Ciorba de burta

Ciorba de burta

Ingrediente:

1.6 kg burta cruda,3 kg oase vita,3 buc.morcovi, 3 buc.pastarnac,1 telina, 3 cepe, 1 ardei gras,sare ,otet, 1 cap. usturoi,piper,2 galbenusuri, 1 kg smantana,6 jumatati de gogosar in otet

Mod de preparare:

Intr-o oala  de 15 sau chiar 18 l,  puneti burta , care in prealabil o spalati si o verificati sa fie curatata bine, infasurati cu ea oasele, la fel spalate bine , apoi legumele curatate , si apa sa le cuprinda - la oala de 15 l am pus pana la refuz . Punem oala pe foc la fiert.Dupa primul clocot, eu arunc apa, spal iar toate legumele, oasele, burta,oala cu apa calda, si le pun din nou la fiert, la foc mediu, cu sare.
Din momentul care a inceput sa  se apropie de primul clocot,  luam spuma  incontinuu, pana nu mai face , ca sa iese zeama curata, nu culoarea nisipului, mascata de  caimacul galben .Stergeti bine si marginea oalei, ori de cate ori este nevoie !Se lasa la fiert in jur de 4-5 ore la foc mic!
  Dupa ce a fiert, se scot din zeama , toate ingredientele  si  se strecoara zeama, bine si cu atentie , sa nu ramana aschii de oase, si se muta in oala in care va ramane, definitiv.Legumele se pun intr-un vas cu un pic de zeama si se paseaza bine.Oasele, se dezgolesc de carne, si se arunca. Burta se clateste, iarasi , si se taie fideluta la fel si carnea de vita de pe oase si  se pun in zeama strecurata.
  Se ia un morcov crud, se da prin razatoarea mica, si se pune  la calit intr-o tigaie, cu   putin ulei , pentru fata ciorbei.  Dupa aceea, se pune peste morcovul calit, un polonic  de ciorba.Aceasta zeama super galbena , se trece prin strecuratoare , direct in oala.
  Legumele pasate , se dau si ele la randul lor prin  strecuratoare, iar pireul rezultat, foarte fin,  se toarna in zeama. Se pune zeama cu burta taiata  fideluta, piperul, la fiert la foc mic. Lasam sa mai fiarba inca jumatate de ora. Galbenusurile, se dizolva cu smantana, si un polonic de ciorba, iar apoi le turnam si pe ele in zeama.
  Trebuie sa avem grija sa nu fiarba ciorba, ca se mazareste smantana, ci, doar sa fie fierbinte!  Apoi curatam usturoiul,  il pisam fin si procedam la fel, turnam un polonic de ciorba peste el, si strecuram zeama obtinuta in oala principala.Se taie si gogosarii fideluta si se pun in ciorba. Mai lasam un 5 min. si oprim focul.
  Cam asa trebuie sa arate la final ciorba de burta. Eu personal ,otetul, nu il pun decat in farfurie dupa gust, cand servesc ciorba, pentru ca branzeste smantana. Puteti folosi si otetul de la gogosari , daca aveti un otet gustos.
  Si la usturoi puteti sa variati, cu, cantitatile, in functie de gust si mai puteti pune si smantana  in farfurie, cand serviti.

Adauga comentariu la reteta - Ciorba de burta


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Pesto di rucola
Salam de caracatita
Tort din alune de copac
Rulouri de vinete cu sunca si Roquefort
Beef Bourguignon - Julia Child
Kisir -  salata de griu
Agliata Verde
Sarmale fara carne
Painea tigru
Ardei umpluti II
Papanasi
Rulada de omleta
Covrigi
Cozonac cu mac si melcisori cu scortisoara
Tarta cu brinza si zmeura