Am deschis acest topic in care sa putem pune cu totii diferite retete de condimente,pentru cei care nu gasesc anumite mix-uri de condimente in magazine .
Am sa incep cu reteta de condiment promisa ptr pui, curcan ,miel tandoori (CHICKEN TANDOORI MASALA )
1 lg (lingurita) praf de usturoi
1 lg ghimbir uscat si macinat
1 lg cuisoare macinate
1/2 lg nucsoara rasa
1 lg coaja de nucsoara(mace)-asta nu stiu daca se gaseste dar cred ca poate fi inlocuita cu curcuma (turmeric) sau sofran
1 1/2 lg chimen macinat (nu chimion )
2 Lg (linguri ) coriandru macinat
1 lg seminte fenicul macinate
1 lg scortisoara (optional)
1 lg piper negru macinat
1 lg seminte cardamom maro macinate
1 lg boia iute
1 lg boia dulce
se amesteca toate ingredientele si se pastreaza intr-un recipient bine inchis.
Pagina 1 din 1
Retete de condimente de tot felul
#2
Postat 10 February 2010 - 11:57 AM
Ia sa pun si eu o reteta dintr-o veche carte a lui jamie.
se numeste peter's lamb curry reteta si da amestecul de condimente
2 linguri de seminte de fenic ( fennel)
2 linguri de seminte de cumin( camoun)
2 linguri seminte de coriandru
2 teci de cardamom
1/2 lingura de fenugrec
1/2 lingura piper
1 cuisor
1/2 baton de scortisoara , sare.
se macina totul se incalzeste cuptorul la 170°C si lasati amestecul de mirodenii sa se tosteze usor.
acesta era "hot rub"
pasta de curry
5 cm de radacina de ghimbir /ginger
2 cepe mari (rosii)
10 catei de usturoi
2 ardei iuti ,
1 legatura de coriandru
2 linguri de unt
2 cutii de rosii , 285 ml apa,1,5 kg de miel
o mana de menta si coriandru taiat
285 ml iaurt natur.
se mixeaza pasta de curry, se amesteca cu rub, se prajeste in 2 linguri de unt intr-o cratita mare pana se rumeneste( se amesteca mereu ) se adauga rosiile, si apa, aduceti la fiert si lasati 1h30 la cuptor ( acoperit cu folie , ptr a intensifica gustul) . se ia folia se lasa sa se ingroase, si acesta este curry de baza.
prajiti carnea de miel (sau vaca sau pui , sau legume ce doriti ) cu putin ulei de masline, adaugati sosul curry si lasati 1h la cuptor.
se serveste cu iaurt natur , coriandriu si menta tocate deasupra, cu orez basmati natur sau cu naan , si multa bere
se numeste peter's lamb curry reteta si da amestecul de condimente
2 linguri de seminte de fenic ( fennel)
2 linguri de seminte de cumin( camoun)
2 linguri seminte de coriandru
2 teci de cardamom
1/2 lingura de fenugrec
1/2 lingura piper
1 cuisor
1/2 baton de scortisoara , sare.
se macina totul se incalzeste cuptorul la 170°C si lasati amestecul de mirodenii sa se tosteze usor.
acesta era "hot rub"
pasta de curry
5 cm de radacina de ghimbir /ginger
2 cepe mari (rosii)
10 catei de usturoi
2 ardei iuti ,
1 legatura de coriandru
2 linguri de unt
2 cutii de rosii , 285 ml apa,1,5 kg de miel
o mana de menta si coriandru taiat
285 ml iaurt natur.
se mixeaza pasta de curry, se amesteca cu rub, se prajeste in 2 linguri de unt intr-o cratita mare pana se rumeneste( se amesteca mereu ) se adauga rosiile, si apa, aduceti la fiert si lasati 1h30 la cuptor ( acoperit cu folie , ptr a intensifica gustul) . se ia folia se lasa sa se ingroase, si acesta este curry de baza.
prajiti carnea de miel (sau vaca sau pui , sau legume ce doriti ) cu putin ulei de masline, adaugati sosul curry si lasati 1h la cuptor.
se serveste cu iaurt natur , coriandriu si menta tocate deasupra, cu orez basmati natur sau cu naan , si multa bere
#3
Postat 10 February 2010 - 01:38 PM
Marinata pentru ribs
Se amesteca :
200ml ketchup
75ml sos de soia
2 linguri miere
4 catei de usturoi facuti zob
1.5 lingura Herbes de Provence
1 lamîie (zeama si coaja rasa)
piper, boia iute dupa gust
Costitele proaspete de porc se cresteaza între oase si se lasa minim o ora sa marineze cu amestecul.
Se scurg, se pun pe gratar. Din cînd în cînd se mai ung cu marinata.
Se amesteca :
200ml ketchup
75ml sos de soia
2 linguri miere
4 catei de usturoi facuti zob
1.5 lingura Herbes de Provence
1 lamîie (zeama si coaja rasa)
piper, boia iute dupa gust
Costitele proaspete de porc se cresteaza între oase si se lasa minim o ora sa marineze cu amestecul.
Se scurg, se pun pe gratar. Din cînd în cînd se mai ung cu marinata.
Nu faceti aceeasi prostie de doua ori, sunt atat de multe prostii noi de facut!
#4
Postat 10 February 2010 - 02:39 PM
tot din seria lui peter's marinades
marinada asiatica.
2 lamai, 1 lime, 2 linguri sos soja, 2 catei de usturoi pisati , o bucata de ghimbir curatata si taiata , un ardei iute taiat fin si 10 linguri ulei de masline.
marinada pentru carne/ peste
1.500 ml iaurt natur, 2 legaturi de menta tocate , coaja si zeama de la 2 lime, 1 lingura de seminte de coriandru pisate,
piper, 2 linguri ulei de masline.
2.2 legaturi de rozmarin, 6 catei de usturoi pisat , 10 linguri ulei masline,suc de la 3 lamai, piper
personal fac un maglavais din :usturoi pisat, sos soja, whisky, ulei de masline, rozmarin taiat si zahar.
marinada asiatica.
2 lamai, 1 lime, 2 linguri sos soja, 2 catei de usturoi pisati , o bucata de ghimbir curatata si taiata , un ardei iute taiat fin si 10 linguri ulei de masline.
marinada pentru carne/ peste
1.500 ml iaurt natur, 2 legaturi de menta tocate , coaja si zeama de la 2 lime, 1 lingura de seminte de coriandru pisate,
piper, 2 linguri ulei de masline.
2.2 legaturi de rozmarin, 6 catei de usturoi pisat , 10 linguri ulei masline,suc de la 3 lamai, piper
personal fac un maglavais din :usturoi pisat, sos soja, whisky, ulei de masline, rozmarin taiat si zahar.
#5
Postat 17 February 2010 - 04:39 AM
Reteta pentru PASTA THAI DE CURRY ROSIE
-4 ardei iuti rosii proaspeti
-2,5 cm radacina de ghimbir
-4 cepe mici,din alea cu coaja aramie(shallots)
-4-6 catei de usturoi
-4 fire de lemon grass
-4 lg (lingurite) seminte de coriandru
-4 lg chimion
-2 lg boia iute
-1/4 lg curcuma (turmeric)
-1/2 lg sare
-coaja rasa si zeama de la 2 limete(lamai verzi)
-1 Lg (lingura) ulei de care vreti,vegetal sa fie
Mod de preparare
-curatati su taiati fin ghimbirul,ceapa,usturoil,ceapa ciorii.
-taiati coditele si apoi pe lung ardeii iuti,dupa care maruntiti-i
-incalziti o tigaie antiaderenta si prajiti usor semintele de coriandru si chimion,pana incepeti sa simtiti aroma lor,apoi lasati-le sa se raceasca.
mixati toate ingredientele intr-un blender sau robot de buctarie pana obtineti o pasta ,pe care apoi o puneti intr-un borcan cu capac si o depozitati la frigider. timpul in care se poate pastra astfel este de maxim o luna.
-4 ardei iuti rosii proaspeti
-2,5 cm radacina de ghimbir
-4 cepe mici,din alea cu coaja aramie(shallots)
-4-6 catei de usturoi
-4 fire de lemon grass
-4 lg (lingurite) seminte de coriandru
-4 lg chimion
-2 lg boia iute
-1/4 lg curcuma (turmeric)
-1/2 lg sare
-coaja rasa si zeama de la 2 limete(lamai verzi)
-1 Lg (lingura) ulei de care vreti,vegetal sa fie
Mod de preparare
-curatati su taiati fin ghimbirul,ceapa,usturoil,ceapa ciorii.
-taiati coditele si apoi pe lung ardeii iuti,dupa care maruntiti-i
-incalziti o tigaie antiaderenta si prajiti usor semintele de coriandru si chimion,pana incepeti sa simtiti aroma lor,apoi lasati-le sa se raceasca.
mixati toate ingredientele intr-un blender sau robot de buctarie pana obtineti o pasta ,pe care apoi o puneti intr-un borcan cu capac si o depozitati la frigider. timpul in care se poate pastra astfel este de maxim o luna.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/
http://panseluta-violet.blogspot.com/
Arata acest topic
Pagina 1 din 1