Am vazut painici in genul asta mai demult pe net, mi-au placut mult si am dorit sa fac si eu, insa n-am gasit si prezentarea tehnicii, asa ca m-am dus pe firul logic si cred ca am dibuit "vopseaua" in forma galbenusului + coloranti alimentari. Desigur, nu-i neaparat nevoie sa folositi coloranti, poate sa iasa un desen frumos unicolor, dar fiind prima data cand am incercat asa ceva am vrut sa vad care e potentialul culorilor.
Bun, puteti folosi diverse aluaturi de paine, eu am folosit unul care imi place foarte mult pentru ca se lucreaza usor si iese o paine foarte buna din el.
Pentru maia:
- 100 g faina
- 20 g drojdie
- apa cat cuprinde (cam 70 g)
Pentru aluat:
- 500-550 g faina
- 20 g unt topit
- 1 lingura sare
- apa cat cuprinde (cam 250 g)
Pentru pictat:
- 1 galbenus de ou
- coloranti alimentari
- 1 pensula subtire
Pentru maia se dizolva drojdia cu putina apa calduta si se toarna peste cele 100 g faina.
Se mai adauga apa cat sa se formeze un aluat neted si elastic, care se framanta putin, apoi se face o bila careia i se taie o cruce in cap si se lasa la dospit, acoperita cu folie, 2 ore.
Cand maiaua e crescuta bine se pune in vasul pentru framantat faina, untul topit, sarea si apa cat cuprinde pentru a forma un aluat neted care se framanta putin. Apoi se adauga maiaua rupta bucatele si se mai framanta 3-4 minute.
Aluatul se lasa la dospit acoperit cu folie, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Acum ii puteti da orice forma doriti. eu am format doua painici rotunde. Painicile formate se pun pe o hartie de copt, sau pe un fund de lemn pe care ati imprastiat putin gris sau malai, se acopera cu un vas sau o folie si se lasa sa creasca inca 20-30 minute. Intre timp se incinge cuptorul la temperatura maxima. Se bate galbenusul si se amesteca cu ce culoare doriti (eu am optat pentru rosu, galben, verde).
Cand painicile sunt crescute, se cresteaza si se decoreaza.
Le-am copt la cuptorul incins la maxim pentru 10 minute, timp in care am pulverizat de 2-3 ori peretii cuptrului cu apa, apoi am redus temperatura la 180 grade si le-am mai lasat 30 minute. Daca faceti cumva o paine mai mare, nu uitati sa cresteti timpul de coacere.
POFTA BUNA !
< Anterior | Urmator > |
---|