Paris- Brest
#1
Postat 14 January 2010 - 09:52 AM
Nu-i frumoasa , da-i gustoasa !
Ingrediente :
pt pate a choux avem nevoie de :
60gr apa
60 gr lapte
50 gr unt
10 gr zahar
sare
75 gr faina
2oua intregi
pt crema avem nevoie de :
250 gr lapte
100 gr unt
70 gr zahar
50 gr galbenus ou
75 gr praliné
30 gr amidon de porumb
pt praliné ( cine vrea sa-l faca acasa ):
125 migdale intregi
125 alune decorticate
200 gr zahar
50 gr apa
Preparare:
facem o pate a choux obisnuita , incalzim intr-o caserola laptele si apa , zaharul untul si sarea . Apoi adaugam toata faina deodata .
Punem iarasi pe foc si amestecam bine in scopul de a usca putin aluatul rezultat . Dam la rece , si adaugam oulae pe rand , intre fiecare amestecam bine .
Pe o tava acoperita cu hartie de copt , formam cu ajutorul unui poche , o coroana
Coacem 15-20 minute intai la foc iute 210 grade , apoi scadem la 180 grade . Ultimele doua minute am tinut usa cuptorului intredeschisa .
Dam coroana la racit si ne ocupam de crema . Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul .
Amestecam bine .
Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .
Adaugam pasta de praliné
apoi 1/3 din unt
restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece.
Taiem coroana in doua , umplem cu crema
Gata cu capacul pus
Ramane sa o orneze fiecare cum crede , eu am pudrat-o cu zahar pudra , alteori am turnat ciocolata topita .
Crema am facut-o cantitate dubla , fiindca asa ne place . E o crema tare fina si foarte gustoasa .
Sectiune n-am , sincer am uitat , dar nu e greu de imaginat .
A mea nu-i frumoasa , dar v-o recomand cu caldura , e o prajitura care impresioneaza prin gust .
Sper sa va incite un pic curiozitatea , Pofta Buna!
#2
Postat 14 January 2010 - 09:59 AM
Eu am gasit un pralin bun si-l foolosesc cu incredere . Din pralin gata facut prin mixare 5 minute , obtinem un praliné excelent
ar fi trebuit sa mixez in continuare pana as fi avut o pasta si mai moale , dar fiind cantitatea mica se lipea de peretii mixerului . Deci m-am multumit cu consistenta care apare in poza .
Putem sa facem si in casa un bun pralin , prin inrobarea alunelor si a migdalelor in caramel obtinut din zahar si apa . Dupa racire se mixeaza bomboanele de alune pana la obtinerea unei faini = pralin . Mixand in continuare obtinem o pasta /crema = praliné.
#3
Postat 14 January 2010 - 05:18 PM
#4
Postat 14 January 2010 - 06:03 PM
Merita sa incercata !
#5
Postat 14 January 2010 - 09:09 PM
nane a spus:
Merita sa incercata !
hmmmmm arata minunat....
#6
Postat 18 January 2010 - 06:40 PM
#7
Postat 18 January 2010 - 09:19 PM
O bag la retetarul meu personal,multumesc de reteta (mai, mai ca ma bate un gand''obscen'',dar mai bine nu ca sunt la dieta)
#8
Postat 20 January 2010 - 12:04 PM
250 gr lapte
100 gr unt
70 gr zahar
50 gr galbenus ou
75 gr praliné
30 gr amidon de porumb
Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul . Amestecam bine .
Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .
Adaugam pasta praliné
apoi 1/3 din unt
restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece
Mi se pare tare interesanta aceasta crema si as vrea sa o incerc, doar ca nu prea am inteles bine 'procesul tehnologic'...
-spre ex cum s-a ajuns de la 70g zahar la 10g? unde si cum se foloseste restul?
-apoi laptele fierbinte, folosesti 1/3 peste compozitia de galbenusuri... si restul? Cumva, il pui pe tot inainte sa-l repui pe foc cele 4 min? intreb pt ca nu am inteles...
Sper sa nu fi suparat pe nimeni, dar chiar nu am inteles... si pare o crema demna de luat in seama.
Multumesc mult! Sorina
#9
Postat 20 January 2010 - 01:55 PM
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#10
Postat 20 January 2010 - 05:26 PM
sorinadaniela a spus:
250 gr lapte
100 gr unt
70 gr zahar
50 gr galbenus ou
75 gr praliné
30 gr amidon de porumb
Incalzim laptele cu 10 gr zahar, separat frecam galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc .Peste galbenusuri adaugam amidonul . Amestecam bine .
Peste compozitia de galbenusuri turnam 1/3 din laptele fierbinte , amestecam , apoi repunem pe foc totul 4 minute , amestecand in continuu pana crema inrobeaza bine lingura .
Adaugam pasta praliné
apoi 1/3 din unt
restul de unt la temperatura camerei in transforman in pomada frecandu-l bine cu un tel , aici incorporam in mai multe reprize crema de praline rece
Mi se pare tare interesanta aceasta crema si as vrea sa o incerc, doar ca nu prea am inteles bine 'procesul tehnologic'...
-spre ex cum s-a ajuns de la 70g zahar la 10g? unde si cum se foloseste restul?
-apoi laptele fierbinte, folosesti 1/3 peste compozitia de galbenusuri... si restul? Cumva, il pui pe tot inainte sa-l repui pe foc cele 4 min? intreb pt ca nu am inteles...
Sper sa nu fi suparat pe nimeni, dar chiar nu am inteles... si pare o crema demna de luat in seama.
Multumesc mult! Sorina
Asadar e nevoie in total de 70 grame zahar , 10 grame punem in laptele pe care il incalzim si restul de 60 gr il frecam cu galbenusurile .
Incalzim tot laptele intr-o cratitza , 1/3 din el il turnam in fir in castronul cu galbenuse , amestecam galbenusele cu laptele si toata aceasta compozitie o turnam in oala cu lapte , in oala in care a ramas lapte simplu . Intelegi?
Absolut nici o suparare nu-i , chiar te rog sa ma intrebi de cate ori vrei , mie imi pare simpla pt ca eu am facut-o , si voi incerca sa-ti explic cat de bine pot .
E o crema foarte buna , cu tinuta frumoasa care se potriveste de minune la aluatul de choux
#11
Postat 20 January 2010 - 05:30 PM
#12
Postat 20 January 2010 - 05:51 PM
Tu ai explicat bine... creierul meu era in pauza... Dupa ce am dormit un pic am inteles si eu despre ce e vorba... Sorina
#13
Postat 20 January 2010 - 06:46 PM
#14
Postat 23 January 2010 - 04:30 PM
imi cumpar praline sau alune si fac praji:drool:
#15
Postat 26 May 2010 - 05:56 PM
Link-ul catre tort Krantz este http://artaculinara....404-tort-kranz/
Multumesc mult! Sorina
#16
Postat 29 May 2010 - 07:25 AM
#17
Postat 30 May 2010 - 11:26 PM
Am sa-mi incerc norocul... revin peste cateva zile. Sorina
#18
Postat 26 December 2013 - 01:51 AM