Stiam ca trebuie sa avem pe forum reteta asta. Eu am improvizat-o in bucatarie.
Ma lipesc si eu aici.
Azi am prestat si eu "conserva" de macrou in sos tomat picant.
Am incins cratita cu fund gros, am pus untdelemnul, frunzele de dafin (elimina uleurile eterice in ulei si aromatizeaza mai bine) am calit shalotele taiate in doua - erau mici.
Acum am urmat invataturile predate la tv atat de Heston Blumenthal, cat si de Gordon Ramsay:
Am tras ceapa pe margine, am mutat pe un ochii mic de aragaz si in centrul tigaii am prajit doua-trei minute in ulei pasta de rosii.
It really makes the difference!
Am pus tot acum o lingurita din sosul meu de chili
home-made-facut-in casa
Ar fi fost bune in faza asta si niste anchois ...
Am turnat un pahar mare de vin alb sec in care am amestecat si 50 ml de otet balsamic (aciditatea care dizolva oasele in doua trei zile si tine carnea ferma + aroma)si am pus
macroii (?)

curatati si decapitati, dar lasati intregi. Am pus si apa de sa le ajunga la ... "brau". Hai pana la piept

Intr-o tigaie uscata am prajit fara ulei o lingurita nu chiar plina de fructe (nu-s seminte) de anason (finchen) si le-am zdrobit in mojar impreuna cu boabe de piper verde. In oala si cu ele.
Am tocat o lingurita cu varf de capere.
Am sarat cu sos de peste. Garum la stramosii romani, Nam Pla in Asia. In locul anchois-urilor.
Am pus capacul de sticla cu gaurica

si am redus focul un pic sub limita fierberii. Cate o bula, bulisoara, la 5 secunde.
Si am lasat asa doua ore incheiate timp in care s-a redus sosul.
Carnea nu s-a risipt datorita aciditatii initiale a vinului, cliveaza (se desface) in lamele si e foarte aromata si moale.
In cateva zile oasele,(cu exceptia coloanei vertrebale) care dispar, care se inmoaie.
Portia de azi s-am mancat cu coaja de pita care a colectat sosul.
Socrella m-a jignit.
Crezand ca ma lauda.
A spus ca "e la fel de bun ca cel din comert".