Musaca

Musaca

Tags:

Musaca_1

Conform "definitiei", Musacaua (greaca - ????????; romana - musaca; turca - musakka; slava sudica - ??????/musaka; armeana - ???????; araba - ????? musaqqa?a) este un aliment prezent in special in bucataria tarilor din Balcani si Orientul Indepartat. Cuvantul musaca vine din araba si inseamna servit rece. In limba romana a ajuns din limba greaca. Varianta greceasca a acestui fel de mancare este dealtfel si versiunea care s-a impus in gastronomie.
Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata (sau maruntita cu cutitul) de miel sau orice alta carne rosie, in alternanta cu felii de vanata prajita sau cartof, cu felii de tomate si sos alb. Ingredientele se pun intr-un vas adanc si larg, se coc in cuptor si produsul, musacaua, se serveste bucati mari, permitand sa se observe alternanta straturilor de legume si de carne. In versiunea turceasca, musacaua nu se prezinta in straturi. Musacaua turceasca este pregatita din legume fierte in aburi sau prajite, vinete, ardei gras, rosie, ceapa, toate amestecate cu carne tocata. Este servita cu sos de iaurt si pilaf de orez. In versiunea originala, arabeasca, musacaua este un fel de mancare servit rece, un fel de salata compusa in principal din tomate si vinete, si este servita la inceputul mesei, ca antreu. In versiunea sa balcanica, adica in Bulgaria, Romania, Croatia, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mancare poate fi gatit si cu cartofi, in loc de vinete. Sunt cunoscute si variante in care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi si cartofi.
Cu toate ca are un nume arabesc, in general este considerata un fel de mancare de provenienta greceasca.
In varianta standard de musaca, cea care se prezinta in straturi delimitate, stratul de baza este din vinete prajite in ulei de masline, stratul de mijloc este compus din carne, de obicei de miel, pregatita inainte prin prajire cu ceapa, usturoi, tomate si ierburi aromatice (dafin, cimbru, oregano) si alte condimente (scortisoara, nucsoara, condimente arabesti, piper negru), iar ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe baza de ou si smantana – probabil sub influenta bucatariei grecesti de la inceputul secolului al XX-lea. Cele trei straturi sunt asezate frumos intr-un vas tapetat cu unt si pus in cuptor, pentru a se coace, pana cand stratul de deasupra capata o culoare caramel, ceea ce nu dureaza mult pentru ca celelalte doua straturi au fost gatite in prealabil. In sosul bechamel untul poate fi inlocuit cu smantana. In zona Balcanilor stratul de deasupra este in general format dintr-un sos cu ou si smantana, ingrosat cu branza rasa, cascaval ras sau pesmet.
Se poate pregati si ca fel de mancare de post, in intregime din legume, fara carne, ou si lactate. Astfel, carnea poate fi inlocuita cu ciuperci sau orice alta leguma care se preteaza a fi tocata marunt si condimentata bine, si se pune in vasul de copt netapetat cu unt, dar intre doua staturi clare de legume felii, vinete sau cartof.
(Wikipedia).

Inspirata fiind de reteta Mayei, am facut si eu musaca. Am maruntit 2 cepe marisoare si ceva usturoi si am pus totul in tigaie, sa se caleasca putin. Uleiul il folosisem ca sa prajesc niste carne, cu vreo 2 zile inainte, de aia e asa maronie ceapa (nu-i arsa!) - uitasem ca era colorat si abia dupa ce-am pus ceapa si usturoiul mi-au revenit memoriile, dar era tardiv si n-avea rost sa arunc bunatate de legume, numai din pricina culorii:

Musaca_2

Dupa ce s-a muiat ceapa, am pus jumatate de kg de carne tocata si am amestecat:

Musaca_3

Cat s-a prajit putin carnea, am pregatit niste condimente si verdeturi: piper, nucsoara, chimen, marar si patrunjel:

Musaca_4

Am pus condimentele in tigaie si am invartit iarasi, sa se amestece bine, apoi am turnat rosii:

Musaca_5

Conserva arata asa - rosiile nu erau pasate complet, erau doar maruntite:

Musaca_6

Am invartit si-am gustat din amestec si mi s-a parut ca mai tre' sa pun condimente. Si-am mai pus: oregano, busuioc si cimbru:

Musaca_7

Cativa cartofi i-am curatat de coaja si apoi i-am feliat si i-am fiert cateva minute - mai bine zis, i-am oparit - sa nu fie chiar cruzi. Am uns o tava cu unt, apoi am pus un strat de cartofi feliati:

Musaca_8

Peste stratul de cartofi am pus jumatate din compozitia de carne:

Musaca_9

Apoi am pus iarasi cartofi feliati:

Musaca_10

La final, am pus restul de carne, am ras niste cascaval, aveam o cutie cu smantana-n frigider, asa ca am pus si cateva linguri de smantana, in loc de bechamel si am presarat marar:

Musaca_11

Deasupra am pus felii de rosii si cateva cubulete de cascaval:

Musaca_12

Am bagat tava la cuptor, la 180 grade si-am asteptat cuminte o ora, apoi am scos tava:

Musaca_13

Sectiune:

Musaca_14

Inca o poza:

Musaca_15

Adauga comentariu la reteta - Musaca


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Dovlecei crocanti la cuptor
Chec aperitiv,stelute si braduti
Salata de cartofi cu ton
Painea tigru
Placinta cu branza sarata
Rosii umplute cu ton
Tagliatelle cu ciuperci
Chiftelute de calamari
Branza cu verdeturi
Bulete cu cascaval la cuptor
Chiftelute de urda in sos de rosii
Ciorba de miel
Piept de pui afumat
Caramel Tiramisu
Crutoane aromate