Facand ordine si curatenie prin toate file-urile de le am adunate, am dat peste sfaturile astea adunate cu siguranta de dincolo, plus inca niste posturi de prin 2003, care mi.au trezit nostalgii. Cum nu am vrut sa sterg sfaturile, am zis sa le postez aici. Daca mai exista vreun topic de profil, va rog sa le fuzionati. Multumesc!
1. Blaturile cu drojdie sunt fragede chiar si dupa cateva zile daca la coacere se adauga in coca o lingura branza de vaci
2. Glazura pt prajituri se poate topi si fara "bain marie".Se poate folosi cuptorul cu microunde sau chiar cuptorul de la aragaz(in care se introduce ciocolata intr-un castronel de inox sau yena.)
3. Cafeaua ramasa se poate ingheta in forma pentru cuburi de gheata si se poate folosi la diverse cockteiluri sau ornarea cupelor cu inghetata.
4. Borcanele care se deschid prea greu se pun cu capacul in jos in apa calda si ele cedeaza imediat.
5. Varza se digera mai usor daca la fierbere se adauga o bucata de paine.
6. Supa de carne ramane clara daca se fierbe in ea o ceapa intreaga.
7. Pastele care se adauga la salate se pot fierbe in supa bine condimentata.Astfel salata e mai gustoasa si mai picanta.
8. Glazura de ciocolata de pe torturi sau prajituri nu se mai sfarama daca atunci cand o topim amestecam in ea si putin iaurt simplu.
9. Painea taiata nu se mai invecheste daca peste taietura se pune o bucata de hartie pergament umezita in prealabil.
10. Budincile nu se mai lipesc de vas daca acesta a fost uns in prealabil cu putina grasime.Pentru a-l unge uniform se poate folosi hartia ramasa de la pachetul de unt pe care tocmai l-ati folosit.
11. Prajiturile marmorata arata mult mai bine daca se pune intai glazura alba si apoi cea neagra sub forma de linii, peste care apoi se trece cu furculita.
12. Aluatul de ecler este mult mai bun daca, inainte de a-l coace, se uda tava si se introduce la cuptor.Apa se transforma in aburi care sunt foarte buni pt aluatul de ecler.
13. Foile pt placinta din comert(congelate) se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei, altfel nu mai sunt asa de crocante(daca grabim in vreun fel decongelarea lor)
14. Uleiul pt gatit ramane clar si nu se solidifica daca i se adauga un praf de sare.
15. Supa va avea o culoare galben aurie daca se fierbe in ea si cateva coji de ceapa.(spalate in prelabil

16. Mirosul de usturoi de pe degete se indeparteaza rapid daca se freaca mainile cu zat de cafea.
17. Pastravii devin crocanti la prajit daca se cresteaza pilea din 3 in 3 cm si se presara pe ea un strat subtire de faina de grau.
18. Sunca afumata, in timp devine tare si uscata. Pt a remedia acest lucru se poate pune timp de 15 min. in lapte, apoi se sterge cu un servet de bucatarie de hartie .
19. Omleta este mai gustosa daca i se adauga rosii, ardei,patrunjel si putin busuioc pe langa cascaval ras.
20. Hreanul care ramane nefolosit,se poate razui si se amesteca cu cateva picaturi de zeama de lamaie precum si cu putin unt.Se pastreaza totul intr-o caserola la congelator.Astfel se poate folosi oricand pt prepararea sosurilor de friptura sau a tocanitelor.
21. Resturile de coca, care sunt prea mici, se pot presara cu branza rasa si condimente(piper ,usturoi, boia de ardei), se taie in forme mici si se pun la cuptor.Sunt niste gustari care merg foartebine la vin sau la bere.
22. Formele de prajituri se ung cu ulei si se pot presara cu cacao in loc de faina.Prajiturile nu vor mai parea atat de fainoase si vor avea un gust delicios de ciocolata.
23. Chiftelele congelate vor avea un gust mai bun si vor fi mult mai pufoase daca, inainte de a le baga la cuptor, se stropesc cu putina apa indulcita cu zahar.
24. Pentru ca snitelele sa fie gustoase si crocante foloseste in loc de faina sau pesmet fulgi de porumb sfaramati.
25. Cand prepari mancare de telina tine felii de telina in apa cu otet pt a pastra culoarea lor alba.
26. Uleiul in care ai prajit cartofi isi va pastra culoarea normala si il veti putea refolosi daca in vasul in care il pastrezi pui o coaja de ou.
27. Uleiul nu va mai sari la prajit daca pui in tigaie un varf de cutit de sare inainte de a turna uleiul.
28. Piureul de spanac devine mai omogen si mai gustos daca adaugi la sfarsit un galbenus de ou
29. Sosul fripturii e mult mai gustos daca adaugi in el o felie de mar.Devine si mai parfumat daca adaugi la final un praf de cafea macinata.
30. Prajiturile uscate isi pastreaza aroma si fragezimea mai multe zile daca le pui intr-o cutie de carton.
31. Pune prajiturile care s-au uscat deja intr-o cutie de plastic ,impreuna cu un mar si peste doua zile vor fi ca si proaspete.
32. Pentru a prepara o omleta gustoasa pune cate o lingura de branza sau cascaval pentru fiecare ou, iar la sfarsit, o lingura de lapte dulce.
33. Orezul isi va pastra culoarea alba si boabele nu se vor lipi intre ele daca in apa de fiert se pune o lingura de suc de lamaie.
34. Budinca de orez va fi mult mai pufoasa daca pui in lapte 2 linguri de gris.
35. Morcovii se curata mult mai usor daca ii introduci 5 min. in apa clocotita si ii clatesti imediat cu apa rece.
36. Poti scapa de mirosul de ceapa de pe maini daca te freci cu putina pasta de dinti si apoi te clatesti bine cu apa.
37. Inainte de a folosi maioneza ramasa in frigider ,adauga in ea o lingura de apa fierbinte si va fi ca si proaspata.
38. Galustele de gris vor fi mult mai pufoase si mult mai gustoase daca se pune in compozitie putin praf de copt
39. Nu arunca frunzele de gulie.Din ele poti face o excelenta mancare, asemanatoare cu spanacul, sau le poti folosi la invelitul sarmalelor.
40. Untul se va indeparta foarte usor de pe hartia in care este impachetat, naramanand deloc resturi pe acesta daca punem mai intai pachetul de unt intr-un vas cu apa rece.Hartia se mai poate folosi apoi la ungerea tavilor pt prajituri.
41. Chisftelutele vor fi mai aromate daca in loc de paine simpla,veti amesteca impreuna cu carnea tocata, paine cu cereale sau cu ceapa.
42. Kiwi,fructele exotice atat de bogate in vitamine, chiar daca sunt tari si proaspete la cumparare, se inmoaie in cateva zile.Pentru a evita acest lucru e bine sa le puneti intr-un cos cu mere.
43. Supa de gaina ar trebui sa aiba o culoare galbena, care se stie deschide si mai mult apetitul.De aceea, mai adaugati la ea putin sofran.
44. Carnaciorii crapa deseori cand ii prajim.Pentru a nu se intampla acest lucru,oparitii mai intai in apa fierbinte, stergeti-i cu un servet de bucatarie,iar apoi ungeti-i cu putin ulei.
45. Broccoli are nevoie de o metoda speciala de fierbere pentru ca altfel bucatelele nu vor fi la fel de bine patrunse.Ca sa fiarba bine, curatati-i cotorul si spalati-o, apoi puneti leguma la fiert cu cotorul in jos.Astfel ,buchetelele vor primi in mod egal caldura si se vor fierbe la fel de repede.
46. Cartofii prajiti vor fi mult mai crocanti si condimentati daca inainte de a-i praji ii veti unge cu o pensula cu apa cu sare si eventual alte condimente.
47. Broccoli va avea un gust deosebit si in acelasi timp picant daca in apa in care sunt fierti se adauga cateva boabe de piper.
48. Sunculita sau costita se va taia mult mai usor in felii subtiri daca , mai intai cufundati cutitul in apa fierbinte.
49. Maioneza facuta in casa nu se va taia daca veti amesteca mai intai sarea cu sucul de lamaie si abia apoi veti adauga galbenusurile, unul cate unul.
50. Friptura de porc se poate unge inainte de a fi pusa in tava cu putina miere.Astfel carnea va deveni mult mai aromata.
51. Ouale se pastreza cu partea mai ascutita in sus.Acolo se afla o bula de aer care le va face sa fie mai multa vreme proaspete.
52. Uleiul in cantitate mare se pastreaza bine daca i se adauga o lingurita de sare de lamaie
53. Pentru a se fragezi carnea de vita, berbec, pasare, se unge cu alcool rafinat si se lasa sa stea o ora inainte de a fi intrebuintata.
54. Daca puneti in supa de pui, in oala in care fierbe, 2-3 bucatele de pui fript, supa va deveni mult mai gustoasa.
55. O metoda rapida metoda de decorat tortul este urmatoarea: se bate un albus de ou spuma cu zahar, se unge tortul si se da la cuptor pt cateva minute.
56. Coltnasii de casa sunt mai gustosi daca inainte de fierbere se tin la frigider cateva ore.
57. Branza intarita se inmoaie daca se inveleste intr-un servet imbibat in vin alb si se pastreaza astfel la rece, timp de 1 ora.
58. Cand preparati o salata de legume nu puneti uleiul in emulsie decat dupa ce ati amestecat apa sarea si piperul. Sarea nu se dizolva in ulei.
59. Pentru a evita lipirea clatitelor de tigaie se presara putin zahar tos in uleiul incins.
60. Salamul se pastreaza proaspat daca se unge cu unt pe partea taiata.
61. Ouale se pot pastra timp indelungat si in bune conditii daca li se unge coaja cu un albus de ou.Un albus de ou este suficient pt 70 de oua.
62. Pentru a obtine o friptura frageda si crocanta ungeti cu bere carnea de pasare preparata in cuptor.
63. Pentru ca sosul de friptura sa fie gustos si parfumat puneti o felie de mar in sos iar la sfarsit adaugati un praf de cafea.
64. Pentru ca piureul sa fie mai gustos fierbeti o ceapa mica impreuna cu carofii, iar la sfarsit adaugati o lingura de branza rasa.
65. Pentru a curata mai rapid nucile lasati-le peste noapte in apa indulcita
66. Inainte de a fi pregatite conopida si varza se tin in apa cu sare pt a iesi eventualii viermisori.
67. Vinetele raman albe daca se stoarce peste ele putina zeama de lamaie.Fie ca se fierb, fie ca se coc, vinetele se storc de sucul amarui inainte de preparare.
68. Spanacul, stevia, urzicile se pun la fiert in apa clocotita pentru a-si pastra culoarea, si se tin doar 10 min.
69. Ceapa pentru zacusca se coace inainte de a fi adaugata astfel zacusca va fi mult mai gustoasa.
70. Rosiile care se pregatesc pt gatitul mancarurilor se curata mai usor de pielita daca sunt cufundate cateva minute in apa clocotita.
71. Aluatul se intinde mult mai usor daca tineti facaletul la frigider timp de cateva ore
72. Pestele congelat se lasa la dezghetat in lapte.Gustul de frigider dispare si pestele capata o aroma placuta.
73. Chiftelutele devin mai zemoase daca in carnea tocata se amesteca o lingurita de branza de vaci.
74. Grisul devine mult mai gustos si mai pufos daca inainte de a-l fierbe, il amestecati cu apa(aceeasi cantitate cu cea de lapte) si il lasati sa se inmoaie 1 ora.Apoi il strecurati si il preparati.
75. Ochiurile nu se mai lipesc de marginile tigaii daca in uleiul fierbinte puneti mai intai un praf de faina pe care o lasati sa se rumeneasca, apoi adaugati ouale.
76. Galustile pt supa vor fi aurii si frumoase daca grisul din care se prepara va fi amestecat cu o lingura de malai grisat.
77. Mustarul uscat isi recapata aspectul daca este frecat cu putin otet si zahar.
78. Ciupercile pt salata nu se innegresc daca inainte de a le pune la fiert, le tineti putin in apa cu otet.
79. Tortul de ciocolata are o aroma mai puternica daca in blat amestecati cateva picaturi de otet de mere sau suc de lamaie.
80. Porumbul proaspat trebuie fiert in apa cu putin zahar si unt. Apa cu sare il intareste. pentru a-si pastra culoarea galbena adaugati in apa de fiert , la finalul fierberii, o lingurita de zeama de lamaie.
81. Crema pentru torturi si prajituri, care a fost preparata cu gelatina, ramane tare chiar si la temperaturi ridicate daca amestecati in compozitia inca moale o lingurita de otet de mere.
82. Maioneza pt salate va fi mult mai usoara daca inlocuiti o parte din maioneza necesara cu iaurt.Amestecati totul cu sare, zahar, putin mustar si zeama de lamaie.
83. Merele se vor curata mai usor de coaja daca le tineti inainte un minut in apa fiarta.
84. Laptele pus la fiert nu va da in foc daca se uda vasul cu apa rece sau se pune pe fundul lui putina apa rece.
85. Supa dupa ce se ia de pe foc, daca i se adauga 2-3 felioare de telina taiata subtire si verdeata va avea un parfum deosebit.
86. Merele si perele taiate felii, pregatite pt compot isi pastreaza culoarea initiala daca imediat dupa curatare se introduc in apa cu otet, apoi se scot si se pun in alta apa la fiert
87. Otetul nu influenteaza gustul compotului
88. Ficatul devine mai gustos daca inainte sa-l preparam il tinem 2-3 min in lapte dulce
89. Laptelui afumat ii dispare imediat mirosul daca se presara sare de bucatarie peste laptele ars
90. Snitelul pane devine mai fraged daca cu una, doua ore inainte de a-l praji se unge cu otet amestecat cu ulei.
91. Fursecurile si orice prajitura din aluat se pastreza cel mai bine in frigider, puse intr-un vas acoperit cu o bucata de tifon sau cu un servet cu tesatura rara pentru a lasa sa circule aerul.
92. Osul cu maduva se tamponeaza la extremitati cu sare grunjoasa, pentru a impiedica raspandirea maduvei in supa
93. Pestele se pune pe gratarul incins, dupa ce s-a trecut prin ulei cald.astfel nu se va mai lipi si se va rumeni frumos.
94. Lamaile uscate isi revin daca se tin cca.24 de ore in apa rece care se schimba de cateva ori
95. Legumele albe isi pastreaza culoarea la fiert daca se adauga in apa clocotita lapte sau putin otet
96. Preparatele care contin albusuri batute spuma se coc la temperatura progresiva, primele 10 min. la temperatura minima, apoi la moderat.Nu se deschide deloc cuptorul in timpul coacerii.
97. Fripturile de pasare vor avea o aroma deosebita daca le veti pune la cuptor, asezand in pieptul pasarii un mar, cateva frunze de menta si o lingurita de unt netopit
98. Varza tocata trebuie pregatita imediat, contactul cu oxigenul saracind-o in vitamina C.
99. Mirosul de ceapa prajita nu se raspandeste daca, inainte de a pune ceapa in grasimea incinsa, se adauga putin sare cu faina.
100. Carnea mai veche care a prins un usor miros, inainte de a fi prelucrata se opareste cu ceai de musetel si se clateste in cateva ape reci.
101. Gemurile si dulceturile nu se mai inchid la culoare daca, in timpul fierberii se adauga pastile de vitamina C (500 mg. la 1/2 litru compozitie)
102. Pentru a da culoare frumoasa prajiturilor, cozonacilor, placintelor si cornuletelor, ungeti-le deasupra inainte de a le baga in cuptor cu cafea cu lapte
103. Prajiturile cu fructe sunt mult mai gustoase si nu se inmoaie repede daca inainte de coacere , ungeti blatul din coca de biscuit sau din aluat fraged pe partea inferioara cu un strat gros de smantana.
104. Mancarea de linte va fi mult mai gustoasa daca se adauga ceapa si morcovi taiati marunt, iar cand mancarea este gata se adauga putin unt.
105. Painea de casa pentru a avea o coaja crocanta se unge cu apa rece inainte de a o coace. daca dimpotriva se doreste o coaja moale, ungeti painea cu lapte sau smantana.
106. Coaja sfeclei poate fi indepartata mai usor daca, dupa fierbere, o tineti cateva minute sub jet de apa rece.
107. Mancarurile se vor raci ma rapid daca asezati cratita sau oala intr-un vas cu apa rece in care adaugati un pumn de sare de bucatarie
108. Supele tulburi se pot limpezi prin adaugarea unui albus batut spuma, iar dupa 15-20 de minute se trece supa prin strecuratoare deasa.
109. Legumele uscate se pot conserva de la un an la altul pastrandu-le in saculeti din panza, prin care sa patrunda aerul ,asezati in camara.
110. Varza nu se acreste prea tare daca se pune in butoi o bucata de lemn de mesteacan bine spalata.
111. Zarzavaturile vestejite isi revin prin inmuierea, timp de o ora, in apa rece la care ati adaugat putin otet sau zeama de lamaie
112. Mirosul de balta pe care il are pestele dispare daca daca in vasul in care se pregateste manarea se pune putin paine neagra sau cativa carbuni de lemn, arsi bine si inca aprinsi.
113. Orezul nu va mai fi atacat de gargarite daca puneti in cutia in care il pastrati cativa catei de usturoi necuratati.
114. Frisca se bate mai bine intr-un vas smaltuit, intr-o incapere mai rece.