Ingrediente:
- 12 linguri de nuci macinate
- 1-2 linguri cacao (optional)
- 12 oua
- 12 linguri de zahar
- 2 linguri de pesmet
- esente (rom, in cazul meu):
Â
Ouale se separa, iar galbenusurile se freaca bine-bine cu zaharul:
Dupa ce s-au albit ouale, am adaugat cacao, nuci si esenta de rom, apoi am amestecat:
Separat, am pus intr-o cratita 1 lingurita cu bicarbonat de amoniu si putin lapte:
Am pus cratita pe foc si-am amestecat continuu, pana s-a dizolvat amoniacul:
L-am pus peste compozitia cu oua si am amestecat:
Am lasat compozitia cu nuci deoparte putin si-am batut albusurile, apoi le-am adaugat peste prima compozitie si-am amestecat usurel:
N-am aici tava cu marginile detasabile, dar se poate utiliza cu succes o cratita si-o hartie de copt pentru a obtine un blat bun. L-am copt timp de 90 de minute la 170 de grade:
Acum vine crema la rand. Bunica-mea o facea din unt, oua si zahar, dar eu am avut alte idei acum si-am facut o crema rapida si buna:
- 10 linguri de zahar
- 10 linguri (varfoiate) de faina
Am amestecat rapid faina cu zaharul, apoi am turnat 1 litru de lapte si-am amestecat totul usurel, cu telul:
Am pus cratita pe foc mic si-am invartit mereu (altfel se prinde de fund!), pana s-a inchegat crema si arata cam asa:
Cat era crema fierbinte, am taiat un pachet de unt in bucatele mici si le-am pus peste crema, apoi am amestecat usurel, pana s-a inchegat Am pus esenta de vanilie si am dat crema la rece.
Am taiat blaturile in 3 parti, cu ustensila cumparata special:
Am insiropat fiecare blat cu zeama dintr-un compot de visine. Mama punea apa cu zahar, parca, dar eu am modificat pe ici-pe colo reteta:
Am pus peste blatul de jos un strat de crema, apoi am aruncat si niste visine (alta inventie de-a mea!):
Mama, cand facea tortul asta, folosea o cratita mai larga, iar blatul era mai putin inalt si nu mergea taiat decat in 2, asa ca, la mijloc, ea punea un alt blat - galben - tip pandispan. Eu am sarit peste asta, nu aveam de gand sa rivalizez cu turnul Eiffel!
Dupa ce-am pus si-al doilea blat, am pus iar crema si-un rand de visine, apoi a venit capacul si cum nu aveam chef sa-l ornez tot cu crema alba, am pus cacao dulce peste crema ramasa:
Iata si tortul ornat (cu frisca si visine, se putea altfel???):
Am azvarlit si putina nuca macinata deasupra, ca sa fie...:
In visine am bagat frisca - se vede mai bine aici:
Un tort excelent! Am scos o felie la soare, sa guste si 'mnealui putin!
< Anterior | Urmator > |
---|