Gulasul din pusta
S-a nascut in pustele Ungariei, in plin Ev Mediu, numele sau fiind imprumutat de la ocupatia umila a celor care obisnuiau sa-si astampere foamea cu aceasta mancare consistenta. “Gulyás” erau numiti pastorii de vite care-si manau turmele spre marile targuri din Moravia sau Viena. Gulasul era supa cea mai satioasa si cea mai usor de incropit, caci tot timpul se gasea cate o vita mai bolnavicioasa care nu putea sa tina pasul cu celelalte. Se manca cu linguri din lemn, mai multi infometati impartind acelasi vas. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, gulasul s-a transformat dintr-un fel de mancare umil intr-unul pe placul nobililor, atunci cand Regele Iosif al II-lea l-a ridicat la rangul de preparat traditional unguresc.
Traditie si modernism
Pentru a prepara un gulas picant, cum poti gasi doar in pusta ungara, sunt necesare cateva ingrediente de baza: carne de vita, ceapa, ardei iuti si pudra de paprika. Pentru aroma se adauga frunze de dafin, cimbru, putin vin alb sau otet. Rosiile nu fac parte din reteta originala, desi exista in prezent retete care au inclus si acest ingredient “importat” din America. Pentru ca supa sa fie mai groasa, se adauga cateva feliute subtiri de cartofi.
Pe langa reteta de baza, au “rasarit” si altele, gulasul depasind de mult granitele Ungariei (nu trebuie sa mai spun ca s-a aciuat si in Ardealul nostru). Asa se face ca in Italia se serveste gulas cu gnocchi (o interesanta mixtura a doua spatii culinare – maghiar si italian), ce are mai mult consistenta unei tocane decat a unei supe. “Birkagulyás” este gulasul din carne de berbec, iar cel tiganesc (“ciganygulyás”) este un amestec inedit de legume si diferite feluri de carne: maruntaie de porc, carne de berbec sau sunca. Calator prin Slovacia, la momente festive vei fi servit cu un anumit fel de gulas, cu o consistenta mai groasa decat a unei supe obisnuite, asa cum era preparat de partizani in cel de-al doilea razboi mondial. In tarile germanice, acelasi gulas se pregateste cu carnati.
Eu fac destul de des gulas - fie supa, fie mancarica. Ambele retete le am de la o doamna din Sfantu Gheorghe si-s foarte bune!
Pentru supa de gulas avem nevoie de:
- 400 g carne vita buna taiata cuburi
- 500 g cartofi taiati cuburi
- 2-3 morcovi taiati
- 2-3 patrunjei radacina taiati
- 2 ardei grasi verzi taiati
- 1 rosie cojita si taiata
- 2 cepe taiate marunt
- cativa catei de usturoi
- 1 lingurita paprica iute
- ½ lingurita chimion
- sare
- "galuste mici" din aluat care se fac din: 1 ou, 2 linguri cu varf faina.
Am tocat ceapa - pe care am calit-o in putin ulei de masline:
Am avut o bucata de pulpa de vita foarte buna:
Am taiat carnea cuburi:
Adaug peste ceapa calita cubuletele de carne (fara apa) pana cand carnea se inchide la culoare:
Apoi adaug apa clocotita:
Tot timpul scot spuma:
Cat fierbe carnea, toc cubulete ardeii si morcovii, rad patrunjeii si pisez usturoiul:
Cartofii taiati cuburi:
Cand carnea este fiarta pe jumatate adaug legumele:
Adaug chimion si parika:
Cat timp fierb legumele, fac aluatul pentru "galuste". Faina si oul se amesteca:
Peste aluat presar piper macinat si-l inglobez, apoi fac rulade subtiri cat tigara si cu varful cutitului tai din ea "galustele mici din aluat" si le arunc in supa cand este aproape gata:
Rosia o tai cuburi si-o adaug in supa la final, lasand sa mai clocoteasca doar cateva minute:
Se serveste calda, alaturi de ardei iuti (daca doriti):
Este aromata si foarte satioasa, ne place foarte mult supa astfel preparata.
< Anterior | Urmator > |
---|