Cozonac

Cozonac

Tags:

Ingrediente:

1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 l),1 lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1 lingurita rasa de sare

Mod de preparare:

Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar.
  Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecand bine ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a racorit destul, cat sufera mana, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pana se fac basici mari.
  Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca. In acest timp se freaca galbenusurile, intai cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cate putin peste galbenusuri. Se freaca bine pana ce se fac ca o crema spumoasa.
  Cand plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugand galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma. Se framanta cel putin o jumatate de ora, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cate putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut.
  Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucati din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.
  Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cand sunt gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent. La framantat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet

Adauga comentariu la reteta - Cozonac


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Biscuiti cu Nutella
Vegeta de casa
Prajitura cu gutui si branza
Musaca
Oua tari cu sos
Prajitura parfumata cu caise si flori de lavanda
Parmigiana di zucchine
Paste de spanac cu calamari si rosii
Bulete din ciupercute
Bulete cu cascaval la cuptor
Ardei umpluti,mai altfel
Dulceata de pere
Supa de dovleac ( Butternut )
Cosulete umplute
Dulceata de grapefruit