Gulas (supa si / sau mancarica) fel de mancare inspirat din bucataria ungureasca
#1
Postat 24 February 2010 - 11:40 PM
Supa de gulas facuta de mine ultima oara:
Gulasul din pusta
S-a nascut in pustele Ungariei, in plin Ev Mediu, numele sau fiind imprumutat de la ocupatia umila a celor care obisnuiau sa-si astampere foamea cu aceasta mancare consistenta. “Gulyás” erau numiti pastorii de vite care-si manau turmele spre marile targuri din Moravia sau Viena. Gulasul era supa cea mai satioasa si cea mai usor de incropit, caci tot timpul se gasea cate o vita mai bolnavicioasa care nu putea sa tina pasul cu celelalte. Se manca cu linguri din lemn, mai multi infometati impartind acelasi vas. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, gulasul s-a transformat dintr-un fel de mancare umil intr-unul pe placul nobililor, atunci cand Regele Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat traditional unguresc.
Traditie si modernism
Pentru a prepara un gulas picant, cum poti gasi doar in pusta ungara, sunt necesare cateva ingrediente de baza: carne de vita, ceapa, ardei iuti si pudra de paprika. Pentru aroma se adauga frunze de dafin, cimbru, putin vin alb sau otet. Rosiile nu fac parte din reteta originala, desi exista in prezent retete care au inclus si acest ingredient “importat” din America. Pentru ca supa sa fie mai groasa, se adauga cateva feliute subtiri de cartofi.
Pe langa reteta de baza, au “rasarit” si altele, gulasul depasind de mult granitele Ungariei (nu trebuie sa mai spun ca s-a aciuat si in Ardealul nostru). Asa se face ca in Italia se serveste gulas cu gnocchi (o interesanta mixtura a doua spatii culinare – maghiar si italian), ce are mai mult consistenta unei tocane decat a unei supe. “Birkagulyás” este gulasul din carne de berbec, iar cel tiganesc (“ciganygulyás”) este un amestec inedit de legume si diferite feluri de carne: maruntaie de porc, carne de berbec sau sunca. Calator prin Slovacia, la momente festive vei fi servit cu un anumit fel de gulas, cu o consistenta mai groasa decat a unei supe obisnuite, asa cum era preparat de partizani in cel de-al doilea razboi mondial. In tarile germanice, acelasi gulas se pregateste cu carnati.
Eu fac destul de des gulas - fie supa, fie mancarica. Ambele retete le am de la o doamna din Sfantu Gheorghe si-s foarte bune!
Pentru supa de gulas avem nevoie de:
- 400 g carne vita buna taiata cuburi
- 500 g cartofi taiati cuburi
- 2-3 morcovi taiati
- 2-3 patrunjei radacina taiati
- 2 ardei grasi verzi taiati
- 1 rosie cojita si taiata
- 2 cepe taiate marunt
- cativa catei de usturoi
- 1 lingurita paprica iute
- ½ lingurita chimion
- sare
- "galuste mici" din aluat care se fac din: 1 ou, 2 linguri cu varf faina.
Am tocat ceapa - pe care am calit-o in putin ulei de masline:
Am avut o bucata de pulpa de vita foarte buna:
Am taiat carnea cuburi:
Adaug peste ceapa calita cubuletele de carne (fara apa) pana cand carnea se inchide la culoare:
Apoi adaug apa clocotita:
Tot timpul scot spuma:
Cat fierbe carnea, toc cubulete ardeii si morcovii, rad patrunjeii si pisez usturoiul:
#2
Postat 24 February 2010 - 11:50 PM
Cand carnea este fiarta pe jumatate adaug legumele:
Adaug chimion si parika:
Cat timp fierb legumele, fac aluatul pentru "galuste". Faina si oul se amesteca:
Peste aluat presar piper macinat si-l inglobez, apoi fac rulade subtiri cat tigara si cu varful cutitului tai din ea "galustele mici din aluat" si le arunc in supa cand este aproape gata:
Rosia o tai cuburi si-o adaug in supa la final, lasand sa mai clocoteasca doar cateva minute:
Se serveste calda, alaturi de ardei iuti (daca doriti):
Este aromata si foarte satioasa, ne place foarte mult supa astfel preparata. Care doreste?
#3
Postat 26 February 2010 - 04:18 PM
Eu pun la final condimentele dar pisate in mojar, musai chimen dar si ienibahar, piper, un cuisor, nitica scortisoara si o bucatica mica de foaie de dafin. Si, normal, boiaua dulce si iute. Aaa, si nu pun galuste deloc.
#4
Postat 26 February 2010 - 04:25 PM
Carmella, la 26 February 2010 - 04:18 PM, a spus:
Eu pun la final condimentele dar pisate in mojar, musai chimen dar si ienibahar, piper, un cuisor, nitica scortisoara si o bucatica mica de foaie de dafin. Si, normal, boiaua dulce si iute. Aaa, si nu pun galuste deloc.
Multumesc pentru aprecieri si sugestii! O sa-ncerc si eu sa mai adaug condimente, sa vedem ce iese. Da' la galuste nu renunt, ca-i plac prea mult jupanului!
#5
Postat 26 February 2010 - 05:15 PM
#6
Postat 26 February 2010 - 08:38 PM
laura_lala, la 26 February 2010 - 05:15 PM, a spus:
Mai stiu eu pe careva cu toane de astea - o verisoara de-a mea nu manca porc cu nici un chip. Un unchi de-al meu face nu-s ce mancare si-i pune-n strachina.
Vara-mea: ai pus porc!
Unchiu': de ce-as pune porc, daca tu nu mananci asa ceva? Vezi ca-i carne de vita!
Vara-mea se uita stramb la el, la farfurie si intr-un final da atacu'. A lins-prelins 2 strachini de tocana. La final, cand unchi-miu ii zice ce-a mancat, vara-mea ii zice: sa mai faci si alta data!
Eu cred ca poti incerca sa faci supa asta si cu carne de porc, daca sotul nu vrea carne de vita sub nici un chip! N-o sa aiba acelasi gust, asta-i clar, dar macar iti faci o pofta!
#7
Postat 27 February 2010 - 06:57 AM
laura_lala, la 26 February 2010 - 05:15 PM, a spus:
Off topic: stiu ca nu e indicata vita la colesterol,dar nu-i mai nesanatos porcul decit vita?
On topic:am facut si eu azi ceva intre supa si tocana gulas.Oricum tare buna a fost!
#8
Postat 27 February 2010 - 02:09 PM
Foxyy, la 26 February 2010 - 08:38 PM, a spus:
Mai stiu eu pe careva cu toane de astea - o verisoara de-a mea nu manca porc cu nici un chip. Un unchi de-al meu face nu-s ce mancare si-i pune-n strachina.
Vara-mea: ai pus porc!
Unchiu': de ce-as pune porc, daca tu nu mananci asa ceva? Vezi ca-i carne de vita!
Vara-mea se uita stramb la el, la farfurie si intr-un final da atacu'. A lins-prelins 2 strachini de tocana. La final, cand unchi-miu ii zice ce-a mancat, vara-mea ii zice: sa mai faci si alta data!
Eu cred ca poti incerca sa faci supa asta si cu carne de porc, daca sotul nu vrea carne de vita sub nici un chip! N-o sa aiba acelasi gust, asta-i clar, dar macar iti faci o pofta!
Noooo, nici vorba! Io vreau cu carne de vita! Vreau gustul original!
Eu sunt ca vara-ta dar cu carnea de miel si de oaie. Insa pe mine nu ma poate insela nimeni, imi miroase de la un kilometru. Deh, e o trauma din copilarie.
sacramento, la 27 February 2010 - 06:57 AM, a spus:
Off topic: stiu ca nu e indicata vita la colesterol,dar nu-i mai nesanatos porcul decit vita?
On topic:am facut si eu azi ceva intre supa si tocana gulas.Oricum tare buna a fost!
N-are barbatu-miu probleme cu colesterolul. Cred ca e un fel de idee fixa. Noi oricum nu suntem mari mancatori de carne si eu incerc sa fie meniul cat mai variat. In ziua de azi chiar nu stiu ce e mai sanatos ori mai nesanatos, prefer sa nu ma gandesc prea mult la ceea ce contine carnea ce-o mancam, din pacate multi dintre noi suntem limitati la ceea ce se gaseste in magazine.
#9
Postat 04 March 2010 - 02:52 AM
am uitat foxy sa te felicit pentru documentarea asupra gulyasului.este interesant.nu stiam chestia cu pastorii.
http://panseluta-violet.blogspot.com/
#10
Postat 04 March 2010 - 01:23 PM
pansy, la 04 March 2010 - 02:52 AM, a spus:
am uitat foxy sa te felicit pentru documentarea asupra gulyasului.este interesant.nu stiam chestia cu pastorii.
Multumesc, Pansy! Si pentru aprecieri dar si pentru informatiile legate de carnuri!
#11
Postat 07 March 2010 - 11:52 PM
pansy, la 04 March 2010 - 02:52 AM, a spus:
am uitat foxy sa te felicit pentru documentarea asupra gulyasului.este interesant.nu stiam chestia cu pastorii.
Pansy, chiar ca bine venite explicatiile, mai ales la carnea de pui nu m-am gandit ca ar fi diferente intre piept si pulpe. Stiam doar de piele.
Foxyy am facut ieri seara gulashul mancarica, exact cum ai zis matale in reteta, da' fara zeama. O minunatie, a mai ramas si pe astazi, am mancat eu ultimele 3 linguri, eu cu pisicu' ca si el a cerut. Imi pare rau ca n-am facut mai mult, sa stii ca daca sta o zi gusturile se intrepatrund si e si mai gustos.
Cu ocazia asta mi-am satisfacut partial pofta de carne de vaca, urmeaza o salata de boeuf!
Portia mea:
#12
Postat 08 March 2010 - 08:45 PM
laura_lala, la 07 March 2010 - 11:52 PM, a spus:
Foxyy am facut ieri seara gulashul mancarica, exact cum ai zis matale in reteta, da' fara zeama. O minunatie, a mai ramas si pe astazi, am mancat eu ultimele 3 linguri, eu cu pisicu' ca si el a cerut. Imi pare rau ca n-am facut mai mult, sa stii ca daca sta o zi gusturile se intrepatrund si e si mai gustos.
Cu ocazia asta mi-am satisfacut partial pofta de carne de vaca, urmeaza o salata de boeuf!
Portia mea:
Ce bine-arata!!!! Imi place cum se vad condimentele foarte frumos in farfurie! Sa va fie de bine!
Zilele astea o sa vin si cu reteta de mancarica, sa vad cand o s-o prestez. Maine, cred
#13
Postat 20 April 2010 - 10:59 PM
Reteta o am de la aceeasi doamna care mi-a zis si de supa. Am facut mereu aceasta reteta si intotdeauna s-a dus mancarica, de parca nici n-a fost! Iese extraordinar de gustoasa!
Ingrediente:
- 50 gr unt
- 1 kg muschi de vita taiata cuburi
- 2 cepe mari taiate cuburi
- 100 gr costita
- paprica dulce 2 linguri
- 1/4 lingurita chimion
- 4 pahare apa fierbinte
- 2 catei de usturoi taiati marunt
- 4 rosii taiate
- 1 kg cartofi taiati cuburi
- 2 ardei grasi taiati (eu am pus din 3 ardei cate o parte)
- sare
Intr-o cratita am pus ceapa, usturoiul, costita - toate taiate, precum si untul:
Dupa ce s-au calit, am adaugat cuburile de carne si le-am prajit putin:
Cat s-a prajit carnea, am taiat ardeii si cartofii. Din fiecare ardei am pus cam 3/4, am vrut sa am din toate culorile in final, dar sa fie totusi, aproximativ, 2 ardei:
Peste carne am turnat chimen, sarea si boia:
Am turnat rand pe rand canile cu apa:
Au urmat ardeii:
Si cartofii:
Dupa ce s-au fiert toate ingredientele, am pus rosiile tocate:
Se serveste alaturi de ardei iute, daca vi se pare ca nu-i suficient de aromata mancarica:
Se vede ca e densa mancarica. Nu-mi place sa fie mai curgatoare - mai bine fac supa de gulas!
Pofta buna!
#14
Postat 21 April 2010 - 05:29 PM
Iar raspandirea gulasului se datoreaza imperiului habsburgic, respectiv austro-ungar care se intindea si in Transilvania.
#15
Postat 21 April 2010 - 08:25 PM
zerda, la 21 April 2010 - 05:29 PM, a spus:
Iar raspandirea gulasului se datoreaza imperiului habsburgic, respectiv austro-ungar care se intindea si in Transilvania.
Zerda, am mai gasit cateva informatii, intr-un pdf din calculatorul meu:
Cuvantul "goulach" provine din ungurescul "gulyàs" care desemna, demult, meseria de vacar. In gastronomia maghiara, "gulyàs" este o supa pe baza de carne de vita sau de miel, de legume si de mici paste sau galusti. Dar aceasta tocanita de carne cu paprika pe care o desemnam in Franta prin "goulache" si in Romania prin "gulas" poarta de fapt numele de "pörkölt" in bucataria ungureasca. Exista, astfel, "pörkölt" de vitel, de vita, de porc, de miel, de pui sau iepure.
In Evul Mediu probabil ca mancarea / supa era facuta cu legumele ce se gaseau in pusta / livada. Care-or fi fost alea, habar n-am.... Poate ne ajuta careva mai priceput la istorie / gastronomie.
#16
Postat 18 June 2010 - 11:50 PM
#17
Postat 19 June 2010 - 01:24 PM
#18
Postat 12 February 2024 - 10:29 PM
Imagini atasate
#19
Postat 12 February 2024 - 10:40 PM
#20
Postat 19 February 2024 - 04:42 PM