Somloi Galuska

Reteta culinara » Retete dulciuri » Somloi Galuska

Somloi Galuska

Somli_Galuska_10

Reteta o am de aici. Am dat de aceasta reteta tot umbland pe site-uri si sincer, habar n-am daca asta-i reteta adevarata, de la mama ei de-acasa ori e doar o varianta. Oricum ar fi, noua ne-a placut tare mult!

Somli_Galuska_11

Traducerea suna asa:
Ingrediente:

  • 3 foi de piscoturi (eu am pus 3 straturi de piscoturi)

Pentru crema de vanilie:

  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 800 g faina
  • 1/2 baton vanilie
  • coaja de lamaie

Pentru sirop:

  • 250 ml apa
  • 200 g zahar
  • 100 ml rom

Pentru umplutura:

  • 800 g miez de nuca
  • 800 g stafide
  • 100 - 150 ml rom
  • 1 lingura de cacao

Pentru sirop de ciocolata:

  • 150 g ciocolata bruta
  • 250 g zahar
  • 150 ml apa
  • 100 ml rom

Pentru spuma:

  • 600 ml frisca

Mod de preparare:
Galbenusurile se freaca cu zaharul:

Somli_Galuska_1

Pentru crema de vanilie, se fierbe laptele cu o bucatica de coaja de lamaie si cu baton vanilie (eu am pus esenta de vanilie, ca n-aveam baton), apoi lasam putin sa se raceasca:

Somli_Galuska_2

Adaugam faina peste ouale batute cu zahar:

Somli_Galuska_3

Pentru sirop se fierbe apa, se topeste zaharul, se scoate de pe foc. Cand s-a racit putin, se adauga romul:

Somli_Galuska_4

Pentru siropul de ciocolata, se sfarama ciocolata, se pune in apa, se pune zaharul, romul apoi in aburi se amesteca pana se dizolva si devine solutia neteda. Se lasa sa sa raceasca.

Somli_Galuska_5

Pentru umplutura se macina nucile, iar stafidele se inmoaie in rom (apoi se amesteca putin):

Somli_Galuska_6

Luam prima foaie de tort, stropim cu siropul, se unge cu o parte din crema, presaram cu nuci si cu stafide scoase si scurse de rom:

Somli_Galuska_7

Detaliu cu stafide si nuci:

Somli_Galuska_8

Se pune a doua foaie de tort. Iar punem sirop, crema, nuci, stafide. Punem a 3-a foaie de tort, stropim cu siropul ramas si presaram cu cacao (eu n-am mai presarat):

Somli_Galuska_9

Se impacheteaza in folie de aluminium si se pune in frigider pentru o jumatate de zi. A doua zi cu ajutorul unei linguri se ia din tort si se formeaza galuste care se pun in cateva farfurii mici sub forma de gramezi. Stropim cu siropul de ciocolata rece, apoi se orneaza cu frisca:

Somli_Galuska_10

Alt unghi:

Somli_Galuska_11

Detaliu:

Somli_Galuska_12

Alt detaliu:

Somli_Galuska_13

Pofta buna!

Adauga comentariu la reteta - Somloi Galuska


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Tarta cu crema de branza si zmeura
Inghetata de nectarine si caise
Quark-brinza cremoasa acrisoara
Medalion de vinete
Crap la cuptor (pe gratar)
Poularde au vin (à la Jurassiene)
Pasta de avocado
Quinoa cu legume
Crema Toffee
Dulceata de rubarba
Salata
Cirnati cu fenel
Taameia
Caipirinha
Savarine