Ia să vă mai aduc aminte de grădina mea

Am reluat puțin subiectul să văd cum stăteam acum 2-3-4 ani, și deja mă simt peste măsură de mîndră de cum s-au dezvoltat toate. N-am mai scris aici dinainte de recoltat via în 2016, deci nu v-am spus că în 2016 a fost primul an în care am cules și struguri și am făcut și vin. Am cules e un fel de a spune, am strîns via în urma graurilor care o mîncaseră în marea ei majoritate. Un rînd de la margine era total ciugulit, prima dată am crezut că a intrat cineva și a cules-o, erau acolo struguri de masă, Cardinal, Hamburg, apoi am văzut că ciorchinii rămăseseră, dar nu mai aveau nimic pe ei. Nu mai știu cît am cules, cît vin am făcut în 2016... cred că vreo 25 de litri vin roșu, 15-20 l alb, cam așa. Cert e că a fost un vin excelent, chiar dacă l-am făcut cam în dorul lelii așa, ca om supărat că i-au mîncat graurii via. L-am băut cu prietenii la cîteva întîlniri, a fost foarte lăudat, eu foarte felicitată, așa că am prins curaj.
În 2017, inspirată și de faptul că văzusem niște culturi de orice prin Portugalia acoperite de plase contra păsărilor mîncătoare, am investit și eu niște bani în niște plasă, nu spui cît, și am salvat strugurii de la a mai fi mîncați de alte orătănii în afară de mine. Nu că eu aș fi orătanie... Nu este greu de întins, nu e greu de strîns, salvează toată recolta de la pierderi prin ciugulire de găini sau grauri, singura chestie e că e scumpuță, dar o poți folosi cîțiva ani, dacă ai grijă cum o întinzi și cum o strîngi. E necesar să stea maxim o lună peste vie, pentru că pericolul e de cînd încep să se coacă, cruzi nu tentează pe nicio pasăre să îi mănînce. Așadar în 2017 am avut o recoltă foarte bogată pentru vîrsta de atunci a viei, și am făcut 50 de litri de vin roșu + 25 l de vin alb. Din nou extraordinar de bun.
Pozele de mai jos sînt de anul acesta, vă mai spun doar că a fost o recoltă record, un an excelent pentru vie, s-a copt cam cu 2 săptămîni mai repede decît anul trecut, au o dulceață și o aromă extraordinare, deocamdată nu pot să spun cît vin voi scoate, pentru că este încă în stadiu de fermentație, dar probabil că va fi o cantitate dublă față de anul trecut. Pe lîngă roșu și alb, am făcut și un rose pe care abia aștept să-l savurez

A fost un an bun pentru care îmi multumesc în mod special mie, pentru că am muncit extraordinar de mult acolo. Culesul viei și facerea vinului am executat-o exclusiv eu și fecior-miu, împreună, fără niciun alt ajutor. Remarc că în mediul rural, dar nu numai, circulă tot felul de legende despre cum se face ”corect” vinul, una mai greșită ca alta, fapt pentru care nu e de mirare că majoritatea vinurilor de ”butuc”, de la țară, sînt niște porcării imposibil de băut. Dar despre vin poate într-un alt subiect.
Gata, nu mai zic nimic, pun o serie de poze, de la prima zi pe teren, pînă la ultima de anul ăsta, deocamdată, pentru că o să mai trec să plantez pomi (iar!).
IMAG4679.jpg (189.56K)
Number of downloads: 0
IMAG4777.jpg (258.27K)
IMAG4799.jpg (339.46K)
IMAG4800.jpg (335.07K)
IMAG4803.jpg (237.42K)
IMAG4805.jpg (265.15K)