Despre gradinarit ...agricultura :D
#141
Postat 09 September 2011 - 08:54 PM
Ieri am facut si bulion din 6 kg de rosii.Daca ne-ar mai lasa vremea,as mai avea inca vreo 20 kg de rosii care acum astepta sa se coaca.
10 kg s-au mancat.
Vinete am pus in congelator,am dat la toti prietenii si am mancat toata vara pe saturate.
E prima data cand am avut atatea rosii si vinete.
Ma declar multumita .
rasplata toamnei.JPG (278.45K)
Number of downloads: 1
Moca si Foca inspecteaza recolta.
Maya,cred ca se vad si pattisonii.Multumesc inca o data.
I-am cules in toate stadiile.Am pus pattisoni in floare la murat.
P1220107.JPG (102.75K)
Number of downloads: 0
P1220108.JPG (102.85K)
Number of downloads: 0
http://povesticulinare.blogspot.com/
#142
Postat 09 September 2011 - 09:52 PM
#143
Postat 09 September 2011 - 10:16 PM
#144
Postat 09 September 2011 - 11:48 PM
I love Foca and Moca! Tare faine, fetele!
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#145
Postat 10 September 2011 - 08:59 AM
#146
Postat 10 September 2011 - 12:05 PM
Lapona Enigel, la 09 September 2011 - 09:52 PM, a spus:
Atmosfera e deja de toamna tarzie.
Lumina o aseaman oarecum cu cea din Toscana ,pe care nu am vazut-o decat in filme.
Ratele intregesc povestea mea de vara .
O vara ca-n povesti care mi-a umplut sfletul .
stella, la 09 September 2011 - 10:16 PM, a spus:
Multumesc Stellina .
Maya, la 09 September 2011 - 11:48 PM, a spus:
I love Foca and Moca! Tare faine, fetele!
Robertii ,
S-au facut si s-au intins in gradina ca Zburatorii.
Am si pus ce-i drept vreo 15 cuiburi .
Am in congelator cateva pungi cu dovlecel dat pe razatoare si cu marar verde in fiecare punga.Asa ca la iarna,doar il pun in oala .
Eataly, la 10 September 2011 - 08:59 AM, a spus:
Etally,
Tare greu m-am apucat iar de poze si de postat.
In vara asta am trait intens ....pe alta planeta .
Se vede ca a dat frigul de o saptamana .
Cat despre sange,se pare ca i-am auzit chemarea .
http://povesticulinare.blogspot.com/
#147
Postat 24 September 2011 - 11:15 PM
Am luat si un mega-zuchinni care s-a transformat intr-un castron de chiftele,multe chiftele .Mai sunt cativa la planta,dar nu stiu ce ii mananca;oare sunt iepuri?Ca doi(zuchinni) mititei i-am rupt si aruncat ca era muscat din ei
_MG_0168.JPG (399.55K)
Number of downloads: 0
Si niste flori pt doamne
_MG_0170.JPG (370.49K)
Number of downloads: 0
#150
Postat 15 January 2012 - 12:35 PM
Este 6x3 metri.
sera (1).jpg (743.84K)
Number of downloads: 0
sera (2).jpg (484.17K)
Number of downloads: 0
sera (3).jpg (476.16K)
Number of downloads: 0
sera (4).jpg (431.16K)
Number of downloads: 0
E din folie rezistenta. Arata foarte bine si acum. Folia am comandat-o de pe net si e special pentru chestii de genul asta.
Rezistenta la vreme/soare, ploaie, ninsoare si UV. Interiorul e facut din lemn de la Baumarkt si din niste palete desfacute de Dan the Builder
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#151
Postat 15 January 2012 - 12:48 PM
#152
Postat 18 March 2012 - 09:57 AM
Ok, pt melcii fara chochilie stiu ce sa fac,da ce fac cu astia, cum scap de ei?.
#153
Postat 18 March 2012 - 11:08 AM
Singura metoda pe care o luam in considerare, deocamdata, e sa tinem una-doua-trei ratuste, care sa-i savureze.
Pana-n iarna, cand a dat gerul, noi a trebuit sa tot facem slalom printre melci de toate felurile (cu si fara cochilie) si de toate culorile, ca am fi avut mustrari de constiinta sa-i calcam.
Asa ca astept si eu idei de la doamnele care au exterminat pasnic melcii.
#154
Postat 19 March 2012 - 02:37 PM
Eu, viteaza, saptamana trecuta m-am pus si am sapat o bucatica de pamant unde as vrea sa-mi fac un pic de orto. Azi ma dusei la 'specialist' sa-l intreb ce si cum. Mare mi-a fost mirarea cand mi-a zis ca am gresit. Ar fi trebuit intai sa folosesc un 'dizerbant' (asa se zice in romaneste?), sa astept doua saptamani, sa dau cu un ingrasamant si iar un rand de dizerbant. Abia dupa aceea sa ma apuc de gradinita.
Da' eu de unde sa stiu? Ca mama ma crescu la bloc, intre betoane. Eu bunavointa am. Deja mi-am cumparat rasad, seminte si chiar vroiam sa ma mai aprovizionez cu cate ceva, da' acum parca mi-a dat cu sapa peste picioare. Ce ma oftic!
Eu chiar ma vedeam saptamana aceasta cu gradinita facuta. Acum, ioc!
Daca ingrasaminte am tot vazut peste tot si de toate natiile, despre 'dizerbantul' asta nu stiu nimic. Atata m-am informat, daca face rau la florile si copacii care-i am deja. Mi-a zis ca atata timp cat nu le ating frunzele, nu vor fi probleme. Sa speram ca va fi asa cum a zis specialistul.
Acum nu-mi ramane decat sa vad cu ce se mananca 'dizerbantul' asta.
#155
Postat 19 March 2012 - 02:48 PM
daca DA , eu una n-as folosi , ca poa' sa ramana urme in pamant si intra in plantele tale. Mai bine plivesti buruiana.
#156
Postat 19 March 2012 - 02:53 PM
Eu nu dau cu nimic, e clar ca am si buruieni, ca nici chef sa le piglui bucata cu bucata n-am, dar prefer buruieni decît chimicale.
Îngrasamînt natural (minerale, guano...etc), e bun înainte, dar daca nu ai pus, nu e mare bai, poti si dupa ce plantezi. De altfel scrie pe ambalaj ce, cum si cînd. Daca ai scapat o etapa, o iei pe urmatoarea si cu asta basta. Asa se învata
Ioana, melcii cu cochilie nu-s asa mari "pradatori" ca cei chelbosi
Pentru melci eu am Biomol ( din Baumarkt), pe baza de drojdie, grîu, fulgi de cartofi... mor satui si fericiti, si nu dauneaza pisicilor, pamîntului, rîmelor.... etc
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges
#157
Postat 19 March 2012 - 03:11 PM
Nici eu nu sunt de acord cu el. Ziceti sa-i dau inainte fara, nu? Ca tare as vrea sa nu-l folosesc.
Atunci, nici nu-i zic soatei... ca el e proierbicid. In mod normal e de acord cu mine, dar tinand cont ca 12 ani in curtea asta nu s-a facut absolut nimic si totul arata ca-n jungla, el si tata (care-i canta-n coarne) au decis ca alta solutie pe anul asta nu este. Urmand, bine-inteles, ca eu sa nu cultiv nimic anul asta.
Si cum eu nu eram de acord cu parerea lor m-am dus la specialist... si el a fost de acord cu tartorii mei. Mi-a zis ca dupa doua saptamani nu ar mai fi probleme pt ceea ce vreau eu sa cultiv. Mai avem un pic si-l credeam... bine ca m-ati tras de maneca.
Atunci pe bucatica mea nu da nimeni cu ierbicid, ca le tai manutele. Imi iau ingrasamant si alte seminte si plantute si trec la atac. Deabia astept!
#158
Postat 19 March 2012 - 03:15 PM
sorinadaniela, la 19 March 2012 - 02:37 PM, a spus:
Si noi suntem la fel. Dar nu cred ca-i musai s-asculti "specialistul", pentru ca s-ar putea ca specialistul sa fie obisnuit cu agricultura pe suprafete mari, unde e chiar greu sa smulgi buruienile una cate una. Si care urmareste, in principal, o recolta buna si rentabila, nu neaparat una sanatoasa.
Si noi aveam planuri ca din primavara asta sa facem o gradinita de legume, da' mai avem inca de curatat dupa vechii proprietari: au avut si cotet, si custi de iepuri, si alte tiganii de chiosculete (n-am reusit sa le demolam pe toate deocamdata). Cred ca stateau ca-n filmele lu' Kusturica.
Pana nu demolam tot, nu putem sa facem gradina. Ne-am facut si doua containere de compost (is gata unu-n toamna, unu-n primavara viitoare, cred), deci n-o sa folosim ingrasaminte din comert. Noua ne-a spus cineva, tot asa, "specialist", ca odata ce-ai folosit anumite ingrasaminte, pamantul n-o sa mai rodeasca fara ele, adica dau dependenta. Nu stiu daca-i valabil pentru toate, dar noi o sa-ncercam sa folosim chimicalele pe cat mai putin posibil.
Eu mi-am facut si rasaduri mai din timp: mararul si busuiocul crescusera super, aveau vreo 5 cm plantutele, cand mi s-a suparat una din pisici si a facut pisu peste ele. Deci o s-o iau de la capat.
#159
Postat 19 March 2012 - 03:33 PM
Myra, la 19 March 2012 - 03:15 PM, a spus:
Pana nu demolam tot, nu putem sa facem gradina.
Cum te inteleg... Mi-au zis vecinii ca atunci cand traia babuta gradina era un paradis plin de copaci si flori. Doar ca de cand ea a placat la azil nepotii (mostenitori) nu au mai mutat un pai. Totul s-a degradat pana a ajunge o jungla.
Nu stiu daca ma puteti crede, era ceva la 1 metru si jumatate inaltime de rugi si ierburi. Efectiv nu reuseam sa vedem pamantul. Avem cateva luni bune de cand muncim doar ca sa-l curatam.
La cererile disperate ale vecinilor, mai trecea cate unul din cand in cand si mai taia cate un copac si lasa totul jos pe pamant, nu-i ca lua nimic din ce taia. Si uite asa noi taiam rugii si ne trezeam cu mormane de ramuri si alte plante taiate... efectiv, nu ne venea sa credem ca e posibil asa ceva.
Si in toata nebunia asta, va vine sa credeti ca am curtea plina de lalele? Au boboci deja. Nici acum nu reusesc sa inteleg cum au rezistat. Trandafirii iar, sunt plini de frunze. Cum au putut toate plantutele astea sa reziste fara nici un fel de ajutor?
Sunt o multime de alte flori, care nici macar nu stiu cum se cheama care am vazut ca au inviat acum dupa iarna. Deabia astept sa vad ce mai iese in gradina mea.
#160
Postat 19 March 2012 - 03:57 PM
Eu am renuntat la compost, din frica de serparaie & sopîrlime Noi stam si linga padure. Nu, nu sint serpi otravitori si nici mari, dar dupa ce am vazut cum arata un cuib din compostul nasei lui Denise, era sa mor pe loc! Un valau de "spaghetti"
Sorina
Erbicidele, sa stii ca ramîn multi ani în pamînt. Folosite în mod repetata, pamintul ramine otravit, asta din punctul meu de vedere. E clar ca ai de munca muuuuuuuuuuuuuuuuult si bine. Odata/intr-un an, oricum nu ajunge, trebuie repetat... pastreaza-ti cel putin bucata unde pui "de-ale gurii". Te ocupi manual de ea.
-D'ale pisicilor-☀
"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges