Reteta asta de varza rosie,inBayern apreciata langa o rata/gasca coapta,sos, si galuste din paine sau cartofi,pe lînga o friptura de purcel,sau chiar vanat.Nu este o retata batuta-n cui,ci cam fiecare face dupa gust,zona,varsta.Unii o fac cu untura de gasca sau porc,ulei sau unt,iar condimentata este cu cuisoare,foi de dafin,scortisoara,piper,chimen..etc..Unii folosesc doar 1-2 din aceste condimente,altii niciunul,iar altii pe toate deodata .Eu merg pe varianta parfumata-dulceaga.
Ingrediente:
- 1 kg varza rosie
- 1 ceapa rosie
- 2 linguri unt
- 2-3 mere
- 1-2 linguri zahar
- 200 ml apa
- 2-3 cuisoare
- o scoarta de scortisoara
- 100 ml vin rosu(fac.)
- otet de vin rosu
- sare
- piper
Tocam varza,sau o dam pe razatoare(eu o prefer mai grob taiata)
Ceapa o tocam maruntel si o caramelizam impreuna cu zaharul,in unt.
Adaugam varza tocata.O lasam 5-10 minute la dunstuit cu capac,invartind cand si cand.Merele eu le tai cubulete/bucatele,cine doreste le poate da pe razatoare..
Le adaugam la varza,impreuna cu cuisoarele si scortisoara,condimentam cu sare si piper.
Adaugam vinul.Nu e neaparat nevoie de vin,dar cu..e mai bun .
Nu uitati apa !
Lasam sa fiarba...cat de moale ne place sa fie varza.
Scurt timp inainte de fi fiarta varza,adaugam otet de vin rosu,dupa gust.
Se poate inlocui cu otet de mere.
< Anterior | Urmator > |
---|