Ingrediente:
- 800 g faina
- 150 g unt
- 5 galbenusuri (100 g )
- 1 cub drojdie proaspata
- 130 g zahar
- 250 ml lapte caldut
- 100 ml apa calduta(pentru frecat drojdia)
- coaja de lamii,portocla
- 1 zahar vanilat
Frecam drojdia cu apa si o lingurita din zahar,
si o turnam in adincitura din faina,si lasam 10 minute sa dospeasca.
Adaugam zaharul,untul taiat cubulete si zaharul vanilat.
incepem a framinta usor(robot KA-treapta 2).
Adaugam galbenusurile si coaja de citrice razuita,framintam din nou usor.
Pe masura ce framintam,turnam cite putin lapte caldut pina e gata,
si framintam mai departe pina se desprinde aluatul de pe peretele vasului.
Eu am framintat in total vreo 10 minute.
Cu minile unse cu putin unt,formam o bila,o asezam in vas,la loc caldut,sa creasca pina isi tripleata volumul.
Scoatem aluatul din vas,il framintam usor si ii dam o forma lunuiata,pentru a-l putea taia bcati.
Eu am taiat 2 mai mari si 2 mai mici.Mi-au iesit 3 cozonaci babani tare.
Doi despicati-unu cu mac,unu cu alune,si unu combinat-mac cu alune.
Umplutura de alune :
- 400 g alune macinate
- coaja de lamiie,portocala
- 100 g zahar
- 100 ml lapte fierbinte
Umplutura de mac:
- 400 g mac macinat
- 150 g zahar
- o pastaie de vanilie
- lapte cit sa acopere macul
Fierbem laptele cu zahar si pastaia de vanilie despicata,il turnam peste mac,
amestecam si lasam sa fiarba usor la fo foarte mic,pina se ingroasa/leaga bine laptele cu macul.
Ungem foile cu umplutura,le-am rolam,apoi despicam de-a lungul cu cutitul,
si le-am impletim.
Lasam cozonacii sa creasca,pina s-a incalzit cuptorul la 180°C.ii dam in cuptor,si coborim temperatura la 170°C,lasam sa se coaca aproximativ 45 minute.
Cel combinat,l-am lasat 1 ora,ca a fost mai gros.
Cine doreste,poate face o glazura din zahar pudra si ceva zeama de lamiie,si glazureaza cozonacii despicati,dupa ce s-au racorit(nu faceti glazura iainte).
Â
< Anterior | Urmator > |
---|