Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu_20

"Prajitura Tiramisu este un desert traditional italian, un desert foarte delicios si apreciat de italieni si nu numai.
Ceea ce il deosebeste de alte deserturi este acea intensa aroma de cafea care nu poate fi confundata. Un alt element cheie la aceasta prajitura este si minunatul gust al branzei mascarpone si aroma piscoturilor. Puse cap la cap aceste ingrediente reusesc de fiecare data sa alinte papilele noastre gustative.
Aceasta prajitura delicioasa purta in trecut denumirea de Bagatela Toscana si se pare ca a fost preparata pentru prima data in Siena, o localitate din Italia, in onoarea Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici care a vizitat acea zona. El se pare ca a fost atat de multumit de acel desert incat a dorit sa ia cu el acasa, in Florenta acea reteta. O alta legenda cu privire la acest desert spune ca el a fost preparat pentru prima data in localitatea Treviso.
Originile acestui desert se pare ca sunt destul de vagi deoarece unii spun ca el ar fi fost originar din Venetia. De ce? Motivul este unul cat se poate de simplu, curtezanele din Venetia doreau sa fie cat mai energizate inainte de viitoarea intalnire amoroasa pe care o aveau.
O alta poveste ne vorbeste de un patiser din Torino care a realizat un desert pentru primul ministru Camillo Benso Conte de Cavour. Deoarece importanta unui astfel de eveniment era mult prea mare pentru tanarul patiser acesta a dorit un desert care sa fie pe masura liderului politic, lider politic care dorea in acea vreme unificarea intregului teritoriu italian. Un alt mit spune ca savorusul desert a fost gatit in Treviso la celebrul restaurant El Toula. Tutosi cercetatorii tind sa creada ca el a aparut in teritoriul italian, Siena.
Nici pana astazi nu s-a definitivat care este originea acestui deliciu culinar, datorita faptului ca mai multe regiuni ale Italiei isi disputa paternitatea acestei prajituri. Aici putem mentiona: Venetia, Lombardia, Piemonte ori Toscana.
Ceea ce stie toata lumea este ca Tiramisu este intr-adevar un desert italian pe care il putem gasi in toate meniurile restaurantelor care se respecta din intrega lume.
In trecut, Tiramisu se mai numea Supa Ducelui. Mai tarziu insa el a primit numele si semnificatia pe care o are si in zilele noastre: Tiramisu sau in traducere din italiana Ridica-ma! Acest fapt s-a datorat proprietatilor excitante pe care se pare ca le poseda acest desert." - Wikipedia

Tiramisu_19

Am facut si rasfacut aceasta splendida prajitura!

Tiramisu_17

Pentru inceput ingredientele:

  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 750 g mascarpone
  • gelatina (in reteta era trecute 4 plicuri, dar se pot folosi 4-5 foi)
  • esenta de rom
  • piscoturi - eu am utilizat toata punga din poza (60 de piscoturi), plus inca 10 din "rezerva strategica"
  • 4 linguri de ness.

Tiramisu_1

Foile de gelatina le-am pus intr-o oala, cu putina apa, cat sa se inmoaie.

Tiramisu_2

Intre timp, am rasturnat continutul uneia din cutiile cu mascarpone intr-o alta cratita si am pus-o pe plita, sa se topeasca, dar fara sa ajunga la fierbere!

Tiramisu_3

Dupa ce s-a lichefiat, am pus rand pe rand foile de gelatina (apa am aruncat-o) si am mai pus inca putin pe foc, sa se omogenizeze / topeasca bine totul. Am amestecat bine si apoi am dat cratita la rece (afara, ca era frig).

Tiramisu_4

Intre timp, am amestecat bine-bine (pana s-au albit), galbenusurile cu zaharul.

Tiramisu_5

Peste ouale albite am turnat mascarponele lichefiat:

Tiramisu_6

Apoi am pus si celelalte 2 cutii, cu mascarpone solid:

Tiramisu_7

Am amestecat totul bine, apoi am adaugat albusurile spuma si ceva esenta de rom si am invartit usor. Dupa ce s-a omogenizat crema, am dat-o la frigider.

Tiramisu_8

Intre timp, am pregatit "sosul" in care se inmoaie scurt piscoturile:

  • 400 ml apa
  • o sticluta cu esenta de rom
  • 4 linguri ness.

Am batut cu telul, ca sa se dizolve bine ness-ul, apoi am inmuiat fiecare piscot in aceasta zeama.

Tiramisu_9

Acum vine partea cu aranjatul piscoturilor in tava. Eu am avut rama inalta ajustabila, pe care am "captusit-o" cu hartie de copt. Totul a fost pus in tava de cuptor (e lunga si lata, dar nu e inalta).
Asamblarea: un rand de piscoturi (le-am pus cu fata-n jos in tava):

Tiramisu_10

Un rand de crema, apoi inca unul de piscoturi inmuiate in "sos". Ce ramane, torn pe deasupra lor (se vor inmuia mai tare piscoturile astea, fata de alea de jos).

Tiramisu_11

Peste al doilea rand de crema se presara cacao:

Tiramisu_12

Nu trebuie sa va strofocati cu presaratul peste tot! Detaliu din margine:

Tiramisu_13

Dupa ce am lasat prajitura la rece cateva ore (sau o zi, pentru cine rabda), am purces la ultima etapa (si cea mai placuta!) - taiat, ornat (care vrea....) si mancat!

Tiramisu_14

Mai de-aproape:

Tiramisu_15

Detaliu:

Tiramisu_16

Pofta buna!

Tiramisu_18

Adauga comentariu la reteta - Tiramisu


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Chicken Bryan
Muffins cu dovleac(Butternut)
Chec de carne
Tagliatelle cu ciuperci
Snitzel de vita cu crusta de ierburi aromate
Friptura de mistret
Feta cu rosii uscate,in ulei
Barcute de vinete
Fursecuri simple
Supa de rosii
Manti
Ciuperci umplute cu legume
Prajitura cu ciocolata, cocos si visine
Caipirinha
Rulouri din piept de pui