Acum ca este dimineata si Sf. Ilie s-a jucat cu stropitoarea, bat drumurile memoriei prin str. 11 Iunie a anilor 70. O "biblioteca" numita PRIETENIA la intersectia cu Principatele Unite. Incepand cu ora 6,00 toata elita Filaretului si nu numai, se aseza la masa si comanda scurt: (- Doua ciorbe de burta cu ardei si smantana!)-una de pofta urmatoarea de sat. De fapt ardeiul si smantana erau s.q.n. Un mic-mare secret: Ciorba de burta se servea in boluri/cani de portelan/inox, fiebinti, nu in farfurii! Aici nu se stropea cu tescovina sau secarica din motive de meserie-soferi. Intarziatii, sau ce mai putin norocosi se multumeau cu Ciorba de ciocanele. Venea ora 10,00 cu degustatorii de jour fix. Adica tuslama, muchie de burta sau creer la capac. Aromele aduceau pe platouri si limbi de vita/porc, rasol cu hrean si otet, snitzele de uger de vaca sau un creer in pergament. Ora 14,00 dezlantuia mangalul. Maduvioare, mici, fudulii, splina, momite, rotocoale, inimi, rinichi, fleici, cefe, vrabioare, muschiuleti sau rasoale aburinde. Grija restauratorului era ca aceasta simfonie de arome sa nu ajunga la mese. Lichidele, incepand cu Farmaciile Bragadiru la halba/tzap, vodca, tescovina, batrana lui Dobrin, rachiu de drojdie, mastica, triplu sec, sau secarica. Pentru mese vartoase aparea un pelin rosu, Galbena de Odobesti, Riesling de Dragasani, Bujorul d eMizil sau 1001 de Greaca (dupa relatiile curente). Cautatul prin arhivele google nu a intors nici un rezultat la Zahanale. O mica exceptie de parfumul epocii {
http://laconuiancu.r...ti-bucuresti/}. Sa nu intrebati de deserturi. "Biblioteca" era ferita de ochii cuconeturilor si etichetelor. Se practica o eticheta demna de Zahana. Un secret posibil: Abatorul din apropiere, pasiunea restauratorului si traseele comerciale cu nume mari alaturi: Penitenciarul Rahova, Mitropolia, Autogara Filaret, Parcul Carol... Daca asi avea bani asi deschide o mare ZAHANA sa se umple toata de amarati la Ciorba de burta - 5 lei.
Si, ca sa incheiem rotund si sa dam Baladei un motiv dorit de Pavlov-"apa in gura!" Sa ramanem intelesi pana la capat: Aceasta arta culinara numita Zahana face cat 1000 de pitzerii, shaormerii, chinezarii, libaneli. Este in ADN-ul romanesc balcanovalah de care nu ne putem dezice 'neam! Aveti idee de ce va sa fie? (mc...KF...Hutt...) Sanatos, ieftin, proaspat, curat, romanesc!!!!!!!!!!!! (imagini imprumutate din Google. multumesc detinatorilor!)