Chisca asta e din Bucovina si e facuta cu crupe de hrisca. Hrisca e mai gustoasa decat orezul.
Ingrediente:
- aproximativ 2.5 kg maruntaie de porc sau vitel (inima, ficat, splina, plamani) - eu am folosit maruntaie de vitel;
- 800 gr slanina de porc;
- 6 cepe sanatoase, mari;
- 400 gr crupe de hrisca;
- sare, piper (am pus si alb si negru), boia dulce de ardei;
- mate de porc (am folosit din cele pentru carnati, care se gasesc in comert).
Maruntaiele si slanina se fierb bine, se scurg si se racesc, dupa care se trec prin masina de carne.
Ceapa se taie destul de marunt si se undeste in ulei, cam 150 ml, dupa care se da prin masina de carne. Am folosit si ceapa alba si ceapa rosie, ca din aceea am avut la indemana.
Hrisca se alege de impuritati si se pune intr-o cratita de tuci la prajit. Atentie, nu se spala.
Cand incepe sa se prajeasca (se simte aroma de boabe prajite), se toarna apa fierbinte peste si se amesteca repede. Atentie, sa nu va opariti, apa forfoteste ca la jacuzzi. Hrisca fierbe relativ repede, de aceea trebuie supravegheata. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se prinde de vasul in care fierbe. Se lasa la racit.
Maruntaiele, impreuna cu slanina si ceapa se trec prin masina de carne. Se adauga crupele fierte si racite, se amesteca foarte bine si se potriveste pasta rezultata cu sare, piper si boia de ardei dulce dupa gust.
Asa arata pasta rezultata:
Matele, achizitionate din comert, se spala bine de sare si se verifica pentru a nu avea surprize (sa nu fie rupte).
Se monteaza spitul de carnati la masina de carne (eu am folosit masina mecanica, antica, veche si de demult, caci am facut singura totul si m-am temut sa nu fuga produsul finit). Am pus matul pe spit si l-am legat cu ata la un capat, dupa care am introdus pasta in masina si am umplut matele.
Si aici productia 2009:
Fierberea produsului:
Am pus o chisca intr-o strecuratoare de metal (pe care o pastrez cu sfintenie, doar pentru aceasta operatiune), pun strecuratoarea intr-o cratita pe care o umplu cu apa, in asa fel incat sa acopere chisca. Intep cu un ac chisca din loc in loc, pentru ca aerul sa iasa si ca matul sa nu se sparga, dupa care asez cratita pe foc. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, las aproximativ 10 minute chisca la fiert, dupa care o scot si o pun pe o farfurie la racit. Si asa mai departe cu fiecare chisca in parte.
Nu se taie calda, ci cand este complet rece. Si, bineinteles, sectiunea, pe care am executat-o cand s-a racit foarte bine.
Am fiert doar o chiscuta. Restul le-am pus in pungi si le-am parcat, atentie, nefierte, la congelator. Cand mi se face pofta de o chiscuta, scot pachetul, dezghet, fierb si nu ma crede nimeni ca nu am taiat porcul cu o zi inainte. Se pastreaza mult si bine la congelator, nefiarta. Credeti-ma ca fac asta de ani de zile.
< Anterior | Urmator > |
---|