Secretele bucatariei (tips-uri, sfaturi, smecherii culinare)
#1
Postat 26 November 2009 - 11:49 PM
1. Gaina batrana face zeama buna
Dar daca gaina e atat de batrana ca are buletin, nu disperati: dupa ce ati aruncat prima apa, puneti in apa in care fierbe carnea aproximativ 100 ml tuica sau votca (sub nici o forma altceva) si lasati la fiert. Carnea se va fragezi si ciorba/supa nu va avea gust de alcool, deoarece acesta se evapora. Metoda este incercata de mine si da rezultate.
#2
Postat 27 November 2009 - 01:34 AM
Eu mai fierb carnea in bors, la ciorbe, ca fierbe mai repede.
#3
Postat 27 November 2009 - 10:40 AM
daca aveti o gaina care e batrana fierbetio cat o fierbeti si lasatio in zeama pana a doua zi apoi feirbetio si a doua zi
fatul ca sta in zeama o ajuta si d=se face atat de frageda ca si cum ar fi un pui de cateva luni
#4
Postat 28 November 2009 - 12:07 AM
raluca elena a spus:
Eu mai fierb carnea in bors, la ciorbe, ca fierbe mai repede.
raluca, eu te cred ca te stiu priceputa, dar de ce se recomanda adaugarea substantei acre tocmai spre sfarsit? din ce stiam, acreala intareste,mai ales, carnea.
#5
Postat 28 November 2009 - 01:13 AM
dar sa-ti zic cum am aflat: de casa de vacanta se ocupa o mamaie, tare draguta si harnicuta. Eu mergeam dimineata la peste, si cam pe cind imi terminam eu cafeaua la girla, aparea si mamaita mea, cu mincarica calda! Am intrebat-o cind le-a facut, ca era 8 dimineata. Supa si fel 2. Mi-a zis ca ea asa face ciorba, ca fierbe imediat.
De fiecare data cind am incercat am fost multumita de rezultat! Poate sa fie si autosugestie, desigur!
#6
Postat 28 November 2009 - 08:29 PM
Misha a spus:
daca aveti o gaina care e batrana fierbetio cat o fierbeti si lasatio in zeama pana a doua zi apoi feirbetio si a doua zi
fatul ca sta in zeama o ajuta si d=se face atat de frageda ca si cum ar fi un pui de cateva luni
Cand ai oameni la lucru si gaina e de o varsta cu veteranul satului, pune tuica si e garantat succesul. Eu asa pun. Apoi ma las de meserie daca trebuie sa fierb o cotcodaca 2 zile.
#7
Postat 30 November 2009 - 05:09 PM
moatza a spus:
La ciorba de potroace, de ex. am întîlnit recomandarea să se fiarbă direct în zeamă de varză.
La ciorba de zarzavat acrită cu zeamă de varză am găsit cam aşa: dacă punem cartofii odată cu zeama de varză, ei se întăresc. Dacă-i punem înainte, se răsfierb. Deci recomandarea e să fie fierţi separat.
Apoi borşul, zeama de lămîie, roşiile, ba chiar şi zeama de varză cred că au vitamina C şi alte elemente, care se distrug prin fierbere. Deci şi de-asta cred că se pun spre sfîrşit, ca şi uleiul.
La carne nuş ce să zic, dar cea mai bună tocană de rinichi de porc pe care-am mîncat-o a fost făcută de-un coleg care-a pus bulionul de la început.
#8
Postat 30 November 2009 - 05:33 PM
#9
Postat 01 December 2009 - 11:32 PM
-Sarmalele se congeleaza inainte de fierbere sau fierte? Daca le congelez inainte de fierbere cum sa procedez cand vreau sa le fierb? Le las sa se dezghete la temperatura camerei si,apoi, se fierb?
-Lasagna cum se congeleaza? O fierb mai inati si,apoi, o congelez? Cum procedez la decolgelare?
-Ce as putea sa mai congelez ca sa am cateva zile de mancare dupa ce nasc?
Au promis multi ca vin cu mancare dar stiti voi ca mai bine este "paza buna".
#10
Postat 01 December 2009 - 11:46 PM
Huvi a spus:
noi le congelam fierte, le fac vacuum cu'n FoodSaver (care, parerea mea, nu face nici-o differenta de un borcan obisnuit).
Cind le dezghetam, le mai fierbem putin, foarte bune
#11
Postat 02 December 2009 - 07:45 AM
#12
Postat 02 December 2009 - 11:00 AM
plus cand am multe zarzaveituri, le mixez si le congelez, si cand am nevoie rup cate o bucatzica de "vegeta" casnica.
la fel congelez suc si coaja de lamaie . pentru prajitura "lamaiata" am mereu doza necesara ( cateva pungutze) de suc de lamaie.
congelez( deja prajite ) chiftelutzele, cake cu olive, sarmalele crude ( deja mentionat) ,ruladele cu diverse umpluturi ( reteta de rulada cu ce vreti e pe culi )etc.
#13
Postat 02 December 2009 - 10:14 PM
2. Ardei pusi la congelator pentru umplut iarna
Ardeii se curata de cotori, se spala bine , se pun in apa clocotita si se lasa mai putin de un minut, se scot la scurs, se lasa la racit, se pun cate 5, cate 10 unul in altul (depinde de spatiul pe care il puneti la bataie), apoi se pun la congelat.
Cand vrem sa ii umplem procedam astfel: scoatem ardeii, lasam la dezghetat pana se disloca ardeii. adica putin (nu trebuie sa se dezghete complet, deoarece se flescaiesc si nu mai pot fi umpluti), se umplu si se pun la fiert.
#14
Postat 03 December 2009 - 11:49 AM
stella a spus:
Ei uite la asta nu m-am gandit si e foarte util!
Multumesc de idee Stella !
#15
Postat 03 December 2009 - 02:14 PM
#16
Postat 03 December 2009 - 09:18 PM
congelez telemea, cand primesc sau aduc mai multa din RO.
am congelat si branza de burduf. sta perfect.
supa de pui ( adica zeama dupa fierberea carnii si a legumelor) galuste sau taitei ii adaug cand o servesc.
supa pasata.
sos de rosii, sos pesto ( pe monoportii, ceea ce-mi permite sa jonglez cu miss fiimea, cand vrea pesto) la fel monoportii de sos bolognese,
am mereu fructe( gen afine, zmeura etc) si legume deja congelate.
#17
Postat 04 December 2009 - 03:32 AM
stella a spus:
ditto!
eu le folosesc pentru shakes si smoothies mai mult, nu mai este nevoie de ghiata (chiar si bananele se pot congela)..
#18
Postat 04 December 2009 - 03:50 AM
#19
Postat 04 December 2009 - 09:43 PM
Bebe a spus:
Bebe, foarte interesant. Ceaiul este pentru aroma, pur si simplu sau mai are si alte efecte asupra orezului, stiu eu, culoare, fierbe orezul mai repede, nu se topeste/se topeste etc.
Apropos, bine ai venit si te mai astept cu tips-uri. {SMILIES_PATH}/6.gif<" title="arms" />
#20
Postat 04 December 2009 - 11:51 PM
Eu-l fac numai pt aroma...