Tandoor este un cuptor de argila cilindric, specific nordului Indiei si zonelor invecinate, in care focul se face chiar in cuptor (foc de lemne sau carbune). Temperatura in acest cuptor se apropie de 480 grade celsius si se pastreaza timp indelungat. Carnea se pune pe frigare si asa se coace. E un cuptor exclusiv pentru carne si 2 tipuri de paine specifice, un fel de lipii, care se coc lipite pe peretii cuptorului.
Asta e povestea pe scurt si in mare a cuptorului tandoor. Puiul tandoori e puiul fript in tandoor.
Am facut exact reteta de pui tandoori, din punct de vedere al condimentelor, doar ca am fript carnea in cuptorul aragazului si am folosit aripi de curcan. Puiului i se scoate pielea, dar aripilor de curcan mai greu, asa ca le-am lasat cu piele cu tot.
Ingrediente:
- 4 aripi de curcan, cu varfurile taiate
- 1 borcan mare de iaurt (370-400 ml)
- 1 lingura de condimente pentru pui tandoori (tandoori chicken masala), reteta spune 4, dar cred ca pentru gusturil romanesc e mult 4, pentru ca e foarte iute
- ardei iute verde
- zeama de la 1/2 de lamaie
Condimentul acesta, masala e format din: coriandru, boia dulce si iute, chimen (nu chimionul nostru romanesc, cel caruia in mod gresit ii spunem chimen), piper negru, ghimbir, cardamon, dafin, seminte de fenicul, cuisoare, usturoi, sare).
Mod de preparare:
Indepartati varfurile aripilor de curcan, apoi taiati-le in doua pe la incheietura. Stropiti carnea cu zeama de lamaie si sare:
Amestecati iaurtul cu condimentele si ardeiul iute:
Puneti carnea in mixtura si amestecati bine dupa care acoperiti vasul cu o folie si marinati la frigider 12 ore sau de seara pana a doua zi:
Puneti bucatile de carne intr-un vas termorezistent, acoperiti cu o folie de aluminiu si puneti in cuptorul preincalzit si coaceti la foc mediu, cam o ora, dupa care scoateti folia sa se rumeneasca frumos carnea:
Serviti cu salata verde, ceapa rosie si bucati de lamaie. Astea ar trebui si ele presarate cu un alt condiment, dar e deja prea mult.
< Anterior | Urmator > |
---|