Lipii rapide la tigaie
#1
Postat 20 January 2010 - 01:16 AM
Am folosit: 350 g faina, 50 ml ulei, un varf de cutit de sare, o lingurita mica de zahar, cca 180 ml lapte caldut, 10 g drojdie proaspata.
Am pus, faina, sarea, zaharul si uleiul intrun vas, am adaugat drojdia topita in putin lapte caldut, apoi am adaugat laptele si am framantat pana cand am obtiunt un aluat elastic, care nu se lipeste de maini/vas. Este bine sa nu puneti tot laptele deodata, ci incorporat cate putin, atat cat cere faina.
Am lasat aluatul sa se odigneasca 5 minute, api l-am impartit in 5 bucati.
Am pus la incins o tigaie, fara ulei sau altceva.
Pe masa presarata cu faina, am intins o foaie foarte subtire, aproape transparenta din una din bucatile de aluat si am copt-o rapid in tigaia incinsa . Nu trebuie tinute mult, doar cat sa se aureasca din loc in loc.
Se intorc repede cu o paleta se coc si pe cealalta parte, apoi se acopera cu un prosop. Cand s-au racit, se pun in punga de palstic pentru a ramane moi.
Observatii:
Daca le folositi pentru shaorma sau altceva unde este necesar sa le rulati, este bine ca foile sa fie foarte subtiri inainte de a le coace, deoarece ele mai cresc putin in tigaie. In alt caz, pot fi intinse si mai groase.
Daca sunt copate imediat ce le-am intins, lipiile ies foarte bune si elastice, dar nu se vor desface, daca insa foile intinse sunt lasate 2-3 minute sa se odihneasca, lipiile se vor umfla la copt si se vor desface.
Nu tineti prea mult lipiile pe foc, altfel vor fi pra tari si se vor usca repede.
#4
Postat 21 January 2010 - 03:39 PM
Deosebirea e ca nu framant ci mizex.
Aceleasi ingrediente, dar un pic mai mult lapte.
Cu el incep.
Il pun in castron bag mixerul in el si torn in ploaie restul ingredientelor pana obtin o consitenta ceva mai vascoasa ca la clatite. Untdelemnul din compozitie, musai de masline sau nu ma mai apuc. Las acoperit la cald cam 30 de minute sa-si faca drojdia lucrarea, mestec apoi de cateva ori si mai sparg din bulbuci, apoi torn cu polonicul in tigaia incinsa.
De aratat arat exact la fel.
Imi plac calde si cu pesto.
Cand ma apuca, pun si condimente uscate macinate in aluat (busuioc, oregano, cimbru)
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#5
Postat 21 January 2010 - 04:13 PM
Luanda a spus:
Asa, se fac si repede si sunt foarte bune cu diverse combinatii de alimente. Tocmai i-am facut o shaorma de pui copilului si a declarat ca lipiile sunt noul trend si ca vor inlocui pizza pentru o vreme.
#6
Postat 21 January 2010 - 04:17 PM
Adriana a spus:
Te pup, Adriana. Eu n-am mai facut niciodata lipii, acum trei zile am incercat prima data, dupa reteta lui aminariy de lipii arabesti, iar a doua zi am vazut pe undeva ideea de a le coace in tigaie si am vrut sa incerc. Mi s-a parut mai rapid . Dar se pare ca au prins, copilul mi-a cerut sa fac si azi si deja se gandeste cu ce le mai putem umple.
#7
Postat 23 January 2010 - 04:28 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Deosebirea e ca nu framant ci mizex.
Aceleasi ingrediente, dar un pic mai mult lapte.
Cu el incep.
Il pun in castron bag mixerul in el si torn in ploaie restul ingredientelor pana obtin o consitenta ceva mai vascoasa ca la clatite. Untdelemnul din compozitie, musai de masline sau nu ma mai apuc. Las acoperit la cald cam 30 de minute sa-si faca drojdia lucrarea, mestec apoi de cateva ori si mai sparg din bulbuci, apoi torn cu polonicul in tigaia incinsa.
De aratat arat exact la fel.
Imi plac calde si cu pesto.
Cand ma apuca, pun si condimente uscate macinate in aluat (busuioc, oregano, cimbru)
Maestre, multumesc pentru idee, daca tot a declarat copilul sezon de lipii, o sa incerc si metoda asta. Sa vad care ii plac mai mult.
#8
Postat 23 January 2010 - 07:21 PM
W Mamadeus Paparotti a spus:
Deosebirea e ca nu framant ci mizex.
Aceleasi ingrediente,...
Nu mizex si nici me sex. (ca's om batran si daca as avea par ar fi alb )
Mixez!
Pana maine Paparotti tasteaza de 200 de ori - fara copipeist - "Eu mixez"
Si face si o lipie ontopică.
If music be the food of love, play on, Give me excess of it! - The Twelfth Night - Billy Shakespeare
#9
Postat 24 January 2010 - 01:48 PM
Am gresit eu ceva sau asa trebuie sa iasa ?
#10
Postat 06 February 2010 - 01:04 PM
#11
Postat 06 February 2010 - 10:28 PM
raluca elena, la 06 February 2010 - 01:04 PM, a spus:
Raluca, nu stiu, sincer. Nu am incercat niciodata.
Mai demult, citind pe internet diferite retete de lipii, am vazut cateva in care se preciza ca nu trebuie lasate la dospit sau ca nu trebuie sa se odihneasca prea mult etc, pentru ca nu se mai desfac. Nu stiu daca e adevarat sau nu, eu am facut doar cate 5-6 odata si le-am copt imediat, pe cele ramase le-am pus in punga la frigider .
Data viitoare cand fac lipii o sa incerc, dar nu vreau sa-ti dau vreun sfat pe presupuneri. Poate a incercat altcineva si ne spune.
Imi pare rau.
#13
Postat 07 February 2010 - 03:37 PM
raluca elena, la 06 February 2010 - 01:04 PM, a spus:
la lipii este esential ca aluatul sa fie proaspat. am incercat cu aluat stat peste noapte in frigider. nu cresc, fac decat niste basici si pe deasupra miros puternic a drojdie si a acru.
poti totusi sa incerci. faci seara o mana de aluat de paine, o bagi la frigider, dar a doua zi trebuie sa lasi aluatul sa ajunga la temp camerei, inainte sa il bagi in cuptor.
lipiile ies cu orice reteta de aluat bine crescut (destul de ferm cat sa se desprinda de maini si sa poata fi manevrat). poti sa folosesti faina neagra, tarate, sa adaugi un pic de unt, miere sau sa inlocuiesti apa cu lapte. secretul lor sta in temperatura de coacere ( foarte mare si daca se poate sa provina din partea de sus a cuptorului) si grosimea aluatului intins - 1 cm.
pun si eu 2 poze cu lipii la tigaie si in cuptor.
#14
Postat 16 February 2010 - 08:56 PM
#15
Postat 09 January 2013 - 02:26 PM
#16
Postat 09 January 2013 - 02:42 PM
Eu nu le-am facut si pana vine Narnia, imi dau si eu cu parerea.Eu cred ca chiar faptul ca ai folosit apa in loc de lapte.
Laptele da elasticitate aluatului.
#17
Postat 09 January 2013 - 08:55 PM
eugenalina, la 09 January 2013 - 02:26 PM, a spus:
Buna Eugenalina, si eu le-am facut cu apa (vroiam de post) dar fara ulei si mi-au reusit (coapte pe o plita), atentie insa la faina (sa fie alba tip 000) si drojdie, sa nu fie vechi. Lipiile care mi-au ramas le-am invelit intr-un prosop, iar dimineata urmatoare trageam cu dintii de ele ca de elastic.
Nu sunt prea reusite, dar totusi pun pozele:
#18
Postat 09 January 2013 - 09:52 PM
vioconstant, la 09 January 2013 - 08:55 PM, a spus:
Incearca sa numaifaci lipii cu faina 000 si nu vor mai fi gumate a doua zi.
Nu trebuie sa fie faina 000. Faina 000 este ptr patiserie , iar lipiile sunt din aluatul de paine deci faina alba ptr paine care poate fi: 550.650 si ce stiu eu care mai sunt eu astea le folosesc ptr ca iese painea buna.
Eu lipii /turte cum le zic eu fac de multi ani si depinde cum vreau sa`mi iese cu gaura sau fara gaura la mijloc, cu gaura le reglez la foc , fara las foc normal (mic)pina la capat.
Uite chiar ieri am facut cu gaura la mijloc aluat rupt din cel pregatit ptr paine.
Eu intodeauna le las sa stea la crescut dupa ce le infainez pe ambele parti.
Nu trebuie sa tii neaparat cont de sfaturile mele, doar ca nu puteam sa fiu de acord ca lipiile se fac doar cu faina 000. Eu nu fac cu 000 nicicand doar cozonac sau alta placinta care este mai pretentioasa.Sper sa nu fie cu suparare mesajul meu ptr niciuna dintre voi.
#19
Postat 10 January 2013 - 07:02 PM
#20
Postat 10 January 2013 - 11:36 PM
vioconstant, la 10 January 2013 - 07:02 PM, a spus:
Ma bucur ca nu te`ai suparat! Am intervenit, ptr ca am vazut ca nu erai multumita de lipii ca erau gumate tare a doaua zi. Lipiile trebuie sa fie moi si a doua zi tinute in punga de plastic dupa racire.
Normal ca si eu iau in considerare foarteeeee multe chestii ce vad aici la fete doar de aia suntem toate aici sa ne sfatuim. Poti sa cumperi si de la kaufland faina alba de paine 480 nu are nici o firma trecuta pe ea ptr ca este cea distribuita de kaufland. Inainte avea alt ambalaj si scria un K pe ea, sau daca gasesti Goldmaya 650 este iarasi o faina super buna ptr paine.