Somon afumat pe scandura de cedru

Reteta culinara » Retete Culinare cu Imagini » Mancaruri cu peste - imagini » Somon afumat pe scandura de cedru

Somon afumat pe scandura de cedru

somon_pe_scandura_de_cedru_1

Facand cumparaturile, saptamana trecuta mi-au iesit in cale niste scanduri de cedru folosite pentru gatit si am decis imediat sa le cumpar. Am savarsit ieri aceasta reteta delicioasa de somon proaspat la gratar pe scandura de lemn care a fost o minunatie. Somonul capata o aroma deosebita atunci cand este gatit pe placa, pentru ca pestele absoarbe aroma de lemn afumat capatand un gust deosebit de interesant. Cedrul se potriveste foarte bine ca aroma pentru somon. Cu siguranta voi mai incerca si alte esente asociate bineinteles cu alte feluri de carne. Ca sa nu ia foc lemnul, se pun scandurile intr-o tava cu apa la muiat cu cel putin 4 ore inainte de a pregati pestele. Placile sunt usoare si plutesc, de aceea e bine sa asezati ceva mai greu deasupra ca sa stea complet scufundate in apa. Eu am folosit o cutie de conserva.Am pregatit un file de somon proaspat. Cam cu 40 de minute inainte se marineaza pestele. Pentru marinata eu am folosit 1/4 pahar de vin alb sec, 1/4 sos de soia, 2 lingurite zahar brun, 2 lingurite ulei de masline, zeama si coaja rasa de la o lamaie si cateva ace de la o crenguta de rozmarin.Se pune pestele la marinat si se lasa circa 20 minute dupa care se intoarce si se mai lasa inca 20 minute.Se sterge apoi scandura cu un prosop si se unge cu putin ulei pe partea pe care se aseaza pestele. Se sareaza somonul pe partea cu pielea si se aseaza cu pielea in jos pe scandura. Intre timp se pune gratarul la incis si se pune placa pe gratar, se acopera si se lasa sa mocneasca la foc mediu, pentru aproximativ 15-20 minute. Din cand in cand se mai unge pestele cu zeama de la marinata. Am stat lipita de gratar mai mult ca sa adulmec aroma aceea de lemn prajit si peste copt si bineinteles ca sa fiu sigura ca nu ia ceva foc pe linga insa nu a fost cazul. Placa s-a maronit destul de tare si nu poate fi folosita decat o singura data, insa nu a luat nimic foc.

Adauga comentariu la reteta - Somon afumat pe scandura de cedru


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Cartofi in crusta de mustar
Tortulete de ciocolata cu mascarpone si zmeura
Rulada de vita cu sunca
Tarta cu brinza si zmeura
Sarmale fara carne
Spaghetti cu zucchini si rosii
Barcute de vinete
Supa cu turnatei
Tort din alune de copac
Pateu din ficatei de pui
Dovlecei crocanti la cuptor
Sirop de citrice
Prajitura cu mere si brinza
Tort de portocale
Salata de cartofi cu ton