Baumkuchen e o prajitura traditionala nemteasca, avand o vechime de peste 500 de ani. Cunoscut si sub numele de "Rege al Torturilor", Baumkuchen este un fel de tort stratificat, cunoscut in multe tari din Europa. Cand este taiat, tortul surprinde prin "inelele" de aur, care ii confera numele sau german, Baumkuchen care se traduce "Tort Copac". Pentru a obtine efectul de "inel", un strat subtire de aluat este periat mecanic in mod egal pe un rotisor) si se lasa sa coaca pana capata o nuanta aurie, dupa care procesul se repeta. Brutarii cei mai priceputi vor repeta procesul de mai multe ori. Unii dintre ei au fost renumiti pentru ca au creat Baumkuchen avand o lungime de aproape 1 metru, cu 25 de straturi si cantarind peste 45 kg.
Exista si o versiune "orizontala" a acestei prajituri, denumita "Schichttorte" si nu este necesar un rotisor, ci doar o tava obisnuita, astfel incat straturile (inelele) vor fi orizontale. Se pune un strat de aluat in tava, se coace, apoi se adauga aluat peste primul strat, iar se coace si tot asa, pana se termina aluatul. Din nefericire, aceste straturi orizontale nu mai au nimic in comun cu inelele copacilor iar Schichttorte seamana mai mult cu o prajitura obisnuita.
Baumkuchen poate fi acoperit cu zahar sau cu glazura de ciocolat?. In unele retete, Baumkuchen este acoperit cu marmelada sau gem si apoi glazurat cu ciocolata.
Nu se stie exact cine a facut pentru prima oara Baumkuchen, dar unii presupun ca in in jurul anului 1790 in orasul Salzwedel, Maestrul Cofetar al Regelui Prusiei Frederick William al II-lea a facut pentru prima data aceasta prajitura.
Altii sustin ca Baumkuchen provine din Grecia, datorita similaritatii dintre stilul de coacere al prajiturii si modalitatea greceasca de-a praji carnea la rotisor.
Pe de alta parte, se crede ca prima prajitura Baumkuchen a fost preparata de catre Johann Christian D Andreas Schernikow (1784-1852). Fiul sau, Andreas Friedrich Schernikow (1815-1875) a preluat afacerea in 1842, precum si reteta de Baumkuchen.
Reteta e luata de pe net si respectata intru totul! Iaca si dovada!
Ingrediente:
- 250 g unt
- 250 g de zahar
- 1 pachet de zahar vanilat
- 5 oua
- 50 g migdale tocate
- 125g faina
- 125 g amidon (de porumb)
- ½ de lamaie (suc)
- 3 linguri de rom
- Glazura de ciocolat?
Untul, zaharul, zaharul vanilat si ouale se bat pana rezulta o crema pufoasa.
Punga mea de migdale macinate:
Se adauga migdalele, faina si amidonul:
Si se amesteca din nou, pana rezulta o crema:
Romul folosit:
Am stors o lamaie:
La final se adauga sucul de lamaie si romul:
Se unge o tava cu grasime - eu am folosit unt. In partea de jos a tavii se pune hartie de copt / pergament. Se intind 3 linguri de aluat, cat sa se acopere acea hartie de copt, apoi se baga la cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius, cat sa se "bronzeze" - cam 3-5 minute (maxim).
Pe urma se scoate tava, se pun alte 3 linguri (aproximativ), se intind si iar se da tava la cuptor. Se repeta totul pana cand este folosit tot aluatul. Astfel se formeaza acele straturi / inele.
Se lasa sa se raceasca, apoi se glazureaza cu ciocolata.
Eu am presarat si migdale macinate:
Taiata:
Mai de-aproape:
Aceasta prajitura este mai gustoasa daca se taie dupa 2 zile.
< Anterior | Urmator > |
---|