Forum Culinar: Gulas (supa si / sau mancarica) - Forum Culinar

Salt la continut

  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Gulas (supa si / sau mancarica) fel de mancare inspirat din bucataria ungureasca

#1 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 24 February 2010 - 11:40 PM

Va prezint in acest topic Supa de gulas si Mancarica de gulas.

Supa de gulas facuta de mine ultima oara:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704624148.jpg

Gulasul din pusta
S-a nascut in pustele Ungariei, in plin Ev Mediu, numele sau fiind imprumutat de la ocupatia umila a celor care obisnuiau sa-si astampere foamea cu aceasta mancare consistenta. “Gulyás” erau numiti pastorii de vite care-si manau turmele spre marile targuri din Moravia sau Viena. Gulasul era supa cea mai satioasa si cea mai usor de incropit, caci tot timpul se gasea cate o vita mai bolnavicioasa care nu putea sa tina pasul cu celelalte. Se manca cu linguri din lemn, mai multi infometati impartind acelasi vas. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, gulasul s-a transformat dintr-un fel de mancare umil intr-unul pe placul nobililor, atunci cand Regele Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat traditional unguresc.

Traditie si modernism
Pentru a prepara un gulas picant, cum poti gasi doar in pusta ungara, sunt necesare cateva ingrediente de baza: carne de vita, ceapa, ardei iuti si pudra de paprika. Pentru aroma se adauga frunze de dafin, cimbru, putin vin alb sau otet. Rosiile nu fac parte din reteta originala, desi exista in prezent retete care au inclus si acest ingredient “importat” din America. Pentru ca supa sa fie mai groasa, se adauga cateva feliute subtiri de cartofi.
Pe langa reteta de baza, au “rasarit” si altele, gulasul depasind de mult granitele Ungariei (nu trebuie sa mai spun ca s-a aciuat si in Ardealul nostru). Asa se face ca in Italia se serveste gulas cu gnocchi (o interesanta mixtura a doua spatii culinare – maghiar si italian), ce are mai mult consistenta unei tocane decat a unei supe. “Birkagulyás” este gulasul din carne de berbec, iar cel tiganesc (“ciganygulyás”) este un amestec inedit de legume si diferite feluri de carne: maruntaie de porc, carne de berbec sau sunca. Calator prin Slovacia, la momente festive vei fi servit cu un anumit fel de gulas, cu o consistenta mai groasa decat a unei supe obisnuite, asa cum era preparat de partizani in cel de-al doilea razboi mondial. In tarile germanice, acelasi gulas se pregateste cu carnati.



Eu fac destul de des gulas - fie supa, fie mancarica. Ambele retete le am de la o doamna din Sfantu Gheorghe si-s foarte bune!

Pentru supa de gulas avem nevoie de:
- 400 g carne vita buna taiata cuburi
- 500 g cartofi taiati cuburi
- 2-3 morcovi taiati
- 2-3 patrunjei radacina taiati
- 2 ardei grasi verzi taiati
- 1 rosie cojita si taiata
- 2 cepe taiate marunt
- cativa catei de usturoi
- 1 lingurita paprica iute
- ½ lingurita chimion
- sare
- "galuste mici" din aluat care se fac din: 1 ou, 2 linguri cu varf faina.

Am tocat ceapa - pe care am calit-o in putin ulei de masline:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704639525.jpg

Am avut o bucata de pulpa de vita foarte buna:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704646895.jpg

Am taiat carnea cuburi:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-12670468348.jpg

Adaug peste ceapa calita cubuletele de carne (fara apa) pana cand carnea se inchide la culoare:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704690468.jpg

Apoi adaug apa clocotita:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704698301.jpg

Tot timpul scot spuma:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-12670470354.jpg

Cat fierbe carnea, toc cubulete ardeii si morcovii, rad patrunjeii si pisez usturoiul:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704710975.jpg

#2 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 24 February 2010 - 11:50 PM

Cartofii taiati cuburi:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704769301.jpg

Cand carnea este fiarta pe jumatate adaug legumele:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704775875.jpg

Adaug chimion si parika:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704781883.jpg

Cat timp fierb legumele, fac aluatul pentru "galuste". Faina si oul se amesteca:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704784716.jpg

Peste aluat presar piper macinat si-l inglobez, apoi fac rulade subtiri cat tigara si cu varful cutitului tai din ea "galustele mici din aluat" si le arunc in supa cand este aproape gata:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-12670478971.jpg

Rosia o tai cuburi si-o adaug in supa la final, lasand sa mai clocoteasca doar cateva minute:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704796436.jpg

Se serveste calda, alaturi de ardei iuti (daca doriti):

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704803192.jpg

Este aromata si foarte satioasa, ne place foarte mult supa astfel preparata. Care doreste? :violent1:

Imagine atasata: monthly_02_2010/post-46-126704815682.jpg

#3 Useril este offline   Carmella 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 26 February 2010 - 04:18 PM

O minunatie e supa asta, iar pozele tale sint indecent de apetisante :wasted:
Eu pun la final condimentele dar pisate in mojar, musai chimen dar si ienibahar, piper, un cuisor, nitica scortisoara si o bucatica mica de foaie de dafin. Si, normal, boiaua dulce si iute. Aaa, si nu pun galuste deloc.

#4 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 February 2010 - 04:25 PM

Vezi postareaCarmella, la 26 February 2010 - 04:18 PM, a spus:

O minunatie e supa asta, iar pozele tale sint indecent de apetisante :lol:
Eu pun la final condimentele dar pisate in mojar, musai chimen dar si ienibahar, piper, un cuisor, nitica scortisoara si o bucatica mica de foaie de dafin. Si, normal, boiaua dulce si iute. Aaa, si nu pun galuste deloc.



:wacko: Multumesc pentru aprecieri si sugestii! O sa-ncerc si eu sa mai adaug condimente, sa vedem ce iese. :lol: Da' la galuste nu renunt, ca-i plac prea mult jupanului! :wasted:

#5 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 26 February 2010 - 05:15 PM

Foarte apetisanta supa ta gulas! :drool: Eu chiar ieri am facut o ciorbita de cartofi, dar demult n-am mai facut gulas mancarica. Mi-ai dat o idee grozava. Sa vad daca oi putea cumpara niste carne de vita ca tare mi-e pofta. Tre' sa cumpar carnea pe ascuns, nu ma lasa consortu', zice ca nu-i sanatos sa mancam carne rosie. :unsure: Insa daca-i gatita si pusa in farfurie, n-o deosebeste de cea de porc si mananca tot fara sa faca mofturi. =))

#6 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 26 February 2010 - 08:38 PM

Vezi postarealaura_lala, la 26 February 2010 - 05:15 PM, a spus:

Foarte apetisanta supa ta gulas! =)) Eu chiar ieri am facut o ciorbita de cartofi, dar demult n-am mai facut gulas mancarica. Mi-ai dat o idee grozava. Sa vad daca oi putea cumpara niste carne de vita ca tare mi-e pofta. Tre' sa cumpar carnea pe ascuns, nu ma lasa consortu', zice ca nu-i sanatos sa mancam carne rosie. :drool: Insa daca-i gatita si pusa in farfurie, n-o deosebeste de cea de porc si mananca tot fara sa faca mofturi. :)



:) Mai stiu eu pe careva cu toane de astea - o verisoara de-a mea nu manca porc cu nici un chip. Un unchi de-al meu face nu-s ce mancare si-i pune-n strachina.
Vara-mea: ai pus porc!
Unchiu': de ce-as pune porc, daca tu nu mananci asa ceva? Vezi ca-i carne de vita!
Vara-mea se uita stramb la el, la farfurie si intr-un final da atacu'. A lins-prelins 2 strachini de tocana. La final, cand unchi-miu ii zice ce-a mancat, vara-mea ii zice: sa mai faci si alta data! :)

Eu cred ca poti incerca sa faci supa asta si cu carne de porc, daca sotul nu vrea carne de vita sub nici un chip! N-o sa aiba acelasi gust, asta-i clar, dar macar iti faci o pofta! :unsure:

#7 Useril este offline   sacramento 

  • Bucatar
  • PipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 79
  • Inregistrat: 06-December 09

Postat 27 February 2010 - 06:57 AM

Vezi postarealaura_lala, la 26 February 2010 - 05:15 PM, a spus:

Foarte apetisanta supa ta gulas! :D Eu chiar ieri am facut o ciorbita de cartofi, dar demult n-am mai facut gulas mancarica. Mi-ai dat o idee grozava. Sa vad daca oi putea cumpara niste carne de vita ca tare mi-e pofta. Tre' sa cumpar carnea pe ascuns, nu ma lasa consortu', zice ca nu-i sanatos sa mancam carne rosie. =)) Insa daca-i gatita si pusa in farfurie, n-o deosebeste de cea de porc si mananca tot fara sa faca mofturi. :P


Off topic: stiu ca nu e indicata vita la colesterol,dar nu-i mai nesanatos porcul decit vita?

On topic:am facut si eu azi ceva intre supa si tocana gulas.Oricum tare buna a fost!

#8 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 27 February 2010 - 02:09 PM

Vezi postareaFoxyy, la 26 February 2010 - 08:38 PM, a spus:

...
:D Mai stiu eu pe careva cu toane de astea - o verisoara de-a mea nu manca porc cu nici un chip. Un unchi de-al meu face nu-s ce mancare si-i pune-n strachina.
Vara-mea: ai pus porc!
Unchiu': de ce-as pune porc, daca tu nu mananci asa ceva? Vezi ca-i carne de vita!
Vara-mea se uita stramb la el, la farfurie si intr-un final da atacu'. A lins-prelins 2 strachini de tocana. La final, cand unchi-miu ii zice ce-a mancat, vara-mea ii zice: sa mai faci si alta data! :)

Eu cred ca poti incerca sa faci supa asta si cu carne de porc, daca sotul nu vrea carne de vita sub nici un chip! N-o sa aiba acelasi gust, asta-i clar, dar macar iti faci o pofta! :)


Noooo, nici vorba! Io vreau cu carne de vita! :) Vreau gustul original!
Eu sunt ca vara-ta dar cu carnea de miel si de oaie. Insa pe mine nu ma poate insela nimeni, imi miroase de la un kilometru. Deh, e o trauma din copilarie. :)

Vezi postareasacramento, la 27 February 2010 - 06:57 AM, a spus:

...
Off topic: stiu ca nu e indicata vita la colesterol,dar nu-i mai nesanatos porcul decit vita?

On topic:am facut si eu azi ceva intre supa si tocana gulas.Oricum tare buna a fost!


N-are barbatu-miu probleme cu colesterolul. Cred ca e un fel de idee fixa. :D Noi oricum nu suntem mari mancatori de carne si eu incerc sa fie meniul cat mai variat. In ziua de azi chiar nu stiu ce e mai sanatos ori mai nesanatos, prefer sa nu ma gandesc prea mult la ceea ce contine carnea ce-o mancam, din pacate multi dintre noi suntem limitati la ceea ce se gaseste in magazine. :(

#9 Useril este offline   pansy 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 177
  • Inregistrat: 05-February 10
  • Locationbucuresti

Postat 04 March 2010 - 02:52 AM

carnea de vita are mai putin colesterol decat cea de pui.sotul meu are colesterol si are voie de la doctor sa manace vita.chiar ii este recomandata ca si carne,alaturi de pieptul de pui,dar in al doilea rand..cred ca atunci cand ei fac socoteala colesterolului considera puiul ca intreg cu piele si pulpe,care sunt cele mai grase. de aceea cred ca a iesit rezulatatul asta.
am uitat foxy sa te felicit pentru documentarea asupra gulyasului.este interesant.nu stiam chestia cu pastorii.
culinareasa blogareasa
http://panseluta-violet.blogspot.com/

#10 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 04 March 2010 - 01:23 PM

Vezi postareapansy, la 04 March 2010 - 02:52 AM, a spus:

carnea de vita are mai putin colesterol decat cea de pui.sotul meu are colesterol si are voie de la doctor sa manace vita.chiar ii este recomandata ca si carne,alaturi de pieptul de pui,dar in al doilea rand..cred ca atunci cand ei fac socoteala colesterolului considera puiul ca intreg cu piele si pulpe,care sunt cele mai grase. de aceea cred ca a iesit rezulatatul asta.
am uitat foxy sa te felicit pentru documentarea asupra gulyasului.este interesant.nu stiam chestia cu pastorii.

Multumesc, Pansy! :tongue3: Si pentru aprecieri dar si pentru informatiile legate de carnuri!

#11 Useril este offline   laura_lala 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 1,128
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationPortugalia

Postat 07 March 2010 - 11:52 PM

Vezi postareapansy, la 04 March 2010 - 02:52 AM, a spus:

carnea de vita are mai putin colesterol decat cea de pui.sotul meu are colesterol si are voie de la doctor sa manace vita.chiar ii este recomandata ca si carne,alaturi de pieptul de pui,dar in al doilea rand..cred ca atunci cand ei fac socoteala colesterolului considera puiul ca intreg cu piele si pulpe,care sunt cele mai grase. de aceea cred ca a iesit rezulatatul asta.
am uitat foxy sa te felicit pentru documentarea asupra gulyasului.este interesant.nu stiam chestia cu pastorii.


Pansy, chiar ca bine venite explicatiile, mai ales la carnea de pui nu m-am gandit ca ar fi diferente intre piept si pulpe. Stiam doar de piele.

Foxyy am facut ieri seara gulashul mancarica, exact cum ai zis matale in reteta, da' fara zeama. :cheers: O minunatie, a mai ramas si pe astazi, am mancat eu ultimele 3 linguri, eu cu pisicu' ca si el a cerut. Imi pare rau ca n-am facut mai mult, sa stii ca daca sta o zi gusturile se intrepatrund si e si mai gustos.
Cu ocazia asta mi-am satisfacut partial pofta de carne de vaca, urmeaza o salata de boeuf!

Portia mea:

Imagine atasata: monthly_03_2010/post-97-126799864352.jpg

#12 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 08 March 2010 - 08:45 PM

Vezi postarealaura_lala, la 07 March 2010 - 11:52 PM, a spus:

Pansy, chiar ca bine venite explicatiile, mai ales la carnea de pui nu m-am gandit ca ar fi diferente intre piept si pulpe. Stiam doar de piele.
Foxyy am facut ieri seara gulashul mancarica, exact cum ai zis matale in reteta, da' fara zeama. :rolleyes: O minunatie, a mai ramas si pe astazi, am mancat eu ultimele 3 linguri, eu cu pisicu' ca si el a cerut. Imi pare rau ca n-am facut mai mult, sa stii ca daca sta o zi gusturile se intrepatrund si e si mai gustos.
Cu ocazia asta mi-am satisfacut partial pofta de carne de vaca, urmeaza o salata de boeuf!
Portia mea:


Ce bine-arata!!!! Imi place cum se vad condimentele foarte frumos in farfurie! Sa va fie de bine! :occasion15:
Zilele astea o sa vin si cu reteta de mancarica, sa vad cand o s-o prestez. Maine, cred :rolleyes:

#13 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 20 April 2010 - 10:59 PM

Cu mare, foarte mare intarziere, vin cu Mancarica de gulas.
Reteta o am de la aceeasi doamna care mi-a zis si de supa. Am facut mereu aceasta reteta si intotdeauna s-a dus mancarica, de parca nici n-a fost! Iese extraordinar de gustoasa!
Ingrediente:
- 50 gr unt
- 1 kg muschi de vita taiata cuburi
- 2 cepe mari taiate cuburi
- 100 gr costita
- paprica dulce 2 linguri
- 1/4 lingurita chimion
- 4 pahare apa fierbinte
- 2 catei de usturoi taiati marunt
- 4 rosii taiate
- 1 kg cartofi taiati cuburi
- 2 ardei grasi taiati (eu am pus din 3 ardei cate o parte)
- sare

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-12717958488.jpg

Intr-o cratita am pus ceapa, usturoiul, costita - toate taiate, precum si untul:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179595061.jpg

Dupa ce s-au calit, am adaugat cuburile de carne si le-am prajit putin:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179603641.jpg

Cat s-a prajit carnea, am taiat ardeii si cartofii. Din fiecare ardei am pus cam 3/4, am vrut sa am din toate culorile in final, dar sa fie totusi, aproximativ, 2 ardei:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179609288.jpg

Peste carne am turnat chimen, sarea si boia:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179625153.jpg

Am turnat rand pe rand canile cu apa:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179641318.jpg

Au urmat ardeii:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179654076.jpg

Si cartofii:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179667564.jpg

Dupa ce s-au fiert toate ingredientele, am pus rosiile tocate:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179678783.jpg

Se serveste alaturi de ardei iute, daca vi se pare ca nu-i suficient de aromata mancarica:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179700666.jpg

Se vede ca e densa mancarica. Nu-mi place sa fie mai curgatoare - mai bine fac supa de gulas! :appl:

Imagine atasata: monthly_04_2010/post-46-127179715615.jpg

Pofta buna! :thumleft:

#14 Useril este offline   zerda 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Green
  • Postari: 6,005
  • Inregistrat: 04-January 10
  • LocationBucuresti

Postat 21 April 2010 - 05:29 PM

Foxxy, fata de prezentarea pe care ai facut-o gulasului, eu inclin sa cred ca s-a dezvoltat o data cu evolutia societatii!! In plin Ev mediu, nu existau rosii, asa cum bine spui tu, dar nu existau nici ardei, verzi sau iuti( din care sa se faca paprica dulce sau iute) si nici cartofi, toate astea fiind aduse din America dupa 1492 cand a ajuns Columb pe acolo. Asta ca sa incercam sa descoperim care era prima varianta de gulas, fara rosii, ardei si cartofi!
Iar raspandirea gulasului se datoreaza imperiului habsburgic, respectiv austro-ungar care se intindea si in Transilvania.
Nu trezi niciodata un tigru care doarme!

#15 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 21 April 2010 - 08:25 PM

Vezi postareazerda, la 21 April 2010 - 05:29 PM, a spus:

Foxxy, fata de prezentarea pe care ai facut-o gulasului, eu inclin sa cred ca s-a dezvoltat o data cu evolutia societatii!! In plin Ev mediu, nu existau rosii, asa cum bine spui tu, dar nu existau nici ardei, verzi sau iuti( din care sa se faca paprica dulce sau iute) si nici cartofi, toate astea fiind aduse din America dupa 1492 cand a ajuns Columb pe acolo. Asta ca sa incercam sa descoperim care era prima varianta de gulas, fara rosii, ardei si cartofi!
Iar raspandirea gulasului se datoreaza imperiului habsburgic, respectiv austro-ungar care se intindea si in Transilvania.



Zerda, am mai gasit cateva informatii, intr-un pdf din calculatorul meu:

Cuvantul "goulach" provine din ungurescul "gulyàs" care desemna, demult, meseria de vacar. In gastronomia maghiara, "gulyàs" este o supa pe baza de carne de vita sau de miel, de legume si de mici paste sau galusti. Dar aceasta tocanita de carne cu paprika pe care o desemnam in Franta prin "goulache" si in Romania prin "gulas" poarta de fapt numele de "pörkölt" in bucataria ungureasca. Exista, astfel, "pörkölt" de vitel, de vita, de porc, de miel, de pui sau iepure.

In Evul Mediu probabil ca mancarea / supa era facuta cu legumele ce se gaseau in pusta / livada. Care-or fi fost alea, habar n-am.... Poate ne ajuta careva mai priceput la istorie / gastronomie.

#16 Useril este offline   Cristina 

  • Regina Lamâilor
  • PipPipPipPip
  • Grup: Crimson
  • Postari: 907
  • Inregistrat: 25-November 09
  • LocationDown Under

Postat 18 June 2010 - 11:50 PM

Foxyy reteta ta de gulas a fost executata - nu de mine :-h eu am testat-o numai - a fost delicioasa - si s-a terminat repede de tot :(

#17 Useril este offline   Foxyy 

  • Moderator
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09
  • Location: H P

Postat 19 June 2010 - 01:24 PM

Vezi postareaCristina, la 18 June 2010 - 11:50 PM, a spus:

Foxyy reteta ta de gulas a fost executata - nu de mine :floare: eu am testat-o numai - a fost delicioasa - si s-a terminat repede de tot :lol:


Nu conteaza cine a facut-o, important e ca v-a placut! :scratch:

#18 Useril este offline   adi_edi 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,652
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationToronto

Postat 12 February 2024 - 10:29 PM

Am zis sa nu treaca si februarie fara sa vorbim despre mancare 😛. Am facut ieri gulas (mancarica), eu de obicei nu pun cartofi ca prefer galustele asa ca si restul familiei suporta consecintele 🤣. Am cumparat de la magazinul unguresc carne de vita gata taiata pentru tocana, a iesit o minunatie, parol 😁!

Imagini atasate

  • Imagine atasata: monthly_02_2024/post-192-0-55668000-1707769643.jpg


#19 Useril este offline   clau_ash 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 968
  • Inregistrat: 05-February 10
  • LocationIsrael

Postat 12 February 2024 - 10:40 PM

Oailei arata minunat, si eu sunt moarta dupa galustile astea 🤪🤪

#20 Useril este offline   mino 

  • Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,866
  • Inregistrat: 04-December 09
  • LocationAcasa

Postat 19 February 2024 - 04:42 PM

Ce bine arata gulasul, sa va fie de bine! Eu nu ma omor dupa el!

Arata acest topic


  • 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

6 useri citesc topicul
0 membri, 6 vizitatori, 0 utilizatori anonimi