Ingrediente:
1.6 kg burta cruda,3 kg oase vita,3 buc.morcovi, 3 buc.pastarnac,1 telina, 3 cepe, 1 ardei gras,sare ,otet, 1 cap. usturoi,piper,2 galbenusuri, 1 kg smantana,6 jumatati de gogosar in otet
Mod de preparare:
Intr-o oala de 15 sau chiar 18 l, puneti burta , care in prealabil o spalati si o verificati sa fie curatata bine, infasurati cu ea oasele, la fel spalate bine , apoi legumele curatate , si apa sa le cuprinda - la oala de 15 l am pus pana la refuz . Punem oala pe foc la fiert.Dupa primul clocot, eu arunc apa, spal iar toate legumele, oasele, burta,oala cu apa calda, si le pun din nou la fiert, la foc mediu, cu sare.
Din momentul care a inceput sa se apropie de primul clocot, luam spuma incontinuu, pana nu mai face , ca sa iese zeama curata, nu culoarea nisipului, mascata de caimacul galben .Stergeti bine si marginea oalei, ori de cate ori este nevoie !Se lasa la fiert in jur de 4-5 ore la foc mic!
Dupa ce a fiert, se scot din zeama , toate ingredientele si se strecoara zeama, bine si cu atentie , sa nu ramana aschii de oase, si se muta in oala in care va ramane, definitiv.Legumele se pun intr-un vas cu un pic de zeama si se paseaza bine.Oasele, se dezgolesc de carne, si se arunca. Burta se clateste, iarasi , si se taie fideluta la fel si carnea de vita de pe oase si se pun in zeama strecurata.
Se ia un morcov crud, se da prin razatoarea mica, si se pune la calit intr-o tigaie, cu putin ulei , pentru fata ciorbei. Dupa aceea, se pune peste morcovul calit, un polonic de ciorba.Aceasta zeama super galbena , se trece prin strecuratoare , direct in oala.
Legumele pasate , se dau si ele la randul lor prin strecuratoare, iar pireul rezultat, foarte fin, se toarna in zeama. Se pune zeama cu burta taiata fideluta, piperul, la fiert la foc mic. Lasam sa mai fiarba inca jumatate de ora. Galbenusurile, se dizolva cu smantana, si un polonic de ciorba, iar apoi le turnam si pe ele in zeama.
Trebuie sa avem grija sa nu fiarba ciorba, ca se mazareste smantana, ci, doar sa fie fierbinte! Apoi curatam usturoiul, il pisam fin si procedam la fel, turnam un polonic de ciorba peste el, si strecuram zeama obtinuta in oala principala.Se taie si gogosarii fideluta si se pun in ciorba. Mai lasam un 5 min. si oprim focul.
Cam asa trebuie sa arate la final ciorba de burta. Eu personal ,otetul, nu il pun decat in farfurie dupa gust, cand servesc ciorba, pentru ca branzeste smantana. Puteti folosi si otetul de la gogosari , daca aveti un otet gustos.
Si la usturoi puteti sa variati, cu, cantitatile, in functie de gust si mai puteti pune si smantana in farfurie, cand serviti.
< Anterior | Urmator > |
---|