Tort de nuci

Reteta culinara » Retete dulciuri » Tort de nuci

Tort de nuci

Tort_de_nuci_22

Ingrediente:

  • 12 linguri de nuci macinate
  • 1-2 linguri cacao (optional)
  • 12 oua
  • 12 linguri de zahar
  • 2 linguri de pesmet
  • esente (rom, in cazul meu):

     

Tort_de_nuci_2

Ouale se separa, iar galbenusurile se freaca bine-bine cu zaharul:

Tort_de_nuci_3

Dupa ce s-au albit ouale, am adaugat cacao, nuci si esenta de rom, apoi am amestecat:

Tort_de_nuci_4

Separat, am pus intr-o cratita 1 lingurita cu bicarbonat de amoniu si putin lapte:

Tort_de_nuci_5

Am pus cratita pe foc si-am amestecat continuu, pana s-a dizolvat amoniacul:

Tort_de_nuci_6

L-am pus peste compozitia cu oua si am amestecat:

Tort_de_nuci_7

Am lasat compozitia cu nuci deoparte putin si-am batut albusurile, apoi le-am adaugat peste prima compozitie si-am amestecat usurel:

Tort_de_nuci_8

N-am aici tava cu marginile detasabile, dar se poate utiliza cu succes o cratita si-o hartie de copt pentru a obtine un blat bun. L-am copt timp de 90 de minute la 170 de grade:

Tort_de_nuci_9

Acum vine crema la rand. Bunica-mea o facea din unt, oua si zahar, dar eu am avut alte idei acum si-am facut o crema rapida si buna:

  • 10 linguri de zahar
  • 10 linguri (varfoiate) de faina

Tort_de_nuci_10

Am amestecat rapid faina cu zaharul, apoi am turnat 1 litru de lapte si-am amestecat totul usurel, cu telul:

Tort_de_nuci_11

Am pus cratita pe foc mic si-am invartit mereu (altfel se prinde de fund!), pana s-a inchegat crema si arata cam asa:

Tort_de_nuci_12

Cat era crema fierbinte, am taiat un pachet de unt in bucatele mici si le-am pus peste crema, apoi am amestecat usurel, pana s-a inchegat Am pus esenta de vanilie si am dat crema la rece.

Tort_de_nuci_13

Am taiat blaturile in 3 parti, cu ustensila cumparata special:

Tort_de_nuci_14

Am insiropat fiecare blat cu zeama dintr-un compot de visine. Mama punea apa cu zahar, parca, dar eu am modificat pe ici-pe colo reteta:

Tort_de_nuci_15

Am pus peste blatul de jos un strat de crema, apoi am aruncat si niste visine (alta inventie de-a mea!):

Tort_de_nuci_16

Mama, cand facea tortul asta, folosea o cratita mai larga, iar blatul era mai putin inalt si nu mergea taiat decat in 2, asa ca, la mijloc, ea punea un alt blat - galben - tip pandispan. Eu am sarit peste asta, nu aveam de gand sa rivalizez cu turnul Eiffel!
Dupa ce-am pus si-al doilea blat, am pus iar crema si-un rand de visine, apoi a venit capacul si cum nu aveam chef sa-l ornez tot cu crema alba, am pus cacao dulce peste crema ramasa:

Tort_de_nuci_17

Iata si tortul ornat (cu frisca si visine, se putea altfel???):

Tort_de_nuci_18

Am azvarlit si putina nuca macinata deasupra, ca sa fie...:

Tort_de_nuci_19

In visine am bagat frisca - se vede mai bine aici:

Tort_de_nuci_20

Un tort excelent! Am scos o felie la soare, sa guste si 'mnealui putin!

Tort_de_nuci_22

Adauga comentariu la reteta - Tort de nuci


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Aperitiv cu branza brie la cuptor
Rulouri din piept de pui
Supa de chimen
Friptura de miel in slowcooker
Chutney de prune si ardei
Salata de sfecla rosie cu pui
Dovlecei cu patrunjel si usturoi
Pateuri
Aperitiv in foi de napolitana
Tort de nuci
Placinta  cu pui, spanac si branza
Prajitura de ciocolata
Salata de mango
Crema de zahar ars
Bulete cu cascaval la cuptor