Kunefe (cataif)

Reteta culinara » Retete dulciuri » Kunefe (cataif)

Kunefe (cataif)

Knefe_cataif_15

Kunefe cunoscuta si sub denumirea de Konafa, kn?feh (Arabic: ?????), Knafah, Knafe, Kenafi, Knafeh Nabulsieh, Peynirli Künefe (in turca, Peynirli inseamna prajitura), cadaif ori cataif este o prajitura caracteristica bucatariei orientale (turca, levantina (Palestina, Siria, Iordania, Liban) ori greceasca). Se pare ca denumirea de Knafeh Nabulsieh vine de la orasul Nablus, aflat la aproximativ 60 km nord fata de Ierusalim si primele prajituri de acest gen s-ar fi facut pe la 1400. Dupa 1575, reteta a ajuns in tot Imperiul Otoman, care controla Palestina in acele vremuri.
Prajitura numita cataif isi are originile in Imperiul Otoman. Este un desert traditional turcesc, facand parte din aceeasi familie cu baclavaua. Preluata de greci ("???????", pronunat "kataifi") si adusa in Romania o data cu fanariotii, reteta de cataif a ajuns extrem de apreciata, folosita des de gospodine. A fost insa uitata dupa 1944, datorita lipsei acute de pe piata a ingredientelor principale, fara de care reteta de cataif ramane doar una dintre multele retete ale bunicii si strabunicii, pierduta intr-un caiet prafuit.
Pentru a face aceasta prajitura, ne trebuiesc niste taitei foarte fini, pe care eu i-am gasit la un magazin turcesc, apoi ceva umplutura (eu am preferat branza, dar se poate folosi si fisticul), peste care se presara sirop din abundenta!
Reteta o am de pe net - sunt zeci de variante.

Knefe_cataif_1

Pentru aceasta minunatie m-am inspirat (aproape in totalitate) de pe un site libanez. Inainte de-a va gandi sa faceti aceasta prajitura, cautati niste taitei speciali - cataif!

Knefe_cataif_2

Si verso:

Knefe_cataif_3

Urmarind intocmai reteta de pe site-ul de mai sus, care zicea ca-ntai se face siropul, am pus intr-o cratita 3 cani cu zahar (erau cani de cafea):

Knefe_cataif_4

Si 1 ½ acelasi tip de cana, dar cu apa, de data asta:

Knefe_cataif_5

Se da cratita pe foc si se amesteca mereu, sa se topeasca zaharul, apoi s-adauga 1 lingura (desi in reteta zicea lingurita, eu am pus lingura) zeama de lamaie (proaspat stoarsa) si se lasa la fiert inca 10 minute. Cine are termometru bun de luat temperaturile mancarurilor (deci rezistenta la temperaturi inalte), verifica sa ajunga fiertura la 225 grade Fahrenheit (adica 107.22 grade Celsius). Eu n-am termometru, asa c-am urmat celalalt sfat si am lasat zeama la fiert pana ce bobita de sirop nu se mai scurge de pe farfurie:

Knefe_cataif_6

Dupa ce-a fiert, se da cratita deoparte si se toarna 1 lingura apa din flori de portocal (eu am gasit mere cu flori de portocal, deci pe-aproape). Se lasa la racit, apoi se poate baga la frigider, daca nu e nevoie de el chiar atunci. Acest sirop rezista mult si bine (cateva saptamani) si poate fi utilizat si pentru alte dulciuri: salata de fructe, serbet, etc.

Knefe_cataif_7

Dupa sirop, a venit randul umpluturii. Eu n-am gasit branza akkawi ori dil, asa ca am folosit mozzarella. Aproape 1 kg am avut. Am dat toata branza prin razatoare, apoi am turnat peste ea 2 linguri cu zahar si 1 lingura apa din flori de portocal (cu mere), desi in reteta zicea apa din flori de trandafir - dar eu n-am gasit asa ceva, din pacate:

Knefe_cataif_7

Am amestecat usurel totul s-apoi am dat deoparte si cratita asta. In reteta originala branza era taiata bucati, dar eu am preferat razatoarea.

Knefe_cataif_9

Acum se trece la etapa a 3-a: se pun la topit aprox. 340 g unt, dar avand grija sa nu se arda:

Knefe_cataif_10

Blatul de cataif l-am taiat in 2 pe orizontala. Peste 2 foi de aluminiu am pus partea de jos a blatului, apoi, cu grija, am pus blatul astfel "invelit" in cutia de plastic initiala a taiteilor. Am turnat cu lingura untul topit peste "taitei", avand grija sa "ud" toata suprafata:

Knefe_cataif_11

Peste blat am pus branza:

Knefe_cataif_12

Apoi am rasturnat partea superioara de taitei si am turnat sirop. Nu am pus tot siropul si bine am facut, ar fi iesit prea dulce (pentru gusturile noastre):

Knefe_cataif_13

Am imbracat toata prajitura in folie de aluminiu (dar am scos-o din cutia de plastic) si-am lasat-o pe masa, cam vreo ora, apoi am bagat-o la cuptor, la 350 F (adica 180 Celsius), pentru jumatate de ora (taiteii erau deja prajiti, am pus-o mai mult ca sa se inmoaie bine branza si sa se patrunda / amestece siropurile / aromele). Am mai lasat-o putin pe masa, sa se raceasca, apoi am dat deoparte toate foliile de aluminiu si-am pus prajitura intr-o cutie de plastic, apoi am taiat! Se serveste simpla:

Knefe_cataif_14

Ori cu cateva boabe de rodie (care-s mai acrisoare si mai taie din dulceata prajiturii):

Knefe_cataif_15

Si detaliu:

Knefe_cataif_16

Retete similare

Adauga comentariu la reteta - Kunefe (cataif)


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Tamagoyaki
Crap la cuptor (pe gratar)
Cornuri cu unt
Ghiveci de orez cu legume
Chiftele din legume
Confit de canard
Oua umplute
Fursecuri cu gem
Pui la cuptor
Supa de dovleac ( Butternut )
Chiftelute de carne
Pateuri rapide
Medalion de vinete
Saltimbocca alla romana
Ciorba de praz cu zeama de varza