Nu este prima data cand fac aceste prajiturele minunat de fine. Reteta am primit-o de la Dana, o prietena draga mie, azi aflata foarte departe, despartindu-ne un continent intreg si pe deasupra un ocean . Atat de aspectuoase si fine sunt aceste prajiturele, incat, dupa ce prima data le-am facut urmand cantitatile din reteta Danei, a doua oara am dublat lista ingredientelor.
Ingrediente:
- 120 de grame de unt (nesarat), la temperatura camerei
- 80 de grame de zahar (Dana a zis doar 50 de grame - mie mi-au placut mai dulci)
- 1 ou mare, separat galbensul de albus
- 1 plic de zahar vanilat (sau esenta de vanilie)
- 140 - 150 de grame de faina
- 1 praf de sare
- 1/2 de varf de cutit de praf de copt (adica foarte putin)
- 100 de grame de nuci, alune, migdale - dupa dorinta - usor prajite si tocate marisor
- 1/2 de borcan de gem (eu am folosit de zmeura si de visine)
Preparare:
Zaharul (eu am folosit un amestec de zahar alb si brun), untul si vanilia se pun intr-un castron:
Se mixeaza untul cu zaharul si vanilia pana la obtinerea unei creme spumoase apoi se adauga galbenusul:
Se mixeaza din nou, pana la incorporarea galbenusului, si se adauga faina amestecata cu sarea si doar o idee de praf de copt. Se amesteca totul - aluatul va fi molcut:
Se preincinge cuptorul la 177 de grade.
Se pregatesc nucile:
Se bate albusul cu o furculita pana se spumeaza putin; se formeaza bile din aluat cu diametrul de 2 - 2,5 cm. care se tavalesc prin albus:
Bilele de aluat date prin albus se tavalesc in nuci si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt:
Cu degetul, se face o adancitura in fiecare bucatica de aluat astfel pregatita:
In aceasta adancitura se pune cate o visina din dulceata, o boaba de zmeura (etc.) sau chiar bucatele de ciocolata sau rahat colorat, dupa preferinta:
Prajiturile se coc pe treapta de mijloc a cuptorului preincins la 177 de grade, timp de 15 minute, pana se rumenesc frumos:
Se lasa sa se raceasca, timp in care ele vor umple toata casa cu parfumul lor delicios; merg de minune la cafeluta, sunt fragede de se topesc in gura si minunat de gustoase:
POFTA BUNA !
Reteta este preluata de aici !
< Anterior | Urmator > |
---|