Are numele prietenei de la care am reteta si pe care pe mine m-a entuziasmat, cind o vedeam pe prietena mea o strigam: La mia baguette!

Nu mai faceam reteta asta de multi ani, azi am facut ordine printr-o multime de retete scoase la imprimanta si am decis sa o refac si iar m-a entuziasmat. Nu e nici pe departe ca cea cumparata de la boulangerie, nefiind reteta traditionala, dar e foarte buna si mai ales mie imi place foarte mult.
Am pus in bolul de la Kenwood in ordine:
530 gr de faina (300 gr manitoba adica faina cu procent mare de gluten + 230 gr faina de griu normala, in lipsa manitobei se poate adauga o lingurita de gluten)
170 gr de apa
160 gr lapte
20 de gr de ulei
o lingurita de sare
20 de gr de drojdie de bere proaspata topita cu o lingura de malt de orz
Am amestecat totul in Kenwood viteza maxima 10 minute. Am lasat sa se odihneasca alte 10 si am amestecat iar viteza maxima alte 5 minute dupa care l-am lasat sa dospeasca.

Aluatul meu era destul de moale dar eu il prefer asa, pentru cine vrea sa incerce, daca nu ii place sa lucreze cu un astfel de aluat mai poate adauga un pic de faina. Am lasat la crescut o ora jumatate cind era asa.

Ajutindu-ma cu putin ulei am format bila de aluat.

Pe care am taiat-o in 3 formind 3 baghete pe care le-am asezat pe tava speciala pentru ele

Si le-am pus iar la dospit de data asta in fata semineului la caldurica pina cind au crescut frumos de tot

Am pus tava in cuptorul cald la 250°C pe piatra refractara care e asezata pe fundul lui si le-am pulverizat cu apa, dupa 15 minute le-am pulverizat iar si le-am mutat pe treapta de la jumatatea cuptorului, dupa alte 15 minute le-am scos din tava si le-am intors cu fundul sus coborind temperatura la 200°C si pulverizindu-le iar din cind in cind, dupa 10 minute le-am ciocanit pe spate si cum suna a gol le-am scos si le-am pus la racit pe gratar

am taiat-o pentru cina si servita in cosul de piine

si pentru mine combinatia mortala e cu salata de vinete