Crapul (Cyprinus carpio) este un peste teleostean din familia ciprinidelor. Lungimea corpului poate atinge 1 m, iar masa maximum 40 kg. Este acoperit cu solzi mari. Exista doua forme de crapi: crapul cu spatele jos si crapul cu spatele inalt. Crapul salbatic este raspandit mai mult in apele si bazinele Marii Mediterane, Marii Negre, Marii Caspice, Marii Aral. De la el au fost ob?inute mai multe varietati domestice - crapul solzos, crapul-oglinda, crapul gola?s, etc. Este raspandit aproape pe tot globul, populand apele dulci si cele salmastre. Traieste pana la 30 de ani, uneori si mai mult.
Am luat un crap eviscerat, de la magazin, care a avut 1.5 kg. L-am curatat de solzi, i-am taiat capul si coada, am dat jos si aripioarele si iata-l gata pregatit pentru cuptor:
L-am desfacut usurel in doua, fara sa-l tai cu totul (ma rog, am incercat ):
L-am pus pe gratarul uns cu unt:
In timp ce se scurgea apa de pe crap, am tocat niste verdeata (marar si patrunjel), am presat o capatana si jumate de usturoi:
Peste verdeata tocata si usturoi am pus fel si fel de condimente din dulap si frigider: zeama de lamaie, rozmarin, tarhon, busuioc, cimbru, piper, sare si am facut un maglavais:
Cu acest amestec am uns crapul:
Detaliu cu maglavaisul pus pe peste:
Am pus apa in tava de sub peste, apoi am lasat la foc mare cam o ora (vreo 45 de minute, de fapt). Am uitat sa precizez mai sus ca n-am uns pestele cu tot maglavaisul, ci cu jumatate! Din cealalta jumatate am dat putin deoparte, sa mancam noi si peste ce-a ramas am pus niste apa si am pus pestele (dupa ce l-am scos din cuptor) sa se racoreasca (in cratita de sub gratar):
Detaliu cu pestisorul scos din cuptor:
In farfurie, langa o mamaliga calda si buna si niste mujdei (maglavais cu care-am uns pestele):
Mai de-aproape:
L-am servit si cu cate-un paharel de vin alb. Foarte bun! Gustos rau crapul!
< Anterior | Urmator > |
---|