7067441a4400c54e.jpg

#4 Useril este offline   Anca_B 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 07 January 2010 - 10:50 PM

Intradevar reteta dvs de pasta de zahar e ff cunoscuta si apreciata.Eu,recunosc n-am incercat-o,si vroiam sa va intreb :gelatina granule cata cantitate trebuie?(gelatina foi, nu prea am gasit)iar glucoza lichida,o pot obtine topind o tableta de glucoza?Va multumesc.

#5 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 07 January 2010 - 10:57 PM

Anca, dvs-ul il lasam deoparte, da?
5 gr de gelatina sunt circa 2 foi, cred ca o jumatate de lingurita ar fi suficienta
din cite imi amintesc mi se pare ca unele fete au topit glucoza in tableta, dar altele au inlocuit-o cu miere sau cu un sirop concentrat care nu stiu daca continea glucoza
daca vrei poti incerca cu o jumate din cantitate doar asa ca sa vezi daca iti iese

#6 Useril este offline   mona 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 08 January 2010 - 10:06 AM

Eu am facut multe kg de pasta de zahar. Tot reteta Adrianei,careia nu reusesc sa-i multumesc indeajuns :love7:
Din experienta mea,pentru o pasta reusita iti trebuie un zahar bun. Eu lucrez cu "margaritar" sau "coronita". Nici un alt zahar existent pe piata nu-i bun. Ma refer la marcile care se comercializeaza la noi.
Gloxinia spunea de un zahar foarte bun,pe care-l cumpara de la unguri dar eu pot doar sa visez la el ;) .

De obicei fac pasta cu o zi,doua inainte,o bag la frigider in punguta legata bine..Cand imi trebuie,scot pasta si o framant foarte bine cu putin amidon .
O alta regula,pt a-ti iesi tortul cat mai neted este sa nu intinzi pasta foarte subtire.
O sa caut o poza cu o sectiune de tort sa vezi cam cat de groasa o intind,pt ca nu stiu sa-ti spun in mm.
Din nou,foarte important,iti trebuie o gletiera pt tort. Daca nu ai posibilitatea sa o comanzi de pe vreun site care comercializeaza minunatii pt torturi,incerca sa cauti pe la magazinele specializate in produse pt zugravit. Dar,atentie,gletiera trebuie sa fie foarte fina,sa nu aiba "grad" ,caci iti va zgaria pasta de zahar.
Cu ea,dupa ce pui pasta pe tort,netezesti cu nadejde ;) si in felul asta suprafata va iesi neteda ,nu cu urme de degetele .

Eu folosesc gelatina granule. La o portie pun jumatate de plic.
Si in loc de glucoza,miere sau energizant.
asta-i energizantul,n-am gasit o poza mai mare..
Cam asta-i...daca imi mai amintesc ceva...revin
:floare:

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 156_7aefad78cc135ec72e5bb4ec8abb9c50.png


#7 Useril este offline   delioara 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 158
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationBucuresti

Postat 08 January 2010 - 10:13 AM

Si eu am facut de mai multe ori reteta Adrianei :love7: :floare: . Ma rog, adaptata, dar iese perfect.

Pun jumatate de pachet de gelatina granule Dr. Oetker la hidratat cu apa (n-o masor, cam 30 ml cred ca sunt, cum spune Adriana) cam 15 min. Apoi o pun pe putere mica la cuptorul cu microunde, pana se topesc granulele si se incalzeste putin lichidul. Amestec in el o lingura buna de miere, si apoi pun in castron cu zahar pudra; amestec cu spatula pana cand se face amestecul mai vartos.
Apoi pun pe masa zahar pudra si continui framantatul, ungandu-mi mainile cate un pic din cand in cand cu margarina Rama la cub.
Eu o fac si cu o saptamana - doua inainte, o ung cu rama (altfel se usuca la suprafata) si o pun in folie, nu neaparat la frigider. Cand imi trebuie, o framant putin cu mainile unse cu rama si intr-un minut isi revine perfect la textura initiala.

Nu am poze cu procesul 'tehnologic', imi pare rau, poate data viitoare.
Coloranti folosesc si din cei gel, si praf. Cei lichizi, la sticluta, nu-mi inspira incredere, de cand mi-au stricat pasta de marshmallows.
Ca si experiment, am incercat cu glucoza solida topita si cu noul gel de la Dr. Oetker, Vege-gel, sau cam asa ceva, care ar inlocui gelatina granule; se sfarama ca nisipul.

Am dat previzualizare, Mona a fost mai rapida ca mine. ;)
Dar poate ajuta si experienta mea. Si da, zaharul conteaza ff mult. Am incercat multe tipuri si m-am oprit la Margaritar.

Editez, ca sunt blonda si ma prind greu. ;)
Daca tot te-am prins aici, Mona, nu am apucat sa-ti multumesc pentru sfaturile pentru intins frisca, pe care mi le-ai dat la torturi. Am notat! Multumesc! ;)
www.cristal-furnicutza.blogspot.com

#8 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 08 January 2010 - 12:14 PM

Multumesc mona si delioara pentru completari si ma bucur ca va place si va e de folos.

#9 Useril este offline   Anca_B 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 09 January 2010 - 04:05 PM

Adriana a spus:

Anca, dvs-ul il lasam deoparte, da?
5 gr de gelatina sunt circa 2 foi, cred ca o jumatate de lingurita ar fi suficienta
din cite imi amintesc mi se pare ca unele fete au topit glucoza in tableta, dar altele au inlocuit-o cu miere sau cu un sirop concentrat care nu stiu daca continea glucoza
daca vrei poti incerca cu o jumate din cantitate doar asa ca sa vezi daca iti iese


Multumesc,pt. ca imi dati voie sa ma adresez fara "dvs",imi e mult mai usor fara el! :floare:
Am citit si recitit mesajele voastre si imi fac curaj sa imbrac un tort in pasta de zahar.Luni e ziua finutei mele ,si vreau sa-i fac un tort imbracat in pasta de zahar ,care mi-i se pare o "tinuta" mai eleganta,dar daca Doamne fereste nu-mi iasa imi pregatesc un as in maneca :frisca.
Nu stiu de ce imi e asa groaza de pasta de zahar.Odata si-o data tot tre' s-o incerc ,asa ca luni ii dam bataie.
Am sa va tin la curent!


MONA,DELIOARA, va multumesc pt. ajutor,acu' ramane sa ma apuc de treaba.

#10 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 January 2010 - 06:42 PM

Anca_B a spus:

Nu stiu de ce imi e asa groaza de pasta de zahar.Odata si-o data tot tre' s-o incerc ,asa ca luni ii dam bataie.

Probabil e frica pe care o avem fiecare dintre noi inainte de a face o chestie noua, si mie mi s-a intimplat pentru multe retete, si dupa ce le-am facut mi-am dat seama ca nu erau asa de grele. Eu iti tin pumnii sa iasa perfect.

#11 Useril este offline   vrabiuta 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 686
  • Inregistrat: 05-December 09
  • Locationunde se agata harta-n cui

Postat 09 January 2010 - 06:45 PM

Anca_B a spus:

Adriana a spus:

Am citit si recitit mesajele voastre si imi fac curaj sa imbrac un tort in pasta de zahar.Luni e ziua finutei mele ,si vreau sa-i fac un tort imbracat in pasta de zahar ,care mi-i se pare o "tinuta" mai eleganta,dar daca Doamne fereste nu-mi iasa imi pregatesc un as in maneca :frisca.
Nu stiu de ce imi e asa groaza de pasta de zahar.Odata si-o data tot tre' s-o incerc ,asa ca luni ii dam bataie.
Am sa va tin la curent!
MONA,DELIOARA, va multumesc pt. ajutor,acu' ramane sa ma apuc de treaba.


Nu au de ce sa te temi ! Adriana a pus reteta, e fara gres ! Nu te panica daca compozitia nu ti se pare OK! Daca ai citit paginile,gasesti remediu pentru orice ! Daca e prea moale mai pui zahar,daca e prea tare, framinta-l bine ,pentru ca se mai inmoaie,sau umezete-ti putin palmele si framinta-l iar. Iar un lucru de care e bine sa tii seama, sa faci pasta cu o zi inainte, o ti la frigider, apoi 1 minut la microunde si framintat. La intins ,foloseste amidon, ii da o textura foarte fina ! Eu mai obisnuiesc sa pun in galatina dupa ce am topit-o, citeva picaturi de esenta de migdale ! Lumea ma intreba daca-i martipan, eu habar n-am cum e ala, ca normal ca nu am luat niciodata! Da trag concluzia c-o fi semanind !Bafta !
Adriana,pentru tine {SMILIES_PATH}/6.gif:)<" title="arms" /> =)) Pot sa dau sfaturi la rindul meu, datorita tie !

#12 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 09 January 2010 - 07:10 PM

vrabiuta a spus:

Adriana,pentru tine {SMILIES_PATH}/6.gif:)<" title="arms" /> =)) Pot sa dau sfaturi la rindul meu, datorita tie !

Si pentru asta nu pot decit sa fiu foarte mindra, de tine si de mine =))

Acu am si eu o intrebare, chiar acu citeva zile am aruncat un bulgare de pasta de zahar care avea cred 6 luni, apoi citesc ca voi o inmuiati in microunde, dar cit timp? la ce putere? si cind si cum va dati seama ca e buna de remodelat?

#13 Useril este offline   gloxinia 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 1,517
  • Inregistrat: 23-November 09
  • Locationundeva prin nord vest

Postat 13 January 2010 - 12:39 AM

Adriana a spus:

vrabiuta a spus:

Adriana,pentru tine {SMILIES_PATH}/6.gif;)<" title="arms" /> :floare: Pot sa dau sfaturi la rindul meu, datorita tie !

Si pentru asta nu pot decit sa fiu foarte mindra, de tine si de mine :D

Acu am si eu o intrebare, chiar acu citeva zile am aruncat un bulgare de pasta de zahar care avea cred 6 luni, apoi citesc ca voi o inmuiati in microunde, dar cit timp? la ce putere? si cind si cum va dati seama ca e buna de remodelat?


Pai daca e pietroi, il stropesti putin cu apa si il lasi la putere maxima 10 secunde. Verifici daca s-a inmuiat (il impungi fara mila cu degetul :D ) si tot asa. Ai grija sa nu il lasi prea mult caci in mijloc se face fierbinte (am patit-o si m-am ars ;) ) Il lasi atata pana ajunge sa fie modelabil. Apoi il iei la framantat. Daca se sfarma mai pui putina apa sau mai nou am vazut ca merge foarte bine daca il framant cu mainile unse cu un strop de margaina.
Totusi daca am pasta mai veche de o luna o arunc :D De obicei imi raman bucati mici colorate divers, pe care le tin ca poate mai fac o floare sau ceva minuscul... Daca nu le folosesc intr-o luna, la cos cu ele! Nu cred ca merita sa imi risc sanatatea pentru atata. :D Poate or fi bune, cine stie?
Mami de

Imagine postata
si

Imagine postata

#14 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 January 2010 - 12:49 AM

gloxinia a spus:

Nu cred ca merita sa imi risc sanatatea pentru atata. :floare: Poate or fi bune, cine stie?

De buna e buna si nu-ti risti sanatatea, e zahar in proportie foarte mare, nu mucegaieste, nu fermenteaza, singura problema poate fi data de faptul ca devine pietroi si nu reusesti sa o mai remodelezi.

#15 Useril este offline   Anca_B 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 13 January 2010 - 12:52 AM

Am revenit cu poze de la primul meu tort ornat cu frisca si decoruri din pasta de zahar reteta Adrianei!Da, in sfarsit am incercat pasta de zahar ,dar asa mai timid ,adica am facut trandafiri,frunzulite si carlionti .11trandafiri,vreo 20 de frunze si frunzulite si 3 carlionti mi-au luat o noapte intreaga!Deci,azi noapte n-am dormit deloc!Am inceput pe la 22 sa fac pasta ,apoi sa incerc sculele si inventiile si modelarea ba cu amidon ,ba cu zahar praf,ba cu ulei ...pe cand am terminat , era 5:45 a.m.,M-am pus in pat si la 6:30 a venit sotul din tura de noapte ,la 7 au inceput piticii sa-si ceara drepturile (biberoanele cu lapte)si incet-incet s-a dat desteptarea!deci , acum sunt cam obosita dar INCANTATA ca mi-a iesit PASTA DE ZAHAR A ADRIANEI!Am vrut sa imbrac tortul in pasta dar eram prea obosita timpul era prea scurt,dar sigur se mai anunta aniversari in familie!
Dragele mele va multumesc pt. incurajari si pt. sfaturi !Am sa revin cu concluziile pe care le-am tras cu privire la modelarea pastei de zahar!
A, sa nu uit:tortu este "tort crocant cu piersici" inspiratie Gabi Cara,iar ornarea este inspiratie "Lissa" ,ornamente din pasta de zahar ,reteta Adrianei!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: 232_3f6749ef0d02f8583dca88299a595e1e.jpg
  • Imagine atasata: 232_3e7662f303a755cf7f361765cb54c24e.jpg


#16 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 13 January 2010 - 11:33 AM

Ai vazut ca lucrul cel mai greu a fost sa te pornesti? Sper ca ai servit tortul imediat si n-ai avut probleme cu decoratiile puse pe ceva umed.

#17 Useril este offline   Anca_B 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 498
  • Inregistrat: 27-November 09
  • LocationCluj Napoca

Postat 13 January 2010 - 09:10 PM

Adriana a spus:

Ai vazut ca lucrul cel mai greu a fost sa te pornesti? Sper ca ai servit tortul imediat si n-ai avut probleme cu decoratiile puse pe ceva umed.

:salut: Abia acum mi-am dat seama ca pusesem trandafirii pe mousee-ul de cioco~!Si de n-as fi citit despre asta de cateva zeci de ori...!
dar,da l-am servit la vreo 2 ore de cand il terminasem de ornat,si n-am avut probleme!

#18 Useril este offline   Adriana 

  • Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,240
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 14 January 2010 - 08:49 AM

Anca_B a spus:

dar,da l-am servit la vreo 2 ore de cand il terminasem de ornat,si n-am avut probleme!

:roll: bine ca a fost bine.

#19 Useril este offline   mona 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: brown
  • Postari: 417
  • Inregistrat: 25-November 09

Postat 15 January 2010 - 10:45 AM

Eu am o experienta nefericita cu incalzitul pastei la micro.
Aveam un tort de nunta de facut plus unul de borez si m-a pus draq sa incalzesc la micro o bucata de pasta pe care o aveam la frigider. Aveam vreo 4 kg de pasta proaspata dar era alba (pt tortul de nunta) si cea de la frigi era roz si-mi trebuia pt bluzita papusii de la tortul de botez. Eu lucrez pasta cu manusi ,mai putin trandafirii,dar de data asta nu le-am pus ca m-am gandit ca nu rontaie nimeni bluza papusii....
Si mi-am infipt degetul mare sa vad daca s-a inmuiat :) . Mi-a curs un sirop fierbiiiiinte pe toata palma de am stat doua saptamani cu arsuri !
Nu va spun cit am plans pana am framantat pasta pt tortul de nunta ....
Si asta doar din cauza de lene !


#20 Useril este offline   petunie 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1,817
  • Inregistrat: 24-November 09
  • LocationDeutschland

Postat 22 February 2010 - 03:15 PM

Pasta de zahar dupa reteta data de Adriana o fac si eu tot timpul(inca o data multumesc pentru postarea retetei).E folosesc miere tot timpul si nu am avut niciodata probleme.Nu-mi ies torturile perfecte,dar aici nu e de vina pasta :-h
Manchmal ist weniger einfach mehr....

Arata acest topic


  • 8 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

21 useri citesc topicul
0 membri, 21 vizitatori, 0 utilizatori anonimi