Reteta ii apartine lui Istrate Lucia, de pe un alt forum culinar . Am respectat cu sfintenie cantitatile si a meritat!
Pentru aluat avem nevoie de:
- 5 oua (se separa albusurile de galbenusuri)
- 6 linguri de zahar
- 6 linguri pesmet
- putina sare
Pentru sirop:
- 1 pahar de apa
- 150 g zahar
- 2 linguri rom
Pentru ornat:
- 300 g frisca (sau mai multa, depinde de preferinte)
- ceva gem si / sau fructe
Eu am folosit putina zeama din dulceata de afine si niste visine.
5 galbenusuri se bat pana se albesc, alaturi de 6 linguri de zahar si cateva fire de sare:
Am turnat pesmetul si-am amestecat iar:
Cat s-au odihnit galbenusurile, am batut albusurile spuma:
Usurel, am turnat albusurile peste compozitia de galbenusuri si am amestecat si mai usor, ca sa nu se lase, apoi am pus cate-un pic de compozitie in forma de silicon recent achizitionata:
Am copt savarinele timp de 20 de minute, la o temperatura de 180 de grade, iar cuptorul fusese incalzit in prealabil.
Am facut si siropul: 200 ml de apa se pun la fiert cu 150 g zahar si 2 linguri rom (care are alcool - bine, care nu - esenta de rom!). Am lasat siropul sa fiarba si apoi l-am dus afara, pe terasa, sa se racoreasca.
Frisca am facut-o eu din smantana: 400 ml smantana se bat bine-bine (cu robotul ori cu telul, dupa posibilitati) cu 80 g zahar si ceva esenta de vanilie. Am lasat-o la frigider cat timp s-au racit savarinele - dupa ce le-am scos din cuptor le-am lasat sa se linisteasca, apoi le-am taiat pe din doua. Cu o lingura le-am insiropat, apoi am pus si frisca. Pe capac am "scapat" niste sirop din dulceata de afine de anul trecut, apoi am mai pus iar niste frisca si la final o visina-n varf!
O lingurita pentru cine doreste / cine pofteste:
Sectiune:
Superbe savarinele, nu mai cumpar niciodata din cofetarie.
< Anterior | Urmator > |
---|