De obicei, de ziua mea ma apuca nostalgiile, tristetile si nu in ultimul rind, lenea. Asa ca, in 99% din cazuri, masa se rezuma la un gratar cu bere. Anul asta am avut chef de altceva, asa ca:
1. Supa de usturoi – Christine Ingram – Apetizers, starters & first courses
2. Tapas
- tapenade cu tuna cu oua de prepelita – Christine Ingram – Apetizers, starters & first courses
- tapenade cu oua de prepelita – Christine Ingram – Apetizers, starters & first courses
- pepene cu jambon
- platou rece
- midii marinate – Christine Ingram – Apetizers, starters & first courses
- curmale cu chorizo – Christine Ingram – Apetizers, starters & first courses - midii cu smintina - Alexandru
3. Paella - Confident cooking- Rice – Classic essential
4. Pui cu ardei copt si usturoi
5. Pere in vin - Alexandru
6. Dessert cu capsuni - Sissi
7. Sangria - Alexandru
Supa de usturoi – se calesc cateii de usturoi, cind se rumenesc se scot, se adauga condimebte – chimen, paprika, sare, piper, cayenne – si se stinge cu supa de vita. La sfirsit, se adauga usturoiul calit zdrobit, se pune in boluri termorezistente la cuptor, se sparge un ou n fiecare si se adauga felii de bagheta. Eu nu am atitea vase termorezistente, asa ca am pus ouale la fiert, intregi, si in loc de bagheta am folosit rondele de piine prajita cu usturoi. Se serveste cu patrunjel verde.
Curmale cu chorizo – se scot simburii de la curmale, care trebuie sa fie mai crude, nu total deshidratate, se umplu cu aschii de chorizo, se imbraca in bacon , se dau prin faina-ou-pesmet si se prajesc scurt in tigaie.
Pentru midii : se calesc in unt niste ceapa, usturoi si cimbru, se sting cu vin, se adauga scoicile si se lasa pina se deschid. Cele nedeschise se arunca, celelalte se pastreaza.
Midii marinate – se desfac midiile, se arunca jumatate de cochilie, se desprinde midia complet, se pune peste ea o lingurita de marinata, formata din : marar, capere, ardei capia, piper, mustar dijon, ulei masline si lamiie, zahar.
Midii cu smintina – se trag in vin, se adauga smintina si se servesc calde.
Tapenade – a facut 2 feluri, una cu ton – ton. ansoa, masline negre, ulei si suc de lamiie, una cu capere, kalamata, ansoa, ulei si lamiie.
Paella – am calit separat pui, calamari, creveti, peste. In alt vas, am calit ceapa, ardei gras, usturoi, bacon si chorizo. Am adaugat orezul, am stins cu supa de pui in care am topit sofran, plus putina zeama in care am pregatit midiile. Am pus peste amestecul de orez, am amestecat bine, am redus focul si am lasat sa fiarba 15 min fara sa amestec. Cind a fost gata am pus peste, in straturi puiul, inelele de calamari, crevetii, si scoicile, si am servit cu lamiie.
Pentru pere se face un sos din : vin, coaja de lamiie, portocala, scortisoara, nucsoara, cuisoare, piper, ghimbir, zahar, cind da in clocot se adauga perele curatate de coaja, se reduce focul si se fierbe pe foc foarte mic cca 2 ore, sau pina se inmoaie perele.
Desertul cu capsuni:
Si specialitati aduse din Spania:
Si marele succes al serii, Sangria - servita din supiera, ca nu am bol special, dar va promit ca nimeni nuj a facut bataturi in git din cauza asta
Am sa revin cu retetele exacte la forumurile respective.