Pasca cu branza dulce

Reteta culinara » Retete dulciuri » Pasca cu branza dulce

Pasca cu branza dulce

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_1

Reteta pentru pasca cu branza dulce o avem de la o matusa de-a mea, de vreo 20 de ani numai pe asta o executam! Aluatul este cel de cozonac, iar pentru umplutura avem nevoie de:

  • 2 - 3 kg de branza dulce
  • 15 - 20 de oua
  • 800 g zahar
  • 1 lingurita amoniac stins cu lapte
  • 2 linguri pline cu faina
  • esente (vanilie sau rom)
  • stafide multe, multe
  • scortisoara si coji de citrice, pentru cine doreste; eu n-am pus.

Obs.: eu fac umplutura in general din 2.5 kg de branza dulce, scursa bine de zar. Compozitia rezultata ajunge la fix pentru 2 tavi dreptunghiulare, de aprox. 30x45 cm (nu le-am masurat, dar sunt maricele).
Pun 17 sau 18 oua, depinde de marime. Daca sunt foarte mari, se pot pune 15, ori chiar si mai putine. Daca-s foarte mici, merg 20, ori chiar vreo doua peste.
Daca branza e mai acrisoara, pun ceva mai mult zahar (dar gust mereu). Daca e dulce branza, scad usor cantitatea de zahar, iar la final, daca mai trebuie zahar, mai pun vreo doua linguri.

Separam albusurile de galbenusuri. Cu mixerul, sau cu o lingura de lemn, amestecam bine zaharul cu galbenusurile:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_2

Cand s-au albit ouale de la atata amestecat, punem branza si amestecam timp de o ora (manual) sau vreo 15 minute, cu mixerul:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_3

Dupa aceea adaug faina, esentele (vanilie de obicei) si amoniacul stins cu lapte:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_4

Albusul il bat spuma cu mixerul. Daca n-aveti, folositi telul, dar bateti cate 5-6 albusuri deodata:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_5

Peste crema de branza pun albusul spuma, dar rand pe rand. Aproape de final adaug si stafidele, gust si potrivesc de zahar si esente, daca mai e cazul:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_6

Imbrac tava mare dreptunghiulara cu aluat (atentie: trebuie tava inalta):

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_7

Branza se pune in tava dupa ce-a crescut aluatul, exact inainte de a baga tava la cuptor. Nu se rastoarna, ca altfel se taseaza aluatul - se pune cate-o lingura ici colo:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_8

Din compozitie, dupa cum ziceam la inceput, se fac 2 p??ti in tavile astea marisoare. Noi punem si cateva snururi de aluat peste branza, apoi pensulam totul cu ou batut:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_9

Se coace la foc mic, mai bine de-o ora, pana cand se coloreaza frumos deasupra:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_10

Am facut si-o pasca rotunda, in capacul de la tigaia cu gratar

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_11

Si coapta:

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_12

Pasca se taie de obicei cand e rece. Se poate taia si pasca fierbinte / calda, dar trebuie mare grija la branza. Nu e lichida, dar e relativ moale si se mai poate imprastia.

Pti_cu_branza_dulce_si_cu_ciocolata_13

Aceasta pasca este foarte parfumata, branza e nemaipomenit de buna, aproape cremoasa.

Adauga comentariu la reteta - Pasca cu branza dulce


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Tarta rustica cu piersici
Supa crema de rosii si morcovi
Tort din albusuri
Inghetata de nectarine si caise
Dovlecei crocanti la cuptor
Poularde au vin (à la Jurassiene)
Marmelada de zmeura
Prajitura cu zmeura si pomelo
Crema Toffee
Pasta de leustean
Tortulete de ciocolata cu mascarpone si zmeura
Somon salbatic cu crusta de brinza
Chiftelute de carne
Friptura de mistret
Supa de gulii