Cozonac

Cozonac

Tags:

Cozonac

Ingrediente :

pentru 2 cozonaci

  • 1 Kg faina
  • 4 oua, separate
  • ½ l lapte
  • 200 gr grasime – 150 g ulei, 50 gr unt
  • 350 gr zahar (e mai mult decit media, dar la noi asa e cererea!)
  • 50 gr drojdie
  • mirodenii : vanilie, coaja de lamiie, portocala
  • praf de sare

 

Se cerne faina, macar o data.

Maia – se face frecind drojdia cu putin zahar pina devine lichida, se adauga 2 linguri de lapte caldut, putina faina. Cind e gata incorporat totul, se presara cu faina si se da la loc ferit sa lucreze, pina isi dubleaza volumul. Se vor forma crapaturi in faina presarata

Se freaca galbenusurile cu un praf de sare ca sa la scoata in evidenta culoarea, se adauga zaharul si laptele usor caldut. Tot acum se pun si mirodeniile.
Se pregateste umplutura: nuca, stafide , rahat sau mac. Macul se fierbe in lapte, pina se umfla, apoi se amesteca cu zahra, dupa gust. Nuca se macina, si se amesteca cu albusurile batute cu zahar, eventual si putina cacao. Stafidele si rahatul taiat cubulete se presara peste aluat, sau se adauga in pricare din umpluturile de mai sus.

In faina se face un crater in care pun maiaua, galbenusurile cu lapte si se incorporeza incet incet. La sfirsit se adauga grasimea. Se bate aluatul, se rupe, se trinteste pina nu se mai ia pe mina si incepe sa formeze basici. Se lasa la crescut pina isi dubleaza volumul, apoi se  imparte aluatul in 2. Fiecare cozonac va fi rulat pe o pelicula de ulei, umplut, apoi va fi pus in tava bine infainata ca sa aibe pe ce se „catara” cozonacii cind vor creste, si se mai lasa nitel sa dospeasca in tava. Se dau la cuptorul preincalzit la 180C pentru cca 1 h, sau pina trec testul scobitorii.


Cozonac_2

Adauga comentariu la reteta - Cozonac


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Salam de caracatita
Piept de pui, la cuptor
Castraveti cu maioneza de avocado
Tort din albusuri
Piept de pui afumat
Caltabosi
Friptura de miel in slowcooker
Muffins cu dovleac(Butternut)
Prajitura cu visine si ciocolata
Supa-crema de broccoli
Cozonac Grania
Tropical salad with coconut shrimps
Supa de pasare cu fructe goji
Pogacsa
Praz umplut cu ciuperci