Creme si mousse-uri
#61
Postat 12 May 2010 - 08:44 AM
Crema caramel cum am facut-o eu pt prajitura Snickers a Pocai
-80 gr zahar
-5 linguri de apa calda(nu calduta)
-40 gr amidon
-1/2 l lapte
-1 pachetel zahar vanilat
-1/4 l frisca
Se caramelizeaza zaharul(pana devine un pic auriu),se adauga apa calda cu grija ca stropeste(nu incercati cu apa rece,sau incercati da pe riscul vostru) .Se mai lasa cca 5 minute la fiert la foc incet.
Amidonul se amesteca cu 7-8 linguri de lapte.Restul de lapte se toarna peste compozitia de zahar,se mai da un clocot dupa care se adauga si amidonul "dizolvat" in lapte,se amesteca in continuare pana se ingroasa,si devine ca o budinca.Cand e "gros" destul se ia de pe foc se pune zaharul vanilat,se amesteca bine si se lasa la racit.Cand e rece rece se adauga frisca batuta si se amesteca bine.
Pun si o poza veche,ca sa vedeti ca nu curge crema:
Crema ce o folosesc cel mai des e pe baza de mascarpone si ori amestec mascarpone cu piure de fructe(indulcite,daca mai trebuie) ori mascarpone cu nutella.Cea mai rapida si mai gustoasa crema pentru gustul nostru.
#62
Postat 06 June 2010 - 08:43 AM
#63
Postat 06 June 2010 - 09:06 AM
Mai merge f bine pt copii crema cu iaurt a Gloxiniei, mamele se bucura tare cind aud de iaurt
Am avut si comenzi care doreau crema de lamiie(eu folosesc reteta Lissei),pt ca e vorba de vitamina C in cantitate mare(mult suc de lamiie) si iarasi vor mamele
#64
Postat 07 June 2010 - 09:03 PM
#65
Postat 07 June 2010 - 10:08 PM
Cat despre diplomatul cu capsuni eu zic ca merge si inca foarte bine. Un fel de diplomat insa cu afine i-am facut si eu lui Alex in 2 dintre cele 3 etaje ale tortalaului cand a facut 1 an Si a mancat cu pumnul!
Ar fi numai o chestie. Trebuie sa intrebi mamica daca ii da capsuni. Se stie ca sunt foarte alergene si nu se dau pana la un an. acum sunt mamici si mamici. Daca puiul meu ar implini acum un an nici intr-un caz eu nu i-as da. Dar repet nu toate mamicile sunt asa intr-o dunga ca mine
si
#66
Postat 07 June 2010 - 10:08 PM
Luminis, la 07 June 2010 - 09:03 PM, a spus:
Luminita draga mea de ce nu incerci bavareza cu alune pralinate (reteta mea)?...poti folosi nuci pralinate in loc de alune...si te asigur ca este foarte rafinata si light :D
#67
Postat 07 June 2010 - 10:45 PM
dora, la 07 June 2010 - 10:08 PM, a spus:
Ba sa stii ca o sa incerc! Cu siguranta, imi suna bine reteta ta, as incerca sa fac chiar tot tortul Palermo, dar e pt soacra mea care e diabetica si nu merge cu atata ciocolata. Cu toate ca ma bate gandul... Oricum eu nu folosesc zahar ci fructoza... ciocolata amaruie min 75%, cu cerealele alea nu prea merge, ca eu sunt montigniaca si nu le pot combina cu grasimi, nici cioco alba... ma gandesc.
Oricum bavareza o fac, dar cate galbenusuri trebuie sa pun pt un blat de 22 cm cu doua straturi de crema?
#68
Postat 07 June 2010 - 10:53 PM
gloxinia, la 07 June 2010 - 10:08 PM, a spus:
Cat despre diplomatul cu capsuni eu zic ca merge si inca foarte bine. Un fel de diplomat insa cu afine i-am facut si eu lui Alex in 2 dintre cele 3 etaje ale tortalaului cand a facut 1 an Si a mancat cu pumnul!
Ar fi numai o chestie. Trebuie sa intrebi mamica daca ii da capsuni. Se stie ca sunt foarte alergene si nu se dau pana la un an. acum sunt mamici si mamici. Daca puiul meu ar implini acum un an nici intr-un caz eu nu i-as da. Dar repet nu toate mamicile sunt asa intr-o dunga ca mine
Ai mancat tu o prajitura alterata de ti s-a facut rau, mie nuca imi place la nebunie. Dupa parerea mea, nuca ridica o prajitura la cote maxime...
Acu' am facut diplomatul, il am la frigider, am pus ananas in el si la mijlocul cremei am aruncat si cateva capsuni, sunt asa de frumoase la mine in curte de nu m-am putut abtine. Nu le-am amestecat, asa ca se pot scoate. Oricum tortul e pt nepotelul meu si acum cateva zile i-a stors cumnata mea o capsuna pe buze, de proba, nu a patit nimic. Eu am fost tot timpul o mama mai nebuna si mi-am crescut copii mai salbatici, le-am dat mai de toate, i-am carat dupa mine peste tot, fie ploaie, fie ger, si acum sunt caliti, nu sunt bolnaviciosi, multumesc Domnului.
#69
Postat 07 June 2010 - 11:01 PM
Sunt cu capul, stiu
si
#70
Postat 07 June 2010 - 11:19 PM
Luminis, la 07 June 2010 - 10:45 PM, a spus:
Oricum bavareza o fac, dar cate galbenusuri trebuie sa pun pt un blat de 22 cm cu doua straturi de crema?
Cantitatile date de mine in reteta cu pricina ajung pt un tort de 18cm...te sfatuiesc sa dublezi cantitatile...
#72
Postat 16 June 2010 - 09:15 AM
#73
Postat 16 June 2010 - 09:00 PM
#74
Postat 16 June 2010 - 10:06 PM
#75
Postat 17 June 2010 - 12:53 PM
Luminis, la 16 June 2010 - 09:00 PM, a spus:
Palermo (3).JPG
Luminis, te rog, poti sa ma ajuti si pe mine cu bavareza care ai adaptat-o la monti?
Eu sunt la inceput (cu monti) si peste putin timp va fi ziua mea, asa ca nu stiu inca ce sa fac... ma atrage ideea de ac bavareza.
Multumesc mult! Sorina
#76
Postat 17 June 2010 - 01:40 PM
sorinadaniela, la 17 June 2010 - 12:53 PM, a spus:
Luminis, te rog, poti sa ma ajuti si pe mine cu bavareza care ai adaptat-o la monti?
Eu sunt la inceput (cu monti) si peste putin timp va fi ziua mea, asa ca nu stiu inca ce sa fac... ma atrage ideea de ac bavareza.
Multumesc mult! Sorina
Sorina, din pacate bavareza nu poate fi monti pentru faptul ca fructoza nu se caramelizeaza, adica eu nu am reusit sa fac "fructoza arsa". In rest, eu la orice dulce il fac pentru noi acasa, inlocuiesc zaharul cu fructoza, faina alba cu faina de migdale sau de arahide, laptele il obtin din smantana mult diluata cu apa (ca sa nu mai aiba glucide). Din acest tort nu voi putea decat sa gust (ca sa nu zic ca nu stiu ce gust are palermo) din cauza celor 2 linguri de zahar in care am caramelizat nucile, a fulgilor de ovaz din blatul crocant (care sunt glucide si nu merg amestecate cu lipide), a discului de ciocolata alba (la cre poti renunta). Blatul crocant l-m facut numai cu cioco amaruie 75%, dar am pus fulgi de ovaz si nu merge, ii poti inlocui cu nuci sau alune maruntite. In rest, e OK.
Pentru a face o bavareza monti, inlocuieste zaharul cu fructoza, laptele cu smantana diluata (cum ti-am mai spus) si in loc de nuci caramelizare, poti sa pui nuci foarte putin prajite (daca prajesti mult isi maresc IG-ul) si macinate fin. Sunt sigura ca iese foarte bine.
EDIT: cand inlocuiesc zaharul cu fructoza, de fiecare data injumatatesc cantitatea pentru ca fructoza indulceste de doua ori mai tare.
Aceasta postare a fost editata de Luminis: 17 June 2010 - 01:44 PM
#77
Postat 17 June 2010 - 05:41 PM
Eu pana acum nu am facut dulciuri si cred ca pana la urma nici nu am sa fac asa curand... totusi am o nelamurire: cantitatea de fructoza tu ai zis ca o obtii injumatatind cantitatea de zahar... Chiar nu stiam corespondenta intre zahar si fructoza, totusi pe cutia care am cumparat-o scrie ca puterea de indulcire e de 3 ori mai mare decat a zaharului.
Ce ar trebui sa fac? Sa o injumatatesc asa cum ai facut tu sau sa fac doar cu o treime din cantitate? Tu ce zici?
Multumesc mult! Sorina
#78
Postat 17 June 2010 - 07:45 PM
sorinadaniela, la 17 June 2010 - 05:41 PM, a spus:
Eu pana acum nu am facut dulciuri si cred ca pana la urma nici nu am sa fac asa curand... totusi am o nelamurire: cantitatea de fructoza tu ai zis ca o obtii injumatatind cantitatea de zahar... Chiar nu stiam corespondenta intre zahar si fructoza, totusi pe cutia care am cumparat-o scrie ca puterea de indulcire e de 3 ori mai mare decat a zaharului.
Ce ar trebui sa fac? Sa o injumatatesc asa cum ai facut tu sau sa fac doar cu o treime din cantitate? Tu ce zici?
Multumesc mult! Sorina
Daca asa scrie pe cutie atunci incearca o treime. La a mea scrie ca e de doua ori mai puternica. Sunt destule dulciuri care se preteaza la monti, dar daca reusesti fara, e foarte-foarte bine. Daca vrei sa incerci bavareaza, pune numai nuci macinate, nu le mai carameliza. Succes!
#79
Postat 17 June 2010 - 07:58 PM
#80
Postat 17 June 2010 - 11:24 PM
mousse de cafea
1. 250 ml. de lapte
150 g zahar
30 g cafea nes
400 gr frisca
5galbenusuri
4 albusuri
preparare:
se incalzeste laptele pe bain maria cu cafeaua si 50g zahar, se adauga galbenusurile (batute bine cu 50g zahar)
si se amesteca continu.
se strecoara totul intr-un bol si se amesteca cu frisca batuta. se baga la frigider 2 ore dupa care se scoate si se amesteca cu albusurile batute spuma cu 50g zahar. se baga la frigider 20 min, se scoate se bate cu mixerul si se toarna in forma dorita si se pune in frigider pana se intareste.
daca doriti sa umpleti o prajitura cu asta puneti si un pic de gelatina ca normal reteta asta e de mancat asa din bol cu alune asa pe deasupra. e tare si asa numa ca pt prajitura eu cred ca ar trebui gelatina
2.
mousse de cafea- alina-lili:
- 3 oua, 100 gr. Zahar, 250 ml lapte, 50 ml cafea concentrata, 10 gr gelatina, o mana de paiete de cioco alba, 200 ml frisca, - 25 ml lichior de cafea, eu nu am avut si am pus visinata amestecata cu whiskey.
Se pune gelatina la inmuiat in putintel lapte.
Se fierbe la bain marie laptele cu zaharul, ouale batute si cafeaua... ... pana capata consistenta unei smantani... ... se adauga gelatina si se amesteca pana la dizolvarea ei, se lasa amestecul la racit si apoi se adauga frisca batuta si beutura, ...se amesteca si se adauga o mana de paiete de cioco alba...