Somon afumat pe scandura de cedru

Reteta culinara » Retete Culinare cu Imagini » Mancaruri cu peste - imagini » Somon afumat pe scandura de cedru

Somon afumat pe scandura de cedru

somon_pe_scandura_de_cedru_1

Facand cumparaturile, saptamana trecuta mi-au iesit in cale niste scanduri de cedru folosite pentru gatit si am decis imediat sa le cumpar. Am savarsit ieri aceasta reteta delicioasa de somon proaspat la gratar pe scandura de lemn care a fost o minunatie. Somonul capata o aroma deosebita atunci cand este gatit pe placa, pentru ca pestele absoarbe aroma de lemn afumat capatand un gust deosebit de interesant. Cedrul se potriveste foarte bine ca aroma pentru somon. Cu siguranta voi mai incerca si alte esente asociate bineinteles cu alte feluri de carne. Ca sa nu ia foc lemnul, se pun scandurile intr-o tava cu apa la muiat cu cel putin 4 ore inainte de a pregati pestele. Placile sunt usoare si plutesc, de aceea e bine sa asezati ceva mai greu deasupra ca sa stea complet scufundate in apa. Eu am folosit o cutie de conserva.Am pregatit un file de somon proaspat. Cam cu 40 de minute inainte se marineaza pestele. Pentru marinata eu am folosit 1/4 pahar de vin alb sec, 1/4 sos de soia, 2 lingurite zahar brun, 2 lingurite ulei de masline, zeama si coaja rasa de la o lamaie si cateva ace de la o crenguta de rozmarin.Se pune pestele la marinat si se lasa circa 20 minute dupa care se intoarce si se mai lasa inca 20 minute.Se sterge apoi scandura cu un prosop si se unge cu putin ulei pe partea pe care se aseaza pestele. Se sareaza somonul pe partea cu pielea si se aseaza cu pielea in jos pe scandura. Intre timp se pune gratarul la incis si se pune placa pe gratar, se acopera si se lasa sa mocneasca la foc mediu, pentru aproximativ 15-20 minute. Din cand in cand se mai unge pestele cu zeama de la marinata. Am stat lipita de gratar mai mult ca sa adulmec aroma aceea de lemn prajit si peste copt si bineinteles ca sa fiu sigura ca nu ia ceva foc pe linga insa nu a fost cazul. Placa s-a maronit destul de tare si nu poate fi folosita decat o singura data, insa nu a luat nimic foc.

Adauga comentariu la reteta - Somon afumat pe scandura de cedru


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Chiftelute cu porumb
Ciuperci umplute cu legume
Pui umplut cu telina si morcovi
Caltabosi
Frigarui de pui
Baton de vanilie
Ciorba de praz cu zeama de varza
Tort de portocale
Chutney de prune
Tartiflette
Prajitura parfumata cu caise si flori de lavanda
Pui cu legume de primavara
Crap la cuptor (pe gratar)
Oua umplute
Friptura de miel in slowcooker