Odiseea fundamentalismului
Postat 25 May 2012 - 04:41 PM

Postat 25 May 2012 - 04:47 PM
Ce consum eu:

Postat 25 May 2012 - 08:47 PM
Bune listele date de tine, asta am si eu in camara/frigider.
Grasimile mai mari care le consum sunt de la laptele de vaca ee care il iau de la taranul din capatul strazii si implicit branza facuta de mine.
Postat 25 May 2012 - 08:55 PM
In rest in majoritatea cazurilor am ce e pe lista, minus ca nu-mi plac pastele integrale, dar treaca mearga, nici painea integrala, prefer sa nu mananc.
Zilele trecute i-am lasat un bilet omului intitulat asa:
"Lista de pedeapsa( ca venise cu un amic si ala nu mai pleca) cu diverse cumparaturi:
.... paine- NU DE AIA SANATOASA " e singura chestie pe care nu ma vad ca as putea sa urmez sa mananc mereu, dar cred ca nu e tragic, daca mananc rar paine normala, ca deobicei mananc fara paine.
Nu pot sa exprim in termeni logici aversiunea mea fata de painea integrala,neagra, cu cereale, cu seminte cu ce vreti voi! singura mea consolare este ca mi-a zis doctorul ca la sindromul de colon iritabil( da, il am si pe asta) cea mai mai buna e painea alba veche de doua zile.
Asa ca isi ia omul paine sanatoasa si mie imi ia chifle( din care mananca 60%) dar se hraneste sanatos, ce sa-i faci!

recunosc ca e un pitic de-al meu, dar nu mint ca nu e recomandata in sindromul de colon iritabil.
Postat 25 May 2012 - 09:58 PM
Cu Wasa e la fel? Dar cu cerealele naturale cu lapte?
Personal, cand am venit aici, venind dintr-o cultura in care painea alba predomina, am avut o reactie de respingere cam un an de zile. Cand consumam painea asta neagra ma umflam, ma balonam. Acum prefer painea neagra si vollkorn. Esze foarte satioasa, sincer. Rar iau baguette, la fondue, de cateva ori pe an - baguette insa manananc zilnic cand sunt in Franta. Toast cred ca nu am mai mancat de ani de zile.

Postat 25 May 2012 - 10:04 PM
Ca sa nu consum numai lapte dimineata mi-am mai luat lapte de soia - la plafaruri mai au de migdale si orez- pe care il amestec cu lapte normal cand mananc cereale dimineata.
Ce vreau sa specific clar pentru toata lumea este ca atunci cand utilizez cuvantul dieta in topicul asta ma refer la alimentatia zilnica, normala, respectiv semnificatia de baza a cuvantului. Cuvantul dieta in sensul curei de slabire a fost erased din vocabularul si comportamentul meu de deja 4 ani, cred, si pentru tot restul vietii mele. Pentru mine nu exista decat mancat echilibrat si inteligent in jungla asta de mii de produse din game cat se poate de variate, cu adaosuri si suplimente a caror enumerare ocupa cate jumate din ambalaj si cu ambalaje cat se poate de atragatoare.
Eu sunt un gourmet iremediabil, ador sa gatesc si sa creez in bucatarie si sa si ma delectez cu bunataturi, insa bunataturile astea le fac cu produse si ingrediente proaspete. Orice produce placere -ma refer la aspectul culinar

Postat 25 May 2012 - 10:33 PM

Postat 25 May 2012 - 10:44 PM

Postat 25 May 2012 - 10:47 PM
Din pacate se declanseaza si prin digestie incorecta cauzata de stres.
Ca manifestari: balonare, crampe abdominale, episoape de colita, diaree si dispepsie( lipsa de pofta de mancare). Mai sunt si altele dar e greu sa le legi de un singur motiv, de aia se numeste iritabil, ca e iritat de ceva ( fie mancare, fie fibre, fie nervi ) si te trezesti ca ajungi cand intri intr-o locatie noua ca primul lucru pe care-l cauti este toaleta, just in case!
Painea alba asa blamata cum e ea ca nu are vitamine, fibre, este mult mai usor de tolerat in astfel de situatii, pentru ca fermenteaza mai greu.
Si ca sa fii sigur ca nu fermenteaza trebuie sa fie veche de 48 de ore, timpul in care se estimeaza ca inceteaza actiunea drojdiei din paine, care iar poate da probleme de digestie.
Aversiunea mea catre painea de care spuneam, tine doar de gust, dar am fost foarte fericita sa am un motiv sa o resping.
Wasa nu am mancat, o sa incerc. Cereale nu mananc decat daca rod asa din punga, am o usoara intoleranta la lactoza, nu pot manca lapte, doar lactate fermentate- iaurt kefir, branza, altfel mi-am terminat ziua.
Postat 26 May 2012 - 02:14 AM

Ai grija cu laptele de soia...prea mult estrogen nu e bun. Si eu l-am folosit o perioada, acum beau cafeaua cu lapte de migdale (nu e asa de bun, dar asta e, dupa un timp te obisnuiesti

Postat 26 May 2012 - 08:37 AM
Lapona Enigel, la 25 May 2012 - 04:16 PM, a spus:
În camarä:
- cartofi
- müsli natural din fulgi de ovaz, tarate de grau, orz, porumb, secara etc. fara zaharuri, ciocolate mai stiu eu ce ci cu fructe in ele, stafide eventual nuci crude, seminte. Amestecaturile astea eu mi le fac singura.
- paste, de preferinta integrale- se gasesc la orice plafar la fel ca si müsli-ul natural. Luati atat spaghette cat si penne ori fundite caci se preteaza minunat la salate reci.
- miere si, daca gasiti, sirop de orez, un indulcitor care cica ar fi cel mai benefic pentru ca este prelucrat foarte lent in organism. Atentie ca asta trebuie tinut la frigider deoarece fermenteaza.
- paine uscata gen Wasa din cereale integrale, pumpernickel sau vollkornbrot.
Bine ca ai mai ridicat topicul.
Cartofii si porumbul ar trebui cat mai rar. La fel si orzul si pastele, mierea, iar fulgii de ovaz negatiti.
Siropul ala de orez.... IG mare.... mai bun este cel de agave, are IG mic.
Lapona Enigel, la 25 May 2012 - 04:27 PM, a spus:
În frigider:
- branza saraca in grasimi
-telemea slaba
Astea sunt ok cu grasimi, "grase nu slabe"

Lapona Enigel, la 25 May 2012 - 09:58 PM, a spus:
E normala reactia. Ai crescut numarul de fibre si organismului ii ia un anumit timp, pana se obisnuieste cu noua cantitate zilnica de fibre. Poate tine chiar si cateva saptamani.
Lapona Enigel, la 25 May 2012 - 10:04 PM, a spus:
Ca sa nu consum numai lapte dimineata mi-am mai luat lapte de soia - la plafaruri mai au de migdale si orez- pe care il amestec cu lapte normal cand mananc cereale dimineata.
Ce vreau sa specific clar pentru toata lumea este ca atunci cand utilizez cuvantul dieta in topicul asta ma refer la alimentatia zilnica, normala, respectiv semnificatia de baza a cuvantului. Cuvantul dieta in sensul curei de slabire a fost erased din vocabularul si comportamentul meu de deja 4 ani, cred, si pentru tot restul vietii mele. Pentru mine nu exista decat mancat echilibrat si inteligent in jungla asta de mii de produse din game cat se poate de variate, cu adaosuri si suplimente a caror enumerare ocupa cate jumate din ambalaj si cu ambalaje cat se poate de atragatoare.
Eu sunt un gourmet iremediabil, ador sa gatesc si sa creez in bucatarie si sa si ma delectez cu bunataturi, insa bunataturile astea le fac cu produse si ingrediente proaspete. Orice produce placere -ma refer la aspectul culinar

Bun espresso si stevia

Lasa laptele de soia, please... pentru sanatate e "cah". Mai bun cel de migdale sau caju. Cel de orez are IG mare si cel integral...poate crea probleme de digestie.
Ahh uitasem , la espresso poti pune putina smantana lichida pentru frisca si pe post de lapte poti folosi acelasi lucru, diluat cu putina apa, dupa cum iti place tie

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Postat 26 May 2012 - 10:35 AM
zerda, la 25 May 2012 - 10:47 PM, a spus:
Din pacate se declanseaza si prin digestie incorecta cauzata de stres.
Ca manifestari: balonare, crampe abdominale, episoape de colita, diaree si dispepsie( lipsa de pofta de mancare). Mai sunt si altele dar e greu sa le legi de un singur motiv, de aia se numeste iritabil, ca e iritat de ceva ( fie mancare, fie fibre, fie nervi ) si te trezesti ca ajungi cand intri intr-o locatie noua ca primul lucru pe care-l cauti este toaleta, just in case!
Painea alba asa blamata cum e ea ca nu are vitamine, fibre, este mult mai usor de tolerat in astfel de situatii, pentru ca fermenteaza mai greu.
Si ca sa fii sigur ca nu fermenteaza trebuie sa fie veche de 48 de ore, timpul in care se estimeaza ca inceteaza actiunea drojdiei din paine, care iar poate da probleme de digestie.
Aversiunea mea catre painea de care spuneam, tine doar de gust, dar am fost foarte fericita sa am un motiv sa o resping.
Wasa nu am mancat, o sa incerc. Cereale nu mananc decat daca rod asa din punga, am o usoara intoleranta la lactoza, nu pot manca lapte, doar lactate fermentate- iaurt kefir, branza, altfel mi-am terminat ziua.
Zerda, ce descrii tu aici se pupa complet cu ce sufeream eu cand eram in tara. Toti factorii mentionati de tine mai sus mi-au influentat negativ sistemul digestiv si faceam o criza de stomac cu dureri, colon iritabil, balonari, oboseala cronica si migrena in ziua urmatoare, deci cu tot pachetul, ca sa fie. Imi aduc aminte ca pe vremea cand eram adolescenta mama ma incuraja sa tin diete...si cand incepeam "dieta" apai vai de colonul meu. Imi aduc aminte perfect zilele cand mancam chifle de secara - pe care le uram!- ori cereale, de care auzisem prin 95 parca si aparusera pe la noi pe la plafar. Vai ce oribilitati!!
Nimic mai obisnuit! Pai cum altfel sa reactioneze organsimul a carui alimentatie de baza se constituia din carne -cred zilnic!- si paine alba -asta cu sfintenie zilnic!?
In SUA la fel...mancam: in fiecare dimineata toast, mezeluri la greu...care nu va spun ce adaosuri au in ele, sa va povesteasca Lizzie. Apoi am inceput incet, incet sa cumpar doar mancare organica, dupa ce am consumat in SUA cred tot! ce inseamna fara grasimi, fara zaharuri, produse si shakeuri de slabit, pastile vegetale cu fibre de nush care care slabeau cica, vegan, "hamburgeri", "carnati" din soia ori alte compozitii vegetale, care culmea frate, gust identic de carne aveau!!!-intre noi fie vorba, daca buruienile ar avea gust de carne, apai am fi toti la pascut si industria alimentara ar da faliment!. Si am inceput sa merg la centrul de sport care era la 20 pasi -ad litteram!- de apartament. Am inceput sa cumpar peste, mult peste. Daca e ceva din punct de vedere alimentar de care imi e dor urat de tot este pestele din New Jersey ori New York. Adoram sa merg la piata, sa cumpar peste care era cateva ore inainte scos din ocean. Peste, homar, crabi, creveti, toate nebuniile alea pe care le arata Dexteru'.
Pana sa vin in Europa scapasem cred rapid ce cinci kile in cateva saptamani. Cand m-am instalat in Germania am inceput sa mananc si "nemteste". La inceput cu reactiile de rigoare, apoi insa...dupa maxim trei luni, corpul meu s-a adaptat si normalizat. Cand merg la mama, primul lucru pe care il fac e sa ma duc la plafar sa imi iau fulgi de ovaz naturali si wasa

Postat 26 May 2012 - 11:01 AM
Bine ca ai mai ridicat topicul.
Cartofii si porumbul ar trebui cat mai rar.
>>>> Da, cantitatea lor nu trebuie exagerata. Cate doi cartofi, hai trei pe saptamana, natur ori copti. Daca s-a consumat asa mult cartof se are grija la cantitatea de paste ori cereale, normal. Asadar se alterneaza. Eu pun cam un cartof pe saptamana. In ziua cand il mananc nu mai mananc dimineata cereale, pun o omleta de albus de ou si un singru ou, poate cu multe verdeturi si ceva sunca ori branza slaba si alaturi daca vreti un munte de legume, castraveti, rosii, ardei gras, ce vreti voi.
La fel si orzul si pastele, mierea, iar fulgii de ovaz negatiti.
>>>>>>>Orzul, ovazul si toti ceilalti fulgi cum am spus absolut naturali.
>>>>>>>>>>>>>>>Ei aici e controversa treaba, cica zaharul din siropul de orez ar fi cel mai lent absorbit in organism. Nutritionistii de aici sustin ca ar fi mai bun decat ala de agave. Dar, sincer, e absolut egal, atata timp cat suntem perfect sanatosi, nu avem probleme de diabet si, evident, nu il consumam in cantitati industriale. Ei il consum la indulcit coktailuri reci pe caldura. Espresso-ul mi-l indulcesc cu stevia. Ce imi place la siropul de orez este ca are un gust usor de caramel, e foarte bun. Cum spuneam, sunt un gourmet si gustul are ultimul cuvant de spus

[u]În frigider[/u]:
-telemea slaba
[/quote]

>>>>>>>>>>>>>Ok, rectific, nu m-am exprimat cum trebuie: aici vorbesc de branzeturile naturale nu cele ale caror grasimi au fost inlaturate artificial. Adica: branza de vaci, quark si aici mai este o branza, am uitat cum ii zice, care e mai slaba. Telemeaua si mozzarella sunt is ele ok, dar mai rarut. Branzeturile gen camembert, roquefort, reblochon si toate nebuniile astea

Bun espresso si stevia

Lasa laptele de soia, please... pentru sanatate e "cah". Mai bun cel de migdale sau caju. Cel de orez are IG mare si cel integral...poate crea probleme de digestie.
>>>>>>>>>>>Acum vad ca si Uma a scris asta. Nu stiam despre laptele de soia. Insa il consum camd e doua ori pe saptamana, cand consum cereale dimineata si apoi diluat cu lapte natural. Este ok asa? Cel natural creaza probleme de digeste celor care sunt intoleranti la lactoza. Eu sunt ok cu lactoza. Aici se gasesc produse lactate fara lactoza.
Ahh uitasem , la espresso poti pune putina smantana lichida pentru frisca si pe post de lapte poti folosi acelasi lucru, diluat cu putina apa, dupa cum iti place tie

>>>>>>>>>>>>>Aici a vorbit Montignacul din tine, asa-i?

[/quote]

Postat 26 May 2012 - 11:08 AM

Postat 26 May 2012 - 11:20 AM
De asta dieta interzice complet produsele de brutarie care contin zaharuri necorespunzatoare i.e. zahar normal, zaharina, fructoza, sorbitol, fructele in general, ori legume gen mazare, morcov, fasole etc. Dieta asta este foarte sanatoasa pentru cei suferinzi si benefica pentru cei care vor sa slabeasca, deoarece se interzic practic mai toate zaharidele.

Postat 26 May 2012 - 04:39 PM
Lapona Enigel, la 26 May 2012 - 11:01 AM, a spus:
M_rules, la 26 May 2012 - 08:37 AM, a spus:
Cartofii si porumbul ar trebui cat mai rar.
>>>> Da, cantitatea lor nu trebuie exagerata. Cate doi cartofi, hai trei pe saptamana, natur ori copti. Daca s-a consumat asa mult cartof se are grija la cantitatea de paste ori cereale, normal. Asadar se alterneaza. Eu pun cam un cartof pe saptamana. In ziua cand il mananc nu mai mananc dimineata cereale, pun o omleta de albus de ou si un singru ou, poate cu multe verdeturi si ceva sunca ori branza slaba si alaturi daca vreti un munte de legume, castraveti, rosii, ardei gras, ce vreti voi.
La fel si orzul si pastele, mierea, iar fulgii de ovaz negatiti.
>>>>>>>Orzul, ovazul si toti ceilalti fulgi cum am spus absolut naturali.
>>>>>>>>>>>>>>>Ei aici e controversa treaba, cica zaharul din siropul de orez ar fi cel mai lent absorbit in organism. Nutritionistii de aici sustin ca ar fi mai bun decat ala de agave. Dar, sincer, e absolut egal, atata timp cat suntem perfect sanatosi, nu avem probleme de diabet si, evident, nu il consumam in cantitati industriale. Ei il consum la indulcit coktailuri reci pe caldura. Espresso-ul mi-l indulcesc cu stevia. Ce imi place la siropul de orez este ca are un gust usor de caramel, e foarte bun. Cum spuneam, sunt un gourmet si gustul are ultimul cuvant de spus

În frigider:
-telemea slaba

>>>>>>>>>>>>>Ok, rectific, nu m-am exprimat cum trebuie: aici vorbesc de branzeturile naturale nu cele ale caror grasimi au fost inlaturate artificial. Adica: branza de vaci, quark si aici mai este o branza, am uitat cum ii zice, care e mai slaba. Telemeaua si mozzarella sunt is ele ok, dar mai rarut. Branzeturile gen camembert, roquefort, reblochon si toate nebuniile astea

Bun espresso si stevia

>>>>>>>>>>>Acum vad ca si Uma a scris asta. Nu stiam despre laptele de soia. Insa il consum camd e doua ori pe saptamana, cand consum cereale dimineata si apoi diluat cu lapte natural. Este ok asa? Cel natural creaza probleme de digeste celor care sunt intoleranti la lactoza. Eu sunt ok cu lactoza. Aici se gasesc produse lactate fara lactoza.

>>>>>>>>>>>>>Aici a vorbit Montignacul din tine, asa-i?

Hmm, inteleg cu branzeturile. Deci daca nu te poti rezuma doar la ele, atunci mai rar

Doch, doch, de lapte.
Lapona Enigel, la 26 May 2012 - 11:20 AM, a spus:
De asta dieta interzice complet produsele de brutarie care contine zaharuri necorespunzatoare i.e. zahar normal, zaharina, fructoza, sorbitol, fructele in general, ori legume gen mazare, morcov, fasole etc. Dieta asta este foarte sanatoasa pentru cei suferinzi si benefica pentru cei care vor sa slabeasca, deoarece se interzic practic mai toate zaharidele.
Eu nu mi aduc aminte sa fi citit asa ceva. Stiu ca merge bine cu dieta de diabet.
BTW mazarea si fasolea sunt ok, morcovul e ok crud, gatiti mai rarut si putin.
Apropo ca ziceai de siropul de orez si gustul de caramel: cauta sirop de yacon. Ala e superrrr bun, cu gust exact de caramel. Si mai are si IG micccc. Acum mi ai facut pofta, ca n am mai luat de mult timp sirop de yacon. E asa de bun, ca iti vine sa l mananci simplu, cu lingurita/lingura

''Tell me what you eat and I’ll tell you who you are.''
Brillat-Savarin

Postat 27 May 2012 - 01:03 AM
Evident putin

Eu tot zic ca nu e buna soia - evita sa-l folosesti, face mai mult rau decat bine. Incearca laptele de migdale, DAR vezi ca si alea sunt multe si unele mai bune decat celalalte (cel care trebuie tinut in frigider mi s-a parut cel mai bun)Si pentru mine rasfat inseamana un pic de frisca batuta in casa si adaugata la cafea (de care incerc sa scap -in tara nu beam mai mult de o gura, doua de pofta..pe luna!)
Eu sunt ciuca branzii - dar incerc sa ma abtin cat pot de mult la branza procesata si ff grasa -dar, din cand in cand nu e problema. In schimb imi place branza telemea -dar nu cu grasime scazuta. Pentru mine fara grasime inseamna multe adaosuri ne-naturale ca sa ii dea un pic de gust.
Prefer sa mananc mai putin dar natural.
Iaurtul..m-am indragostit de cel de oaie. E un magazin organic aici unde il vand - il mananc si pe cel de capra, dar cel de oaie are foarte multe minerale in plus. Si nu are niciun miros (nu ca m-ar deranja-dar pentru persoanele cu sensibilitati conteaza)
Postat 27 May 2012 - 12:02 PM

O sa va scriu cand vin din peregrinari si va raspund la posturi. Si daca sunteti cuminti poate va zic si povestea sotului meu, care acum patru ani cantarea peste 100 kilograme.

Postat 28 May 2012 - 10:54 AM
Fac eu un rezumat scurt al
Yacon Sirup
Este un indulcitor natural, de provenienta peruviana. Este produs din radacinile plantei yacon, are o consistenta vascoasa si culoare inchisa, iar gustul este pronuntat de caramel. Are un indice glicemic foarte scazut si are efect probiotic asupra florei intestinale. Costul este de ca. 5, 60 € /100 g. Se livreaza la ora actuala din SUA.

Postat 28 May 2012 - 11:05 AM
Stevia
Stevia este cunoscuta in Europa sub denumirea de iarba mierii si provine, la fel ca si yacon, din America de Sud, mai precis Paraguay.
Abia din 2010 Uniunea Europeana a certificat-o ca fiind aliment. Pana acum se gasea in Germania in calitate de protector dentar, caci Stevia -respectiv zaharul din Stevie- nu produce carii.
Substanta indulcitoare se mnumeste Stevioglicozida.
In 2011 a fost introdusa in Germania ca indulcitor.
Ca orice substanta indulcitoare, e recomandabil sa se foloseasca in doze potrivite. Atentie caci are o putere de indulcire de 300 de ori mai mare ca zaharul traditional.
Nu contine calorii!
Se poate folosi la copt si gatit. Deocamdata eu am gasit-o sub forma de pulbere, verde si pastile de indulcit.