Asa cum am promis,am sa postez reteta acestei prajituri delicioase.
Ea poate fi facuta foarte bine si sub forma de tort.
Pentru ca nu ma numar printre ciocolatosi,am facut o prajitura dupa gustul si placerea papilei personale.
Iubesc citricele ,fructele,vanilia si caramelul.
Asa ca am combinat un blat cu nuca cu o crema de lamaie
Rezultatul e spectaculos de bun si se topeste in gura.
Pentru ca nu am copiat reteta,imi permit sa o botez cu numele meu.
Pentru blat:
7 oua mari
100 g nuci macinate
75 g faina
15 ml zeama de portocale
150 g zahar
coaja rasa de portocala
Pentru sirop:
100 ml apa
100 g zahar
50 ml Cointreau sau rom
coaja rasa de portocala
Pentru crema:
300 g unt cu minimum 82%grasime
300 ml lapte
50 g faina sau amidon
200 g zahar
zahar vanilat
zeama si coaja unei lamai mari
Sa purcedem la treaba :
Pentru blat,separam albusurile si le batem bat.
Adaugam zeama de portocala si tot zaharul si batem din nou pana se dizolva zaharul si sta castronul intors si albusurile la locul lor
Adaugam galbenusurile frecate cu un praf de sare,coaja de portocala,zaharul vanilat,apoi faina amestecata cu nucile macinate.Amestecam usor de jos in sus prin rasturnare ,sa nu stricam pufosenia.Punem compozitia intr-o tava ,pe hartie de copt.Eu am avut o tava dreptunghiulara de 50/35.Coacem la foc potrivit.Lasam blatul sa se raceasca bine si apoi il taiem in 2.
Crema :
Faina(amidonul) se dizolva in 150 ml lapte rece.
Restul de lapte si zaharul se pun pe foc.Cand da primul clocot,adaugam faina cu laptele si invartim energic cu un tel ,insistand pe fundul vasului,sa nu se prinda compozitia.Cand s-a ingrosat,luam de pe foc si adaugam zeama de lamaie.Lasam sa se raceasca.Amestecam cu untul scos din timp din frigider,dar numai in momentul in care crema a ajuns la temperatura degetului.
Nu radeti.Eu asa fac.Daca crema e prea calda,compozitia se subtiaza daca e prea rece ,untul nu se mai incorporeaza.
E foarte important ca untul sa fie gras.Altfel crema se poate taia si e pacat de munca.
Siropul
Punem la fiert apa,zaharul si coaja de portocala.Lasam sa dea un clocot si sa se dizolve zaharul.
Tragem deoparte si adaugam 50 ml Cointreau sau rom de buna calitate.
Asamblarea :
Foie,sirop,crema,foaie,sirop,crema.
Decor :
Dupa imaginatie,inspiratie si talent.
Eu am tras dungi cu furculita si am pus cateva bombonele cand am servit,pentru impresie artistica si pentru ca erau in spiritul Pastelui,dar pot foarte bine sa lipseasca
Daca o faceti,va doresc spor la treaba si pofta buna.
Merita efortul.
< Anterior | Urmator > |
---|