Forum Culinar: Despre gradinarit - Forum Culinar

Salt la continut

• 46 Pagini +
  • « Prima
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Despre gradinarit ...agricultura :D

#281 Useril este offline   Carmella 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2,242
  • Inregistrat: 30-November 09

Postat 22 April 2012 - 11:50 PM

Mie in cele citeva luni de cind am locul unde m-am apucat de gradinarit (cica), mi s-a revelat puternic faptul ca cel mai mult din curtea mea imi place... iarba :floare: cel putin in momentul asta. Ma duc acolo cam de doua ori pe saptamina si schimbarile sint uriase de la zi la zi. Acum vreo 2 saptamini nu era nimic inverzit inca, iar azi curtea arata asa

Fisier atasat  iarba.jpg (461.15K)
Number of downloads: 0

Imi pare rau ca nu am facut poze si in detaliu, la fiecare pas e o incintare sa dai de tot soiul de ierburi, de floricele albe, roz, de care nu stiu cum se numesc, dar impreuna dau o imagine de rai.

O parte dintr-o gradinita (in stinga ierbii) unde se puneau inainte legume si eu am luat de bun lucrul asta si am plantat niste arpagic care a degenerat in ceapa verde, dar dupa ce o scot las livaduta in formare libera si nestingherita, poate doar niste floricele care respecta intimitatea pomisorilor. Azi i-am curatat de crengile uscate, am facut nitel coaching cu ei, sa stie ce au de facut pe viitor... adica flori si fructe :floare:

Fisier atasat  pomi.jpg (444.92K)

Un pomisor care-mi place tare mult, asta e ratacit in alta zona, unde am mai plantat niste pomisori sa-i tina de urit.

Fisier atasat  pom.jpg (479.94K)

Si via in cantitate excesiva... deja taiata si sapata. Dupa rodul din toamna asta o sa vedem de cita e nevoie, noi nefiind chiar asa de mari consumatori. Vecinii de alaturi au o intindere identica, aceleasi soiuri si spun ca scot cam 2000 l de vin pe an, pentru mine asta e factor de stres, asa ca o sa vedem ce facem cu ea. Va ramine, dar cu siguranta mult mai putina.

Fisier atasat  vie.jpg (512.25K)

Acum se vede ca mai sus, desi poza e facuta acum vreo 2 saptamini, parca, dar imaginea pe care eu am vazut-o prima data era cea de mai jos

Fisier atasat  vie 2011.jpg (231.63K)

Cum sa nu te indragostesti de asa un loc?! :floare:

Anul asta nu cred ca voi pune mare lucru in gradina, poate doar niste rosioare, dar voi continua cu ingrijirea pomilor si a viei pentru ca sint, deocamdata, singurele certitudini din curtea aceea, alaturi de iarba de la intrarea in curte, de fapt pe aproximativ 30-40% din lungimea terenului. In rest voi observa ce iese, ce nu iese, ce infloreste, ce rodeste, restul vor fi scoase/ taiate etc. Deci e un an de testare, cercetare si facut planuri, dar oricum o sa mai trec pe aici sa ma mai laud cu pomisorii mei si cu alte realizari :floare:

#282 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor
  • Grup: Moderators
  • Postari: 14,286
  • Inregistrat: 21-November 09
  • LocationTo, Piemonte, IT

Postat 23 April 2012 - 07:51 AM

Vezi postareaCarmen, la 22 April 2012 - 09:41 AM, a spus:

Anemone sunt!
Super plantele aromate! Frumos inconjurate...

Am banuit eu, ca am citit numele asta pe cutie, mersi.
Sunt pietre de Carrara, 25 de kg am cumparat de nu reuseam impreuna cu Marco sa punem sacul pe carut :(

Vezi postareaIoana, la 22 April 2012 - 10:27 AM, a spus:

foarte frumoase.
Imi place si coltul cu plante aromatice.Un dafin vreau si eu sa-mi iau,defapt vreau sa-mi iau mai multe.
Mi-a dat si mie mentea, in toamna am mai smuls din ea,dar vad ca a dat iarasi printre flori.

Ieri am semanant niste marar, sa vedem daca se prinde.

Mersi Ioana
Noi aveam dafin mare batrin in curte dar frigul din iarna asta l-a omorit, e tot uscat si i s-a crapat si coaja deci trebuie scos, de aceea l-am plantat pe asta sa vedem daca o sa creasca mare si tare si el :)

#283 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 23 April 2012 - 07:52 AM

Vezi postareaEllani, la 22 April 2012 - 12:44 PM, a spus:

Imi place si mie ideea de gradinita cu verdeata,Adriana!Nu ca nu mi-ar place si florile,dar nu prea am loc aici pentru ele.

Ioana,eu rhubarba am si n-am ce face cu ea,caci nu ne dam in vant niciunul dupa ea,iar mararul m-am convins ca-i place soarele si caldura.Anul trecut am semanat patrunjel si marar intr-un loc mai insorit,dar dac-a tot plouat mai toata vara si a fost si racoare,abia daca am strans ceva,caci n-au reusit nici sa creasca ca lumea.

Daca iti plac poti face un coltisor mic, gen cutiuta pe care o pusese Ioana.
Eu marar in pamint nu ma risc sa plantez, pina acu l-am pus numai in ghiveci, din toate cite le-am avut si semanat la mine el e cel mai delicat.

#284 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 23 April 2012 - 07:53 AM

Carmella, ai devenit mosiera in toata regula :)

#285 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator
  • Postari: 14,143
  • Inregistrat: 24-November 09

Postat 23 April 2012 - 07:58 AM

Vezi postareaAdriana, la 21 April 2012 - 10:37 PM, a spus:

frunzele alea care mi se pareau patrunjel fac florile astea

Sunt tare frumusele anemonele!

#286 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 23 April 2012 - 07:59 AM

Vezi postareaAdriana, la 21 April 2012 - 11:01 PM, a spus:

Am facut un colt de gradina cu ierburi aromatice, sa speram ca supravietuiesc

Frumoase aranjamente! :)

#287 Useril este offline   Carmen 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 28-November 09
  • LocationItalia

Postat 23 April 2012 - 09:43 AM

Vezi postareaAdriana, la 23 April 2012 - 07:51 AM, a spus:

Sunt pietre de Carrara, 25 de kg am cumparat de nu reuseam impreuna cu Marco sa punem sacul pe carut :P

Cand ai ocazia sa mergi la Massa Carrara (la plaja) pietrele astea ti le poti lua direct de pe plaja(cu toata ca barbatamiu m-a "boscorodit" ca se uita lumea la mine etc etc...nu mai puteam eu)...eu asa am facut...Stiu ca e mai simplu sa le cumperi...iar pt. tine e si mai usor sa mergi la plaja in partea cealalta.......Franta :occasion15:
ex Aninita

#288 Useril este offline   Mutti 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Grup: Blue
  • Postari: 4,228
  • LocationDE

Postat 23 April 2012 - 11:12 AM

Fetelor , Rhabarba mea a facut flori!!!!! Si de 2 zile tot ii spun la al meu sa se rupa si n-apuca. Trebuie , cica , rupte prin rasucire sa nu ramane urme ca putrezeste planta- Si daca nu indepartzezi florile , planta isi canalizeaza toata energia in flori si frunzele nu mai cresc... :occasion15:

#289 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 23 April 2012 - 11:50 AM

Vezi postareaCarmen, la 23 April 2012 - 09:43 AM, a spus:

Cand ai ocazia sa mergi la Massa Carrara (la plaja) pietrele astea ti le poti lua direct de pe plaja(cu toata ca barbatamiu m-a "boscorodit" ca se uita lumea la mine etc etc...nu mai puteam eu)...eu asa am facut...Stiu ca e mai simplu sa le cumperi...iar pt. tine e si mai usor sa mergi la plaja in partea cealalta.......Franta :occasion15:

Singura data cind am fost la Massa Carrara a fost oribil, prefer sa dau 12 € pe ele si sa le cumpar de la 2 minute distanta de casa :P

#290 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 3,592
  • Inregistrat: 22-December 09

Postat 25 April 2012 - 10:32 AM

Carmella, ce-mi place la tine acolo

Vezi postareaAdriana, la 23 April 2012 - 07:51 AM, a spus:

Mersi Ioana
Noi aveam dafin mare batrin in curte dar frigul din iarna asta l-a omorit, e tot uscat si i s-a crapat si coaja deci trebuie scos, de aceea l-am plantat pe asta sa vedem daca o sa creasca mare si tare si el :thumleft:

Eu pana acum n-am avut dafin si tare as vrea, bine o sa cam fie dificil iarna ca e frig,dar vara m-ar ajuta ca terasa o am spre sud si ar sta taman bine.

Vezi postareaAdriana, la 23 April 2012 - 07:52 AM, a spus:

Vezi postareaEllani, la 22 April 2012 - 12:44 PM, a spus:

Imi place si mie ideea de gradinita cu verdeata,Adriana!Nu ca nu mi-ar place si florile,dar nu prea am loc aici pentru ele.

Ioana,eu rhubarba am si n-am ce face cu ea,caci nu ne dam in vant niciunul dupa ea,iar mararul m-am convins ca-i place soarele si caldura.Anul trecut am semanat patrunjel si marar intr-un loc mai insorit,dar dac-a tot plouat mai toata vara si a fost si racoare,abia daca am strans ceva,caci n-au reusit nici sa creasca ca lumea.

Ellani, mie rhubarba imi place,chiar si sotului.Cat de marar acum cum mi-o fi norocul,daca nu iese in pamant am sa-l seman in ghiveci ca acolo mi-a mai iesit
Eu marar in pamint nu ma risc sa plantez, pina acu l-am pus numai in ghiveci, din toate cite le-am avut si semanat la mine el e cel mai delicat.

Cum spuneam sa vedem ce noroc am cu el, zilele astea a plouat, acum se anunta vreme frumoasa, sa vedem ce o sa iasa si ce nu.

Vezi postareaMutti, la 23 April 2012 - 11:12 AM, a spus:

Fetelor , Rhabarba mea a facut flori!!!!! Si de 2 zile tot ii spun la al meu sa se rupa si n-apuca. Trebuie , cica , rupte prin rasucire sa nu ramane urme ca putrezeste planta- Si daca nu indepartzezi florile , planta isi canalizeaza toata energia in flori si frunzele nu mai cresc... :read2:

A mea e inca mica, tija are vreo 30 de cm, nici urma de flori, iar frunzele sunt imense
"Fine art is that in which the hand, the head, and the heart of men toghether"

Acasa la mine

#291 Useril este offline   Adriana 

• Bucătăreasă cu sucitor

Postat 25 April 2012 - 07:25 PM

Dafinul e sensibil la frig, dovada ca iarna asta cind a fost foarte frig pentru multe zile pentru zona asta n-a mai rezistat, poate pentru ca era si batrin. Poate ar fi bine sa-l pui intr-o zona mai protejata putin unde sa nu-i fie prea frig pe cit posibil.

#292 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 26 April 2012 - 09:21 AM

Vezi postareaAdriana, la 25 April 2012 - 07:25 PM, a spus:

Dafinul e sensibil la frig, dovada ca iarna asta cind a fost foarte frig pentru multe zile pentru zona asta n-a mai rezistat, poate pentru ca era si batrin. Poate ar fi bine sa-l pui intr-o zona mai protejata putin unde sa nu-i fie prea frig pe cit posibil.

pai eu am sa-mi iau in ghiveci, nu-l plantez, iar iarna am sa-l bag in casa, sau eventual pe balcon fac o mica sera.

Acasa la mine

#293 Useril este offline   Ellani 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 1,352
  • Inregistrat: 21-August 11

Postat 26 April 2012 - 06:50 PM

Vezi postareaAdriana, la 23 April 2012 - 07:52 AM, a spus:

Place si cutiuta,dar mai tare imi place ce vad la tine. :lol:
Dar ma fac eu mare si fac si din asta,doar sa se mai rezolve din prioritati si daca mai incalzim mult locul pe-aici.
Nerabdarea cea mai mare e sa am flori si diversi arbusti decorativi pe-afara aranjate fiecare la locul lui.Apoi verdeata,caci atat mai reuseste sa se faca aici pe timp de vara,daca e vara cat de cat mai normala si nu ca cea de anul trecut.

#294 Useril este offline   Myra 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 165
  • Inregistrat: 23-March 11

Postat 03 May 2012 - 02:12 PM

:scratch: Stiti vreo solutie miracol impotriva capuselor? Una din pisici mi se duce peste drum, in tufisuri/padure, si-mi vine plina de capuse. Deparazitata este, nu stiu daca nu mai este eficient frontline-u' sau pur si simplu capusele n-au de gand s-o suga, si o folosesc doar ca "mijloc de transport" (asta n-am aflat pentru ca i le-am curatat inainte sa ajunga la piele). Imi mai vine un motan prin curte care-si face veacul tot peste drum (pare-se ca-i paradisul capuselor acolo :scratch: ). Mi-e groaza nu numai ca pisica si motanul asta s-ar putea imbolnavi, dar si ca mi le pot lasa in iarba, in gradina.
Asa ca va-ntreb: cu ce sa dau prin iarba ca sa nu ne infestam cu totii?
As da chiar si peste drum (chit ca-i ditamai terenu'). I-as sugera si vecinului sa-si tunda iarba (c-o are de mai bine de juma' de metru), si sa dea si el cu insecticid...

#295 Useril este offline   Ioana 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip

Postat 03 May 2012 - 02:34 PM

Vezi postareaMyra, la 03 May 2012 - 02:12 PM, a spus:

:scratch: Stiti vreo solutie miracol impotriva capuselor? Una din pisici mi se duce peste drum, in tufisuri/padure, si-mi vine plina de capuse. Deparazitata este, nu stiu daca nu mai este eficient frontline-u' sau pur si simplu capusele n-au de gand s-o suga, si o folosesc doar ca "mijloc de transport" (asta n-am aflat pentru ca i le-am curatat inainte sa ajunga la piele). Imi mai vine un motan prin curte care-si face veacul tot peste drum (pare-se ca-i paradisul capuselor acolo :scratch: ). Mi-e groaza nu numai ca pisica si motanul asta s-ar putea imbolnavi, dar si ca mi le pot lasa in iarba, in gradina.
Asa ca va-ntreb: cu ce sa dau prin iarba ca sa nu ne infestam cu totii?
As da chiar si peste drum (chit ca-i ditamai terenu'). I-as sugera si vecinului sa-si tunda iarba (c-o are de mai bine de juma' de metru), si sa dea si el cu insecticid...

Myra, nu stiu ce remedii ar fi,da de exemplu incearca si Spot on de la Bob MArtin, si eu foloseam Frontline,da de cand a zis Maya de Spot on numai asta folosesc.
Dar sunt curioasa daca ar exista ceva remedii mai naturale ca sa foloseasca mama ca are pui mici prin curte si nu poate sa dea cu insecticid.

In schimb eu as vrea ceva solutii impotriva furnicilor ca sa nu dau cu ce gasesc prin comert ca sa nu pateasca martanii ceva.

Acasa la mine

#296 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 03 May 2012 - 02:49 PM

Myra
Din cîte stiu eu, nu exista insecticide pentru combaterea capuselor din iarba/gazon, paduri. Eu traiesc de peste 20 de ani în cea mai "poluata" zona din Europa, cred. Din fericire, imunitatea felinelor este cu mult mai buna decît a noastra. Parca citisem undeva, cum ca, statistic vazut, cam tot a 500 capusa este puratoare de borelioza... Oamenii se pot vaccina. Noi am avut cîndva acest vaccin. Dupa o imunitate de 80-90 %, obtinuta dupa 3 doze de Virusi morti - FSME, vaccinul se împrospateaza la fiecare 3 ani. Nu îl mai facem de peste 11 ani - Denise, Dan de peste 15, iar eu de peste 17 ani :scratch:
Frontline-ul trebuie aplicat mai des de 1 x luna, ca sa actioneze cît mai bine. Daca pisica este mai mare de 4,5 kile, o pipeta nu este suficient.
Lui Felix, nu-i pica bine Frontline, Mike nu are probleme. O perioada i-am dat cu Verminex, care dupa parerea mea e foarte bun, aplicat cu sfintenie. Doar ca, pentru 2-3 zile ai pisici punkiste :scratch: Este Bio. Sau altceva ce la noi functioneaza bine în anii cu mai "putine" capuse, poti citi aici : http://yawling-of-ca...si-purecii.html
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#297 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 03 May 2012 - 02:52 PM

Vezi postareaIoana, la 03 May 2012 - 02:34 PM, a spus:

In schimb eu as vrea ceva solutii impotriva furnicilor ca sa nu dau cu ce gasesc prin comert ca sa nu pateasca martanii ceva.

Cica zatul de cafea ar fi bun. Cel putin asa am primit pe mail:
Furnicile si melcii nu sunt pe placul tau. Pune putin zat in apropiere de locul prin care intra si nu isi vor mai face aparitia.

#298 Useril este offline   Maya 

• Site Admin
  • Grup: Administrators
  • Postari: 10,234
  • Inregistrat: 22-November 09
  • LocationGermany

Postat 03 May 2012 - 02:54 PM

Vezi postareaFoxyy, la 03 May 2012 - 02:52 PM, a spus:

Furnicile si melcii nu sunt pe placul tau. Pune putin zat in apropiere de locul prin care intra si nu isi vor mai face aparitia.

La noi nu functioneaza! Am furnici si melci, cre'ca mai multi ca furnicile! Astia au impresia, ca le organizez party cind dau cu zat prin gradina! :scratch:

Altii jura pe praful de copt!
-Maya's World-

-D'ale pisicilor-

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library.”
― Jorge Luis Borges

#299 Useril este offline   Myra 

• Bucatar sef
  • PipPipPipPip
  • Postari: 165
  • Inregistrat: 23-March 11

Postat 03 May 2012 - 02:56 PM

Gasca mi-s. Frontline-u' e valabil doar 2 saptamani impotriva capuselor, la noi au trecut aproape 4. Eu le dadeam cum eram obisnuita-n tara (la 4 saptamani), unde n-am avut niciodata capuse. M-am uitat acum pe internet si am gasit Bob Martin. Intru-n cateva farmacii zilele astea, si daca nu gasesc, le comand pe internet. Merg pe mana voastra ca-i bun impotriva capuselor. Multumesc.
Am mai luat si Exner Petguard, de la zooplus, are numai avize bune, dar nu stiu daca sa ma bazez pe el (l-am folosit deja, da' Doamna tot a adunat capuse.) Plus ca-i circul de pe lume cand trebuie sa-mi pulverizez animalele.

Pentru furnici stiam o solutie complet naturala, dar am uitat care era. :scratch: Ma gandesc, caut, poate mi-o amintesc.

#300 Useril este offline   Foxyy 

• Moderator

Postat 03 May 2012 - 02:57 PM

Vezi postareaMaya, la 03 May 2012 - 02:54 PM, a spus:

Vezi postareaFoxyy, la 03 May 2012 - 02:52 PM, a spus:

La noi nu functioneaza! Am furnici si melci, cre'ca mai multi ca furnicile! Astia au impresia, ca le organizez party cind dau cu zat prin gradina! :angryfire:

Altii jura pe praful de copt!

Nasol asa.
Mama dadea cu clor, cand apareau furnicile in casa. Si nu lasa pisicile sa intre in bucatarie / balcon cateva zile. La noi doar in bucatarie sau in balcon apareau murnicile.

Arata acest topic

• 46 Pagini +
  • « Prima
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

15 useri citesc topicul