Acest tort preparat in aceasta forma este o reteta de familie. Il facea asa bunica mea, il face mama si acum il fac eu. Este un tort deosebit de fin, delicios. Se poate face cu nuca, alune, alune de padure, ori migdale.
Ingrediente:
- 14 oua
- 200g nuca macinata
- 200g "Krantz" - nuci, alune, migdale, etc prajite in zahar ars
- 2 pachete unt nesarat de 250g fiecare (eu am folosit de 80% grasime)
- 5 linguri pline cu faina
- 4 linguri de cafea foarte concentrata (puteti folosi ness)
- zahar vanilat
- coaja de la o lamaie
- 1 fiola esenta de rom
- 2 lingurite cafea instant (optional pentru colorat siropul)
- briz-brizuri pentru decorat (optional)
Intai preparam Krantz-ul. N-am imagini fiindca l-am cumparat gata facut. In poza de mai sus apare in ambalajul portocaliu.
Se pun 5-6 linguri cu varf de zahar intr-un vas pe flacara mica, se lasa pana capata culoarea aurie si se pun alunele, jumatatile de nuca ori migdalele. Amestecati cu o furculita sa le inveleasca zaharul pe toate. Ungeti o farfurie cu unt ori margarina si turnati krantz-ul. Lasati sa se raceasca. Dupa ce s-a racit compozitia o dati prin masina. Mama mea lasa mereu ceva Kranz pe care-l taie cu cutitul in bucatele mai marisoare si-l foloseste la decorat.
Siropul: In vasul unde ati prajit alunele cu zahar puteti face siropul, profitati de zaharul caramelizat si se curata bine si vasul. Puneti o cana cu apa calda, lasati sa dea in fiert, amestecati pana cand caramelul de pe vas se dizolva, varsati fiola de rom, cele 2 lingurite de ness si apoi ajustati dupa gustul vostru.
Crema: Incep cu crema fiindca se face pe bain-marie si dureaza mai mult, cca 30 minute, apoi trebuie s-o lasam sa se si raceasca.
3 oua intregi + 3 galbenusuri + 300g zahar + cele 4 linguri de cafea tare se pun in vas pe bain-marie/baie de abur. Se amesteca. Tot in timpul acesta batem untul moale, cu grija sa nu se taie. Crema trebuie sa stea circa jumatate de ora pe abur si noi vom amesteca doar din cand in cand ca sa nu cumva sa se prinda. E gata cand nu mai face spuma si se zahariseste pe margine (ca la gemuri ori dulceturi).
In timpul acesta, cu un ochi pe crema, putem purcede la executia blatului.
Blatul: Separam cele 8 oua ramase. In vasul cu albusuri adaugam si cele 3 albusuri ramase orfane de la crema. Vom avea 11 albusuri de batut.
Cele 8 galbenusuri se freaca cu 3 linguri de apa si 9 linguri de zahar. Eu le-am batut cu mixerul apoi am ras coaja de lamaie. Am adaugat treptat 9 linguri cu varf de nuca macinata si inca 5 linguri pline cu varf de faina.
Batem albusurile cu zahar vanilat si un praf de sare.
Amestecam treptat si cu grija albusurile la crema de galbenusuri.
Punem in tava tapetata cu hartie de copt (eu am udat-o).
Dam la foc iute, circa de 200º C - 210ºC pentru 10 minute, reducem la 180º si mai lasam 10 minute, fara sa deschidem cuptorul. Verificam cu un pai/scobitoare/betisor de bambus. Daca-i facut in forma rotunda coca de blat e mai inalta, va avea nevoie de mai mult timp de coacere (10 minute la 200º si cca 20 la 180ºC). Oricum dupa 20 de minute puteti verifica cu scobitoarea. Daca nu-i gata il mai lasati 10 minute.
Continuam prepararea cremei ce-o lasasem deoparte sa se raceasca si s-a mai ingrosat. Turnam treptat crema peste unt amestecand cu grija pana incorportam totul. Se incorporeaza si Krantz-ul macinat.
Purcedem la umplutul tortului. Eu am facut in tava patrata (30x30 cm), am taiat in 3 si a rezultat un tort dreptunghiular. Voi puteti face in forma rotunda de 26 cm.
Invelim tot tortul in crema
Ce am folosit la decorat...Si GATA! :)
POFTA BUNA !
< Anterior | Urmator > |
---|