Paine pictata

Paine pictata

painepict01

Am vazut painici in genul asta mai demult pe net, mi-au placut mult si am dorit sa fac si eu, insa n-am gasit si prezentarea tehnicii, asa ca m-am dus pe firul logic si cred ca am dibuit "vopseaua" in forma galbenusului + coloranti alimentari. Desigur, nu-i neaparat nevoie sa folositi coloranti, poate sa iasa un desen frumos unicolor, dar fiind prima data cand am incercat asa ceva am vrut sa vad care e potentialul culorilor.


Bun, puteti folosi diverse aluaturi de paine, eu am folosit unul care imi place foarte mult pentru ca se lucreaza usor si iese o paine foarte buna din el.

Pentru maia:

  • 100 g faina
  • 20 g drojdie
  • apa cat cuprinde (cam 70 g)


Pentru aluat:

  • 500-550 g faina
  • 20 g unt topit
  • 1 lingura sare
  • apa cat cuprinde (cam 250 g)


Pentru pictat:

  • 1 galbenus de ou
  • coloranti alimentari
  • 1 pensula subtire


Pentru maia se dizolva drojdia cu putina apa calduta si se toarna peste cele 100 g faina.

painepict02

Se mai adauga apa cat sa se formeze un aluat neted si elastic, care se framanta putin, apoi se face o bila careia i se taie o cruce in cap si se lasa la dospit, acoperita cu folie, 2 ore.

painepict03

painepict04

Cand maiaua e crescuta bine se pune in vasul pentru framantat faina, untul topit, sarea si apa cat cuprinde pentru a forma un aluat neted care se framanta putin. Apoi se adauga maiaua rupta bucatele si se mai framanta 3-4 minute.

painepict05

Aluatul se lasa la dospit acoperit cu folie, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.

painepict06

Acum ii puteti da orice forma doriti. eu am format doua painici rotunde. Painicile formate se pun pe o hartie de copt, sau pe un fund de lemn pe care ati imprastiat putin gris sau malai, se acopera cu un vas sau o folie si se lasa sa creasca inca 20-30 minute. Intre timp se incinge cuptorul la temperatura maxima. Se bate galbenusul si se amesteca cu ce culoare doriti (eu am optat pentru rosu, galben, verde).

painepict07

Cand painicile sunt crescute, se cresteaza si se decoreaza.

painepict08

Le-am copt la cuptorul incins la maxim pentru 10 minute, timp in care am pulverizat de 2-3 ori peretii cuptrului cu apa, apoi am redus temperatura la 180 grade si le-am mai lasat 30 minute. Daca faceti cumva o paine mai mare, nu uitati sa cresteti timpul de coacere.

painepict09

POFTA BUNA !


Adauga comentariu la reteta - Paine pictata


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Friptura de miel in slowcooker
Taameia
Supa de portocale si crutoane aromtizate cu scortisoara
Bulete cu cascaval la cuptor
Pateuri cu ciuperci
Somon la cuptor cu sos alb
Ciuperci umplute cu legume
Rulouri de vinete cu sunca si Roquefort
Crutoane aromate
Aperitiv cu branza brie la cuptor
Placinta  cu pui, spanac si branza
Friptura aromata de porc
Tort cu mere si nuci
Tarta de ciocolata
Cranberry Muffins