Cozonac cu mac si alune de padure

Reteta culinara » Retete dulciuri » Cozonac cu mac si alune de padure

Cozonac cu mac si alune de padure

cozonac_13

Ingrediente:

  • 800 g faina
  • 150  g unt
  • 5 galbenusuri (100 g )
  • 1 cub drojdie proaspata
  • 130 g zahar
  • 250 ml lapte caldut
  • 100 ml apa calduta(pentru frecat drojdia)
  • coaja de lamii,portocla
  • 1 zahar vanilat




cozonac_14

Frecam drojdia cu apa si o lingurita din zahar,
si o turnam in adincitura din faina,si lasam 10 minute sa dospeasca.

Adaugam zaharul,untul taiat cubulete si zaharul vanilat.
incepem a framinta usor(robot KA-treapta 2).

Adaugam galbenusurile si coaja de citrice razuita,framintam din nou usor.
Pe masura ce framintam,turnam cite putin lapte caldut pina e gata,
si framintam mai departe pina se desprinde aluatul de pe peretele vasului.
Eu am framintat in total vreo 10 minute.

Cu minile unse cu putin unt,formam o bila,o asezam in vas,la loc caldut,sa creasca pina isi tripleata volumul.

Scoatem aluatul din vas,il framintam usor si ii dam o forma lunuiata,pentru a-l putea taia bcati.
Eu am taiat 2 mai mari si 2 mai mici.Mi-au iesit 3 cozonaci babani tare.
Doi despicati-unu cu mac,unu cu alune,si unu combinat-mac cu alune.

Umplutura de alune :

  • 400 g alune macinate
  • coaja de lamiie,portocala
  • 100 g zahar
  • 100 ml lapte fierbinte


Umplutura de mac:


  • 400 g mac macinat
  • 150 g zahar
  • o pastaie de vanilie
  • lapte cit sa acopere macul


Fierbem laptele cu zahar si pastaia de vanilie despicata,il turnam peste mac,
amestecam si lasam  sa fiarba usor la fo foarte mic,pina se ingroasa/leaga bine laptele cu macul.

Ungem foile cu umplutura,le-am rolam,apoi despicam de-a lungul cu cutitul,
si le-am impletim.
Lasam  cozonacii sa creasca,pina s-a incalzit cuptorul la 180°C.ii dam in cuptor,si coborim temperatura la 170°C,lasam sa se coaca aproximativ 45 minute.
Cel combinat,l-am lasat 1 ora,ca a fost mai gros.

Cine doreste,poate face o glazura din zahar pudra si ceva zeama de lamiie,si glazureaza cozonacii despicati,dupa ce s-au racorit(nu faceti glazura iainte).

 

Adauga comentariu la reteta - Cozonac cu mac si alune de padure


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Tocanita de naut la cuptor
Paste cu spanac si gorgonzola
Palet de dames
Supa de rosii
Dulceata de pere
Dovlecei crocanti la cuptor
Prajitura cu visine si ciocolata
Somon salbatic in sos de vin cu marar
Brezel (covrigi nemtesti)
Cartofi cu conopida si branza
Mancarica de gulas
Supa gulas
Aperitiv in foi de napolitana
Oua tari cu sos
Aluat cu branza